Båndløs video fra Hitachi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. september 2002.


Hitachis nyeste dvd-videokameraer er kompatible med både dvd-afspillere og pc'er. Og det virker - hvis man lige sluger et par båndkameler.

Hitachi siger: put en dvd-R- eller dvd-ram-skive i kameraet, skyd derefter videoen, rediger den eventuelt i kameraet, hiv skiven ud og sæt den i familiens dvd. Og det er tæt på at fungere.
Skiverne, som bruges, er små otte cm dvd-r eller dvd-ram. dvd-r kan læses i alle nyere dvd-afspillere. Det er de fleste fabrikanter enige om, men definitionen på en nyere dvd-afspiller står lidt hen i det uvisse. Vi prøvede at fodre fem forskellige dvd-afspillere med en dvd-r optaget af Hitachis kamera. Og den eneste afspiller, som ikke ville vide af den, var en fem år gammel Denon afspiller, der i øvrigt ikke er for glad for genskrivbare cd'er. Det er ikke en fyldestgørende test, men meldingerne fra internetnyhedsgrupperne indikerer, at afspilleren skal være under tre år gammel, før det virker.
Anden arbejdsgang end bånd
Det Hitachi DZ-MV230E-kamera, som vi testede, er noget større end dv-videokameraer i samme prisklasse, fordi der skal være plads til den roterende skive i kameraet. Det gør nu ikke noget, for et større kamera er lettere at holde stille.
Der sidder en farvebilledskærm på kameraet, som kan bruges som søger, men den lille øjesøger er i sort/hvid. Angiveligt for at holde prisen nede. Heller ikke det er et problem, da det faktisk er nemmere at se om motivet er skarpt i en monokrom søger. Og det er i øvrigt årsagen til, at alle professionelle videokameraer har sort/hvid søger.
Kameraet er lidt mere komplekst end et tilsvarende dv-kamera med bånd. Der er flere indstillingsmuligheder, kameraet skal lige checke disken, før man begynder. Men det værste er, at disken skal færdigbrændes (finalize).
Det betyder, at optager man ti minutter på en 30 minutters disk og vil se disken på sin dvd-afspiller, så tager det tyve minutter ekstra, hvor disken bliver brændt færdig. Naturligvis kan man til enhver tid se optagelsen på disken i kameraet, og man kan hele tiden foretage yderligere optagelser på disken. Men færdigbrændingen er nødvendig for, at dvd-afspilleren kan læse skiven.
Usb-forbindelse
Bruger man dvd-ram-diske, kan der redigeres i videoen, idet man kan flytte rundt på optagelser, opdele dem, samle dem eller gøre dem kortere. Alt med cirka et sekunds præcision. Det er naturligvis alt for lidt til at redigere musikvideoer til MTV, men fint til ferievideoen.
Dvd-ram kan ikke afspilles i almindelige dvd-afspillere, så her er arbejdsprocessen at redigere videoen, sende den til lagring på en pc, og suge videoen tilbage i kameraet, hvor den gemmes på en dvd-r, som derefter kan læses af en dvd-afspiller. På det punkt er det synd, at Hitachi ikke vedlægger pc-redigeringskittet som standard. Det drejer sig nemlig kun om en cd med software og et usb-kabel.
Siden kameraet komprimerer videoen til mpeg-2 ved optagelsen, behøver man ikke FireWire-hastigheder på 400 megabit/s, men kan klare sig med usb. Det største af Hitachis dvd-kameraer har dog usb-2 overførsel.
Billedkvaliteten og lyden er glimrende. Direkte sammenlignet med en Canon XM1 DV-camcorder mangler billederne detaljer, og der er også billed-defekter. Men det er ikke på et plan, som vil ødelægge en ferievideo. Så Hitachis koncept er fint, nu skal de bare have priserne ned.

Flere oplysninger:
www.hitachi.dk
Pris: DZ-MV230E 11.995
kroner inklusiv moms.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere