Livet er job og familie

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. juni 2002.


Kasper Rørsted, 40, er den europæiske topchef for HP, verdens næststørste IT-virksomhed, som har et
enkelt og klart mål om at slå IBM på førstepladsen. Som privatmand er han lige så klar, enkel og fokuseret i sit liv med familien i München hvor tvillingerne på syv år, en lille ny på et år og hans kone fylder tiden 100
procent ud - når han endelig er hjemme.

- Jeg har ingen fridage.
Svaret falder hurtigt og uden tøven fra Danmarks for tiden mest magtfulde erhvervsleder, Kasper Rørsted. Topchef for fusionen af Compaq og HP den 7. maj til HP i det såkaldte EMEA-område (Europa, Mellemøsten og Afrika). Et job med det øverste ansvar for 45.000 medarbejdere og en omsætning på over 200 milliarder kroner. Til sammenligning omsatte Danmarks største virksomhed, A.P. Møller Gruppen, i 2001 for 89 milliarder.
Spørgsmålet var, hvordan Kasper Rørsted tilbringer en fridag. Alle ved, at han næsten altid er på arbejde væk fra hjemmet i München i det europæiske HP-hovedkvarter i Zürich. Det bliver over 240 rejsedage om året rundt i EMEA-området samt 15 gange om året på rejse til moderselskabet i USA, men det er der egentlig ikke noget nyt i. Sådan har arbejds- og rejsemønstret været, siden Rørsted-familien flyttede til München i 1991, og han siden 1996 har haft ledende job. Senest er det som europæisk chef for Compaq fra 2001. Før da har han også været konstant på farten, siden han med en uddannelse som civiløkonom i 1985 startede i Ericsson Information Systems og siden arbejdede i Digital, Oracle, Compaq, Vignette og igen i Compaq.

Den psykiske delete-tast
Kasper Rørsted, 40 år og 190 centimeter høj, ser meget fit ud i betragtning af et liv med utallige møder og transport, hoteller og lufthavne med junkfood samt forretningsmiddage.
- Jeg løber to-tre gange om ugen og står meget på ski. Det tager en halv time fra München at køre op i bjergene og på en god vinter bliver det til 30 dages ski. Sidste uge havde vi management-møde, så jeg hev hele holdet op klokken halv seks om morgenen for at køre mountainbikes i bjergene. Det er sjovt at dyrke idræt, og hvis jeg hele tiden tænkte på forretning, blev jeg skør i hovedet.
- Jeg bliver mentalt afslappet, når jeg løber. Nogle gange skal man sikre sig, at man vinder afstand til tingene. Man skal passe på, at man ikke går for meget i detaljer. Internt siger jeg til mine folk, at indimellem skal man trykke på delete-tasten, når man får noget på bordet, som er helt gak i hovedet. Lad være med at hidse dig op, tryk delete og se på tingene fra et større niveau om det er rigtigt eller forkert. Hvis man lader sig styre ned, mister man overblikket, siger Kasper Rørsted.
Hele familien står på ski, og tennis spiller Kasper Rørsted med børnene.
- Jeg har kun to prioriteter, det lyder lidt kedeligt, men det er arbejde og familie. Jeg har ikke rigtig noget andet. Selvfølgelig har vi en vennekreds. Mange af mine kolleger spiller golf, men jeg kan ikke komme træt hjem fredag aften og sige til mine børn. Nu skal I høre, jeg kommer hjem lørdag eftermiddag fra golf. Så skulle jeg ikke have børn. Det er jeg helt bevidst om, at det vil jeg ikke. Når de bliver 10 år, så vil jeg gerne spille golf med dem, og jeg tager dem også med til fodbold.
Han er vild med at se på fodbold, men han droppede fodbolden som aktiv spiller 14 år gammel, fordi han ikke var god nok.
- Jeg spillede på AGF's andenhold i fem år, men jeg kom aldrig på førsteholdet. Det gad jeg ikke, og så holdt jeg op. Så spillede jeg håndbold, til jeg blev 20. Det var jeg god til og kom på førsteholdet. Men så fik jeg en skade i knæet og holdt op, fordi jeg ville hellere kunne fortsætte med tennis og ski.

Klare holdninger
Når det gælder ski, så er det også ekstrem sport med helikopter-skiing, Kasper Rørsted dyrker sammen med en fem gange verdensmester. Det er han rigtig god til efter at have været på ski hvert år, siden han var fem gammel. Det skete sammen med faderen, professor i virksomhedsøkonomi Bendt Rørsted, Århus. Kaspers kone, cand.merc. Lene Rørsted, tidligere ansat i Microsoft, tager med på ski, hun er ikke så ekstrem, men hun tager med og vil have, at familien skal være nummer et.
Hvorfor valgte din kone dig?
- Det var fordi, jeg sagde med det samme, at det var hende, jeg ville have. Hun så, at jeg var 100 procent fokuseret og gik efter bolden. Hun kunne vel godt lide, at der ikke var noget slinger i valsen, men det varede dog et halvt år, før hun sagde ja, og vi blev gift 11 måneder efter i 1989. Jeg var sælger for Digital i Århus, og hun arbejdede som studerende på Handelshøjskolens Datacenter.
- Det er som i mit job: Jeg viser, hvad jeg kan lide og ikke lide. Der er ikke stor forskel på mig privat og i jobbet. Jeg er meget transparent og står for mine holdninger. Det tror jeg, at hun kunne lide. Det kan mine medarbejdere også. De ved 100 procent, hvad jeg mener om tingene.
- Jeg fortæller mine medarbejdere om de positive og negative ting, og jeg understreger, at vi skal have en åben kommunikation mellem medarbejdere og ledelse. Alle har ret til at tale, men det er ikke et demokrati. Jeg er åben for alt input, men vi stemmer ikke om beslutningerne. De overordnede beslutninger står ledelsen for, også nationalt, men jeg har ingen stolthed over, hvem der har opfundet tallerkenen. Det eneste, jeg er interesseret i, er resultatet. Kommer Niels Svenningsen, HP Danmark, eksempelvis med et bedre forslag, så vinder det, siger Kasper Rørsted.

Billedtekst: - Succes kræver et klart mål. Derfor ved mine medarbejdere, at målet er at overhale IBM og blive Europas største IT-virksomhed -
også på services. Jeg har jo set, hvordan indtjeningen følger den største markedsandel i Microsoft,Cisco, Oracle, SAP, Siebel og
os selv på teknologi. Plus at det er disse succesfirmaer, som tiltrækker de bedste medarbejdere, siger topchefen Kasper Rørsted, HP EMEA.
Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere