Med begge landingshjul i luften

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. maj 2002.


Kasper Larsen er en af piloterne bag Jubii, der er dansk internets jumbojet. Men han vil altså hellere
flyve mindre maskiner, og han er ikke bange for at falde ned.

Det er en iskold nat højt over den canadiske ødemark. Kasper Larsen sidder i copilotsædet ved siden af en erfaren førstepilot. Kaspers kæreste fra Stevns ligger og sover bagi. Planen går ud på at få det indkøbte fly fløjet hjem.
Så stopper motoren, og den vil ikke starte igen.
- Det er motoren, som holder trykket oppe i kabinen. Når det forsvinder, bliver al fugtighed til is, som sætter sig på vinduerne. Så vi sad lige pludselig i iståge, og vores redningsveste, der lå på sæderne bag pilotsæderne svulmede op til orange balloner, der spærrede vejen til kæresten, siger Kasper Larsen.
- Heldigvis fandt vi en landingsplads og blev guidet derhen. Det vil sige, indtil flyvelederen fortalte, at vi nu kom i radarskygge fra et bjerg, og at vi derefter måtte klare os selv. Men vi fandt lufthavnen, og vi fik landet. De havde jo ikke ventet nogen på det tidspunkt, så der var spejlblankt overalt. Da vi kom ud af flyet, måtte vi holde os fast til det for ikke at falde.
- Den tur i Canada var det værste kvarter i mit liv, men den var også en styrkelse, fordi jeg aldrig har været bange for at falde ned. Det gælder forretning som andet. Jeg er glad for at bestemme kursen selv, og jeg er glad for at bygge ting, siger han.

Skibsbyggerbaggrund
Kasper Larsen fortæller, at ideerne omkring flyvning oprindelig startede som en afslapning fra IT og var en fortsættelse af fascinationen af flysimulatorer.
Måske ligger det i Kasper Larsens baggrund, idet han stammer fra en familie af skibsbyggere og opfindsomme individer. Han er for eksempel ret sikker på, at Danmarks første telefonsvarer blev konstrueret af hans farfar en gang i trediverne. Han siger:
- Jeg kan huske, at jeg sad som femårig på min farfars skød og loddede på livet løs ved hans arbejdsbænk. Men det kunne naturligvis også have noget at gøre med, at kagedåsen stod på en hylde ovenover!

Uformel digital
Via uddannelsen som elektronik-mekaniker kom Kasper Larsen ind i virksomheden Circut Design tidligt i firserne. Der startede pc-revolutionen, og den analoge elektronikvirksomhed blev hurtigt digital.
- Det viste sig, at jeg er meget god til digital teknologi og ikke så snedig til analog. Jeg fandt ud af, at jeg var en bedre indkøber end indehaveren Jan Soelberg, og det fik mig lidt ind på sporet af egen virksomhed, siger Kasper Larsen.
Han har et par virksomhedsstarter bag sig og en karriere som journalist på bladet PC World, før han blev en af medstifterne af Jubii. Her er han for nylig stoppet for at koncentrere sig om et spirende firma, Unispeed, der tilbyder nye former for internetanalyseværktøj. Han siger:
- Jubii blev bare for stort. Jeg er ret kontant og uformel, og så er jeg den konservative i forhold til Henrik Sørensen og Martin Thorborg. Det var ligegodt ikke mig, der ville give medarbejderne softice, men til gengæld endte jeg med salgsarbejdet og al juristeriet. Det var lidt som at læse manualer.
- Men jeg kan konstatere, at jeg måtte kompensere for det. For fik jeg ikke nørdet nok på arbejde, så måtte jeg nørde derhjemme. Jeg indrømmer gerne, at jeg er en nørd. En nørd, der er glad for at flyve.

Billedtekst: Jubii-medstifteren Kasper Larsen var fem år gammel, da han begyndte at sidde på sin farfars
knæ og lodde ting og sager sammen, og teknologien fylder stadigvæk hans tilværelse. - Naturligvis læser jeg science fiction. Arthur C. Clarkes bog Rama er den store favorit, Og jeg er glad for filmen Starship Troopers.
Foto: Torben Klint

Bokse:
Jesper Bille Haun, onlinechef i IDG, tidligere kollega:
- Han kan altså ikke lide folk, som lader som om, at de ved, hvad de taler om. Han har præsteret at bede en journalist fra Børsen om at klappe i til et pressemøde, fordi Kasper mente, at vedkommende var useriøs.
- Han er bidt af flysimulatorer. Han har simpelthen verdens mest fantastiske pc derhjemme til flysimulatorer. Der sidder en flok af rigtige flyinstrumenter omkring den pc, som han har opsat derhjemme, og der er sat rigtige kontrolfunktioner op. I øvrigt har han et utroligt hjem, der er fyldt op med teknologi!
- Og så er han totalt gadget- og dimse-freak. Fuldstændig!
FOTO: LARS SVANKJÆR

Camilla Kampmann, marketingchef i Oracle Danmark og god ven:
- Jeg husker, da han skrev for PC World, at han dukkede op til et IBM-pressemøde i det mest fantastiske lilla jakkesæt. Dengang var jakkesæt også sjældne blandt journalister, men han fik virkelig markeret sig blandt de sortklædte IBM-folk.
- I det hele taget har han altid haft en ufattelig elendig tøjsmag. Den er bedre nu, men den nørdvest med 17 lommer og indbyggede ledningskanaler til headset, som han går rundt og praler med i øjeblikket, er nu heller ikke just moderigtig.
- Stevns! I skal skrive, at han kommer fra Stevns, at han stadigvæk har tilknytning til Stevns, og at han kan lide folk fra Stevns. Plus, at han er enormt trofast over for venner og familie.
- Han er benhård i forretninger. Det er nok rigtigt det med, at han synes, at juridiske dokumenter og kontrakter er en form for manualer. Han tæsker dem i alle tilfælde igennem til mindste detalje, og han er forberedt til fingerspidserne i mødelokalet.
FOTO: MICHAEL MADSEN




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere