Europas 3G under pres

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. august 2002.


Den europæiske tidsplan for 3G-udrulning skrider. Manglende udstyr og finansielle problemer betyder, at operatørerne har svært ved at leve op til licensernes deadlines. Flere lande slækker nu på kravene.

De europæiske planer for 3G, der for få år siden fik teleselselskaber til at punge ud med milliarder af licenskroner, får i disse dag alvorlige ridser i lakken.
Den 26. juli fik finske Sonera og spanske Telefonica den tvivlsomme ære af at være de første europæiske operatører, der opgav en større UMTS-investering.
Det skete, da selskaberne nedskrev investeringen i deres fælles selskab tyske Quam til nul kroner og opgav en 3G-udrulning i landet. Den 6. august bad Orange de svenske myndigheder om en forlænget deadline på udrulningen af deres 3G-netværk. Her skulle Orange være parat med et landsdækkende netværk i slutningen af 2003.
Presset
Episoderne er ifølge teleanalytiker Torben Rune et udtryk for, at det europæiske 3G-projekt er i problemer.
- I Europa er 3G lige nu udsat for et voldsomt pres. Som investeringsmarkedet og den finansielle situation hos operatørerne ser ud, er der hos mange operatører ikke penge til at udbygge nettene. Det giver en slags negativ hønen og ægget-effekt på udrulningstempoet. Intet net, ingen kunder og ingen kunder, ingen penge til net.
På operatørsiden er Jesper Brøckner, direktør hos Telia Mobile i Danmark, enig i at det økonomiske klima gør det svært for mange operatører at leve op til udrulningskravene.
-Det, der sker i Europa lige nu, er, at rent købmandsmæssigt har flere operatører svært ved at få projektet til at hænge sammen. Regeringerne har flere steder været grådige og ganske enkelt taget en overpris for licenserne. Operatørerne sidder nu med en stor gældsbyrde, og da markedet ikke er til de store udefrakommende investeringer, skal pengene til 3G finansieres over driften, siger han.
Sort kapitel
Som svar på operatørernes problemer har flere europæiske lande valgt at lempe på udrulningskravene. I Sverige har man accepteret, at operatørerne kan dele net i stedet for at have deres eget.
I Norge er udrulningskravene blevet rykket frem, og i Schweiz har man valgt at droppe kravet om en 20 procents dækning i 2002. TDC er blandt de operatører, der har været med til at få gennemført udskydelsen i
Schweiz.
Koncerndirektør Henning Dyremose peger på de forsinkede 3G-telefoner som årsag til ønsket om længere tidshorisonter for 3G-udruldningen snarere end det økonomiske klima.
- De tidsplaner, telefonproducenterne gav, har ikke holdt stik, og det er et klart problem. Uden telefoner, ingen trafik og ingen basis for at udbygge nettene. Det har der været forståelse for i mange lande, som har skubbet tidsplanen, siger han.
Men på trods af at producenterne nu er klar med telefonerne, er der ifølge Torben Rune, endnu et ubesvaret spørgsmål på udstyrssiden, der kan forsinke og komplicere 3G-udrulningen yderligere.
- Spørgsmålet om, hvorvidt de forskellige telefoner nu også kan køre på de forskellige net, er et stort, sort og ubesvaret kapitel i 3G-udrulningen. Selv om 3G-telefonerne er på plads, er de test, som skal sikre, at telefonerne kan bruges over alt, endnu ikke gennemført, og det er et af de største problemer, som udrulningen står overfor, siger han.
Flere vil folde
Samlet kommer de mange forsinkelsesfaktorer ifølge Torben Rune blandt andet til at betyde færre spillere på det europæiske 3G-marked.
- Fordi udrulningen bliver forsinket, er investeringen så meget længere om at komme ind igen. Er udrulningen sket med lånte penge, bliver rentebyrden større, og så forsvinder forretningsplanen. Jeg tror, at vi kommer til at se flere selskaber som Sonera og Telefonica, som simpelthen opgiver at foretage en udrulning og opgiver licenser, siger han og fortsætter.
- Når indtjeningsvinduet formindskes, så skal der hentes penge andre steder. Det kan blandt andet ske fra udviklings- og implementeringsbudgettet. En anden mulig konsekvens af forsinkelsen er, at vi kommer til at stå med en teknologi, der ikke bliver fuldt udviklet, og en dækning, som måske ikke når det globale niveau, man havde forestillet sig. Personligt tror jeg ikke, at dækningen på 3G kommer til at overstige 2G-nettet før om otte-ni år, hvis nogen sinde, siger han.

Billedtekst:
I Europa er 3G lige nu udsat for et voldsomt pres, siger analytikeren Torben Rune.
Foto. Torben Klint

Boks:
Udskudte 3G-planer
¥ Schweiz
20% dækning ved slutningen af 2002 - BAKOM fleksibel overfor forsinkelse.
¥ Spanien
10 måneders udskydelse af implementering af UMTS services. Ny frist juni 2002.
¥ Portugal
Datoen for udbud af 3G services udskudt med et år til 31. december 2002.
¥ Belgien
Datoen for launch af 3G services udskudt med 1 år til september 2003.
¥ Polen
Launch af 3G services udskudt med et år til starten af 2005.
¥ Sverige
PTS oplyser, at de er rede til at diskutere forsinkelse af 2003 som tidspunktet for den fulde udrulning af 3G services i Sverige. Krav om eget net lempet.
¥ Norge
Ny frist for udruldning 1.juni 2002.

Kilde:
TDC, StrandConsult, NetPlan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere