Fleksibilitet og fornuft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Der er ingen superinstallationer eller forkromede visoner hos den danske internetudbyder Webpartner. Strategien hviler på andres infrastruktur, og det har givet den lille danske virksomhed et forspring på listen over de dygtigste.

Med otte ansatte og en omsætning på 19,8 millioner i 2001 fylder den danske internetudbyder (ISP) Webpartner ikke meget i et landskab, hvor konkurrenterne hedder Song, WorldCom, UNI2 og TDCzillion.
Men når omsætningsvæksten, afkastningsgraden, overskudsgraden og effektivitet kommer på vægtskålen, placerer Østerbro-selskabet sig alligevel som nummer 13 på listen over landets dygtigste IT-virksomheder. Et hop fremad på 37 pladser i forhold til sidste år og meter foran de nærmeste konkurrenter Tele2 A/S (Uni2) på en 38. plads, og WorldCom der ligger som nummer 105 på listen.
Webpartners succes og millionoverskud skyldes ifølge partner Rasmus Helmich, at Webpartner har fravalgt egne investeringer i infrastruktur og sat fokus på erhvervskunder.
- Det, der gør os anderledes, er, at vi ikke har været ude at grave. Vi har ikke egen fiber i jorden, men leverer forbindelser gennem andres infrastruktur, hvad enten det er fiber, kobber eller FWA. Vi er blandt andet kunder hos TDC, TeliaNet og Københavns Energi. Samtidig har vi fra starten valgt ikke at gå ud med store udmeldinger, som at nu skal alt være fiber, eller nu skal vi kun bruge FWA, som man har set andre gøre. Det er ekskluderende og interesserer os ikke. Det er ikke vigtigt, hvilken teknologi som ligger bag forbindelsen, men at kunderne får, hvad de vil have, siger han.
Fortsat vækst
Webpartner, der siden starten af 2002 er vokset til 20 ansatte, servicerer virksomheder mange gange større end dem selv, og kundelisten tæller blandt andre Told og Skat, Krak og Gallup. 90 procent af omsætningen kommer fra ISP-forretningen, mens de sidste ti procent blandt andet hentes på hosting.
Og også Wepartners hostingaktiviteter er holdt på et ambitionsniveau uden de store anlægsinvesteringer og med mulighed for fleksibilitet. Et besøg på virksomhedens kontorer på Østerbro afslører faciliteter, der mest af alt ligner en parkeringskælder med rackskabe.
Der er intet dobbeltgulv, avancerede brandslukningsanlæg eller krav om at tage blå plastikposer på fødderne af frygt for støvgener. De hostede servere står i rackskabe i et bart betonlokale med en enkelt diesel-generator i tilfælde af strømsvigt. På trods af de uimponerende lokaler fremhæver Rasmus Helmich hosting som et af Webpartners største vækstområder i 2001.
- Man kommer ud nogle steder, hvor der er tre dieselbackups, vagter ved indgangen og luftsluser. Og det er flot, men hvor er alle kunderne? Forsikringer er gode at have, men de koster også, og hvor tit går strømmen egentlig? Essensen af vores forretning er, at du får, hvad du betaler for. Vi kan levere høj oppetid og høj hastighed, og ønsker kunden de store installationer, kan vi også klare det, da vi blandt andet har samarbejde med InterXion, siger han.
Ifølge teleanalytiker Torben Rune fra Netplan har Wepartner valgt en strategi, der passer godt til de ændrede markedsforhold på ISP-markedet.
- 2001 markedet for ISP har været præget af en voldsom overkapacitet af fibre, skabt af dotcom-bølgen. Dotcom-virksomhederne og den trafik, de skulle generere, er forsvundet, men selskaberne med infrastruktur er her stadig. 2001 har set faldende priser, og det har betydet, at end ikke eksisterende kunder har givet nok omsætning. Også på markedet for hosting er der kommet ændrede forhold. Flere, der har valgt at etablere store dyre centre, end der reelt er kunder til, er kommet i klemme. Kunderne er blevet klar over, at med mindre forbindelsen er kritisk for forretningen, er der ingen grund til, at deres servere skal stå med søudsigt. Folk vil ikke længere betale mere for at få hosted deres servere, end hvad de selv kan gøre det for, siger han.

Billedtekst:
Webpartners succes og millionoverskud skyldes ifølge partner Rasmus Helmich, der her ses med Nicolaj Ottsen, at Webpartner har fravalgt egne investeringer i infrastruktur og sat fokus på erhvervskunder.
Foto: Torben Klint

Note:
Avanceret brandslukning
Selvom stifterne af Webpartner ikke giver så meget for avancerede brandslukningsanlæg som her hos Interxion og Johnny Husen, så tilbyder Webpartner dog kunderne hosting hos Interxion, hvis to generatorer, dobbeltgulve, køling og avanceret brandslukning er, hvad kunden efterspørger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere