En mesterlig kodekarl

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. september 2002.


Han er skaber af Danmarks første og største jobsøgningssite, Job-Index. Han er manden bag skakcomputeren, der har solgt i hundredtusindvis kloden over de seneste 20 år, en af landets fremmeste IT-pionerer og far til et sæt tvillinger. Kaare Danielsen fylder 40.

Kaare Danielsen har været i mediernes søgelys siden han var teenager. Ikke fordi han i sin ungdoms kraft har imponeret på landsholdet med fodbold eller golfkøller. Heller ikke fordi, han med et djævelsk forretningstalent kunne akkumulere millioner i tvivlsomme handler, for at bruge pengene på sportsvogne og strandvejsvillaer med kunst.
Slet ikke, Kaare Danielsen er det stik modsatte.
Han er heller ikke drengen, som blev valgt først, når fodboldholdene skulle sættes i skolegården.
Til gengæld var han nummer et, når det gjaldt skolens computer.
Han udviklede sit første skakprogram som 15-årig og vandt flere internationale konkurrencer, blandt andet da han som 19-årig satte en række af verdens førende producenter af skakprogrammer på plads ved en konkurrence i Tyskland i begyndelsen af 80'erne.
De kom med deres dyre grej, Kaare kom med sin hjemmebyggede pc. Han lavede en aftale med en producent fra Hong Kong, og har i de sidste 20 år modtaget en dollar i royalty, hver gang en skakcomputer med hans kode, er blevet solgt.
Pengene gemte han, og brugte til at starte Job-Index. Det er aldrig faldet ham ind, at købe en stor bil, siger han.
Vil gavne andre
- Det, jeg laver skal helst være til gavn for andre. Jeg er glad, når jeg tænker på, at så mange mennesker over hele verden spiller skak mod min computer. Sådan er det også med min virksomhed. Der er masser af mennesker, som bruger Job-Index hver dag, siger han.
Kaare Danielsen har i al beskedenhed med sit misundelsesværdigt gode hoved, som han har tunet yderligere med en ph.d. i datalogi og en HD i organisation, skabt et internet-firma, der vokser, giver overskud, skaber stadig nye arbejdspladser og som kan garantere kunderne, at de ikke lukker næste år.
Revolutionær i jobannoncer
- I dag er jeg glad for, at jeg lavede en jobbørs og ikke et web-bureau, siger han.
Job-Index gik i luften i begyndelsen af 1996, men ideen blev født året før, da Kaare Danielsen boede i Los Angeles.
De var flyttet til USA efter hans fysiker-kone, Elses, job.
Her kunne han betragte internettet eksplodere omkring ørerne på sig, men i Danmark skete der ingenting.
- Alle virksomhederne skulle på nettet, det var åbenlyst. Men når de var kommet det, hvad så? Jeg ville finde en niche med længere holdbarhed. Så en søgerobot, der kunne scanne hjemmesider for specifikke emner, var en god ide, siger han.
Han programmerede selv robotten og flyttede tilbage til Danmark, da tvillingerne Dorte og Holger var lagt i støbeskeen.
Han var heller ikke begejstret for tanken om starte virksomhed i USA. Det er vigtigt at kende landets kulturelle kode helt til bunds, hvis man skal have succes i erhvervslivet, også selvom man som Kaare Danielsen er en mesterlig kodekarl.
At det lige blev stillingsmarkedet, han kastede sig over, er lidt af en tilfældighed, men ikke mere tilfældigt, end at Kaare Danielsen kunne se, at de sidste 100 års jobannoncering i aviserne måtte stå foran forandring.
- Jeg vil gerne være med til at revolutionere tingene, og det mener, jeg også, jeg har gjort. Den billigste annonce på Monster.com (Monster.com er verdens største stillingsdatabase, red.) koster omkring 2.600 kroner i Danmark. I Sverige koster den samme annonce cirka 8.000 kroner. Job-Index har været med fra starten, og jeg har med min prispolitik, der hedder, at stillingsannoncer på nettet skal være gratis, sørget for, at annoncepriserne her i landet er rimelige. Og hvorfor skal man betale 30-40.000 kroner for en jobannonce i Berlingeren. Det er da kun for at vise, at man har råd til det. Det er sjovt at være med til at ændre en hel branche, mener han.
Job-Index opererer fortsat med årlige væksttal på 15-20 procent.
Det kan ikke mange, om nogen, internetbaserede forretninger prale af.
Teknolog og idealist
Det gør Kaare Danielsen heller ikke. Praler altså, men han er stolt af sin virksomhed og tilfreds med at gøre noget for andre.
På den måde er han idealist.
Derhjemme forsøger han at lære tvillingerne på fem år engelsk, for det er vigtigt, når man skal klare sig.
De må til gengæld finde sig i, at far altid har sin bærbare computer og mobiltelefonen med, når de tager på ferie, for han skal tjekke mails en gang om dagen, mindst.
Det generer ham ikke. Det ville genere ham mere, hvis han ikke havde mulighed for det.
På den måde er Kaare Danielsen en sand teknolog.
- Der er meget, der hviler på mig, men sådan kan jeg lide det. Jeg kan lide at have en afvekslende hverdag, hvor jeg har ansvar for personalet og forhandler med mediabureauer. Jeg har stadig fingrene nede i koderne, og jeg tænder på at lave forskellige ting, siger han.
I dag, fredag, skal Kaare Danielsen prøve noget, han ikke har prøvet før.
Han skal fejre sin 40-års fødselsdag med en reception for venner og forretningsforbindelser på firmaadressen på Frederiksberg.
De gyldne 40-årige
Han er langt fra den eneste af landets IT-personligheder, som fylder 40 i år.
I foråret var det Navision-stifter Jesper Balsers tur, og IT-advokaten Martin von Haller Grønbæk og Microsofts Vice President Jens Moberg har såmænd også lige rundet hjørnet.
- Det er ikke så mærkeligt. Det er pc-generationen, der fylder 40 nu. Vi var unge på 20, da pc'en kom frem, og vi fik succes næsten ligegyldigt, hvad vi lavede. Men i løbet af en fem-års periode i 80'erne var det slut med som enkeltpersoner at udvikle programmer, der kunne produceres og sælges. Så kom internettet, og den teknologi hoppede jeg selvfølgelig med på. Jeg er så lidt gammel, for det er typisk de tyveårige, der tager ny teknologi til sig, siger Kaare Danielsen.

Boks:
Veluddannet kodeekvilibrist
Kaare Danielsen startede sin egen virksomhed, Job-Index, for de penge, han har tjent på at udvikle og sælge en skakcomputer helt tilbage i begyndelsen af 80'erne.Hele koden måtte fylde fire kilobyte, for større var chippen ikke.
Han er Ph.d i Datalogi fra Københavns Universitet i 1989, har en HD i Organisation, Strategi og Planlægning fra Handelshøjskolen i 1988.
Han har arbejdet med kunstig intelligens i en årrække hos BrightWare i Los Angeles og hos AVS/Uniras i Søborg.
Kaare Danielsen fyldte 40 i går, og i dag er der reception mellem kl. 15 og 18 på Job-Index' adresse:
Holger Danskes Vej 91 på Frederiksberg.

Billedtekst:
- Jeg vil være med til at gøre en forskel, og jeg kunne aldrig finde på at kopiere noget. Jeg vil da gerne tjene penge, men det skal være sjovt, siger Kaare Danielsen. Han fik allerede som 19-årig tilbuddet fra en softwarevirksomhed om at flytte til Asien og arbejde der. Han kunne have gjort sig økonomisk uafhængig inden han fyldte 25. Men han
ville hellere tage en uddannelse først.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere