Byg din egen e-learning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. oktober 2002.


Danske virksomheder laver selv e-learning. Det gør de fordi, de kan. Og de kan, fordi der i dag findes programmer, som gør det til en overskuelig opgave, at skrue pc-baseret undervisning sammen til de ansatte.

Nykredit Data gør det. Arla Foods og Arbejdernes Landsbank gør det også, og Køge kommune gør det, såmænd:
Udvikler egne pc-baserede undervisningsforløb til kollegerne i organisationen. I gamle dage trommede man hele mandskabet sammen i kantinen, og pegede og forklarede. De fleste har formentlig i tidens løb undertrykt mere end en dybtfølt gaben, når de til den beroligende summen fra projektoren bivåner PowerPoint-slide nr. 32 komme glidende ind fra venstre på lærredet, mens pile og tønder og dollartegn daler ned fra højre.
I dag klares fællesinstruktioner på de ansattes egne pc'er, når de ansatte har tid og lyst. Og virksomhedernes IT- og uddannelsesafdelinger er i mange tilfælde blevet organisationens egen kursusudbyder, som både står for indholdet - for hvem skulle bedre end virksomheden selv vide, hvad de ansatte skal undervises i - ligesom de tekniske løsninger også udføres internt.
Ingen brug for hjælp En af udbyderne af gør-selv-e-learning er Glasspaper.dk. Fra kontoret i Greve, syd for København, har Glasspaper.dk haft succes med at sælge en række værktøjer til flere ganske store virksomheder.
Et af de værktøjer er RapidBuilder. Det er en slags forfatterværktøj, hvor man skriver eller bygger sit e-learningsprodukt op. Man kan optage handlinger i en bevægelse i programmet, og bygge tekstbokse, pile, lyd, billede og film ind, og redigere det hele som man redigerer en film.
Det, man producerer, gemmes i formater, der kan vises via internettet eller intranettet, eller lægges på en cd-rom.
Køge kommune fremstiller vejledninger med RapidBuilder til kommunens 1.000 IT-brugere.
- Vi havde for nylig et problem med Outlook, hvor folk ikke kunne lægge aftaler ind i deres kalender. Uden det her stykke e-learning skulle vi have været rundt til samtlige maskiner og ændre fejlen. Nu har folk gjort det selv efter den instruktion, vi har bygget til dem, og vi har ikke haft et eneste support-opkald fra nogen af dem i den anledning, siger Marianne Londorf, webmaster i Køge kommune.
Vejledningerne indspiller IT-afdelingen selv. Man starter så at sige en båndoptager, som optager de museklik, der foretages. Så kan man lægge lyd og forklarende pile på til sidst, og kollegerne kan hente instruktionen på intranettet. Kommunen står netop over for at skulle opgradere maskinparken fra Windows 98 til 2000, og her regner Marianne Londorf at drage stor nytte af at kunne fremstille demonstrationer selv.
Sparer tid og penge
Også Arbejdernes Landsbank bygger egne undervisningsforløb.
Her er det Glasspaper-værktøjet Xstream, der benyttes, når bankens 1.000 brugere fordelt på 60 filialer skal lære nyt om budgetsystemer, organisationsændringer eller nye interne forretningsgange.
XStream kan eksporteres direkte til Flash og komprimeres op til 97 procent.
- Vi havde brug for at lave små applikationer, som kunne præsentere nogle af vores nye systemer. Det skulle være nemt, og ikke belaste vores netværk alt for meget, siger Gert
Rinaldo Jonassen, IT-chef i Arbejdernes Landsbank.
Han har oplevet PowerPoint som tung at danse med i den sammenhæng, og det var alt for dyrt at outsource de små præsentationer til et firma, der laver e-learningsløsninger.
- Prisen var ret afgørende for, at vi valgte at gøre det selv. Licenspriserne på e-learningsværktøjet er omkring en tiendedel af, hvad et eksternt firma skal have for at udvikle det, vi selv har lavet. Ofte står vores uddannelsesafdeling med nogle små opgaver, som ikke økonomisk kan bære at sende folk frem og tilbage mellem landsdelene, med hvad det indebærer af kørsel og hotelophold, fortæller Gert R. Jonassen.
Efter en kursusdag eller to, mener han, at man er klar til at lave e-learning selv med Glasspapers værktøjer.
- Det er ikke så avanceret, men det afspejler de behov, vi har. Hvis det skulle køre over internettet virker det lidt tungt at arbejde med, men det fungerer fint på intranettet. Vi har brugt det til at præsentere et budgetsystem, vores intranet og en række interne forretningsgange. Det egner det sig fint til, men jeg ville ikke bruge det til håndtering af bløde værdier, siger Gert Jonassen.

Billedtekst:
- Mange har sagt, at der har været en fin hjælp med vores hjemmelavede undervisning. Folk lærer forskelligt, nogle skal læse, andre helst se og høre. Med et gør-det-selv-e-learningsværktøj kan vi faktisk dække mange introduktioner af nye systemer, siger Gert Jonassen, IT-chef i Arbejdernes Landsbank.

Billedtekst:
E-learning, det er noget vi bygger. Med de nye værktøjer kan virksomhederne selv konstruere små undervisningsforløb, som de ansatte kan følge på deres pc. Det sparer tid og penge, og der er færre nødstedte brugeropkald til IT-afdelingen.

Note:
Lærebog bag glas
Glasspaper.dk er distributør for to leverandører af IT-uddannelser og af programmer til demo'er, tests og egne e-learningsystemer. Virksomheden tilbyder også cirka 1.000 net-baserede kurser fra ElementK, www.elementK.com, og sælger e-learningsværktøjerne RapidBuilder og XStream.
I udlandet har man store kunder som Oracle, US Navy og Army, Deutsche Bank og Saab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere