Til videoen jer skiller

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. august 2002.


Fabrikation af bryllupsvideo i USA er så tung en industri, at den digitale mediebølge er ved at drukne i digital candyfloss. Der er simpelthen flere penge i romantisk øjengøgl, end der er i teknologi til digitale bredbånds-medier. Det betyder, at de digitale medier uden kulørte lamper bliver sultet.

Dagens videoredigeringskort til omkring 10.000 kroner har uanede mængder af digitale lagkage-effekter, og de har alle software til dvd-brænding, men der er meget få funktioner i disse kort, der hjælper en med komprimering af video eller behandling af video-optagelser til internetbrug.
Det er pudsigt, siden alle komprimerer video, men ingen uden for MTV bruger store mængder af sådanne effekter, og dvd-brændere er først nu ved at dukke op for alvor, men hvorfor bruger fabrikanterne af IT til digitale medier så hovedparten af deres energi på at udvikle øjengøjl og derved lader de seriøse brugere i stikken?
Det spørgsmål kan de mere end 25.000 deltagere i WEVA's årlige gigantmesse sidst i august i Las Vegas svare på.
WEVA betyder Wedding and Event Videographers Association International, og bryllupsfotograferne repræsenterer verdens største marked for digitale medier.
Big big business
Alene i USA er der 2,4 millioner bryllupper om året, og der er en tradition for at bruge professionelle videofolk til at producere videoen bag dette det allermest romantiske øjeblik i ens liv.
Det betyder ifølge WEVA, at der omsættes for over 2,5 milliarder dollars om året i produktion af video i forbindelse med bryllupper alene, og vel at mærke avanceret digital video, hvor computere og computerteknologi bruges stadigt mere til at give den rette romantiske stemning.
- Der er ingen tvivl om, at den teknologisk mest avancerede del af det semi-professionelle marked netop er bryllupsvideo-markedet. De er meget tidlige til at adoptere al teknologi, som giver kunderne, hvad de gerne vil se, siger Robin Charney, Marketing Communications Director for Matrox' digitale videoredigering .
Rosenrød video
Det, som kunderne gerne vil se, er romantik og fancy effekter, hvilket har fået fabrikanterne af digitalt videoudstyr til at kappes om fantasifulde effekter, hvor billederne kan rotere, bladre som i en bog, få rosenrødt skær og i det hele taget opføre sig så sprælsk som overhovedet muligt.
Brugen af computerbaseret videoredigering er simpelthen nødvendig for at kunne producere en bryllupsvideo hurtigt nok. Dvd-mediet vinder her frem som distributionsmedie, fordi udbredelsen af dvd-afspillere i private amerikanske hjem overstiger salget af VHS-videobåndoptagere.
Robin Charney siger:
- Vi designer simpelthen vores produkter til at være så attraktive som muligt for denne målgruppe af bryllupsvideoproducenter. De sidder typisk sammen med kunden, og klipper videoen sammen. Derfor skal alle effekter helst køre i realtid, og der skal være mulighed for direkte at kunne danne dvd'er.
Bryllupsmarkedet bestemmer
De store penge i de smarte effekter gør, at fabrikanter som Pinnacle, Matrox, Ulead, Canopus og Adobe leverer produkter, som indeholder egenskaber, der betales for, men ikke anvendes, når produkterne købes til andet end lige bryllupsvideo.
- Vi kunne have brugt energien på at arbejde mod produkter, som kunne forbedre videokomprimering til internet, korrigere farver eller fjerne støj, men det er der simpelthen ikke efterspørgsel efter. Produkterne kan altså sagtens anvendes til almindelig videoproduktion, siger Robin Charney.
- Sydeuropa og Mellemøsten er også ved at være store markeder for os, fordi man også her bruger mange penge på et bryllup og derfor ønsker at bevare mindet om det på video. Dog er dvd og video-cd endnu ikke så udbredt her, men det kommer, siger hun.
Også i Danmark produceres der bryllupsvideoer, men her er traditionen ikke længere, end at en onkel eller tante får et videokamera i hånden. Dog er der flere professionelle producenter af video til bryllup og fest, og her er meldingerne meget mindre rosenrøde end de amerikanske.
Indehaver Janus Jacobsen fra videoproducenten festvideo.dk siger:
- Her i Danmark er man meget mere stilren end i USA, så vi bruger slet ikke disse effekter. Der er heller ikke tradition for professionelle videoproduktioner til store begivenheder. Normalt er det et familiemedlem, som står for videoen. Når det så går galt, kigger man sig om efter professionel assistance. Markedet er stigende, netop fordi man er blevet mere kvalitetsbevidst.
- Vi ser, at man i dag stiller krav om, at slutproduktet ligger på dvd. Der er næsten ingen, der efterhånden vil have deres bryllupsvideo på VHS. Derfor blev vi ret hurtigt nødt til at starte dvd-produktion op, siger Janus Jacobsen.
Han fortæller videre, at der er tre til fire produktioner om måneden, og at den mest avancerede produktion til dato var en dåb, hvor det våde vræl blev optaget med trådløse mikrofoner og to kameraer.
Fabrikanterne af hard- og software til digital redigering er ikke de eneste, der vil have en bid af bryllupskagen. Også fabrikanterne af videokameraer bruger tid og energi på at specialdesigne deres kameraer efter at skulle optage de romantiske øjeblikke. Her er det lysfølsomhed, der er vigtigt, da kirker typisk er lidt dunkle og man ofte ikke må bruge kunstigt lys. Derfor foretrækker professionelle bryllupsfotografer kameraer, der kan klare sig med lidt lys. Og det retter video-industrien sig så efter.

Boks:
Bryllupper er big business
Der er 2,4 millioner bryllupper om året i USA.
Det gennemsnitlige budget for et bryllup er 20.000 dollars, hvor brudekjolen udgør omkring fire procent. En vielsesring koster i gennemsnit 900 dollars.
Der bruges 72 milliarder dollars om året på bryllupper, hvilket svarer til prisen for 36 Storebæltsbroer.
Der bruges 19 milliarder dollars på bryllupsgaver om året.
Den gennemsnitlige pris for en bryllupsvideo er 1.200 dollars.




IT-JOB

PensionDanmark

Business Tester

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere