Sony slår skår i cd-standard

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. maj 2002.


Sony Music bryder den vedtagne standard for lyd-cd'er ved at indføje et defekt dataspor på den nyeste Celine Dion-udgivelse. Meningen er at forhindre piratkopiering, bivirkningen er kaos på musikmarkedet.

Den nyeste Celine Dion-udgivelse er ikke en cd. Den ligner en cd, den kan muligvis afspilles som en cd, men det er ikke en cd, der opfylder nogen standard. I 1980 fastlagde Sony og Philips standarden for lyd-cd'er i den såkaldte Red Book-standard.
Den sikrer, at ligegyldigt hvem der fabrikerer en audio-cd, så ved vedkommende, at den kan afspilles i alle enheder, som har et compact disc-logo. Og sådan har verden set ud siden.
Flere afspillere har fået slækket lidt på standarden for at kunne afspille CD-R- eller CD-RW-skiver, men siden disse skivers dataformat er det samme som de kommercielle skivers, regnes dette ikke for en overtrædelse af standarden.

Defekt dataspor
Den nye Celine Dion-udgivelse har et defekt dataspor allerførst på skiven. Det får pc'er og Macintosh-computere til at gå i en uendelig løkke i et forgæves forsøg på at læse datasporet.
Sonys standard-partner Philips har krævet, at Celine Dion-udgivelsen ikke mærkes med Compact Disc-logo. Dermed er Sony Music endt i den situation, at man må skrive på udgivelsen, at den ikke kan afspilles på en pc eller en Macintosh. Omvendt kan Sony Music imidlertid heller ikke garantere, at den kan afspilles på nogen enheder overhovedet.
Sony Music sætter sin lid til, at fejlretningskredsløbene i en konsum cd-afspiller er så gode, at produktet kan afspilles trods det defekte dataspor.
Men der er ingen garantier for, at dette er tilfældet, og hardware-fabrikanterne kan til enhver tid påberåbe sig, at de følger standarden og dermed fralægge sig ansvaret, hvis udgivelsen ikke kan afspilles.
JVC i Danmark oplyser, at man allerede har fået henvendelser fra forhandlere med kunder, der ikke kunne afspille kopisikrede cd'er.

Kopisikringen allerede brudt
Der er flere kopisikringssystemer på markedet, der bygger på kunstige defekter på pladerne. Men flere af disse forsøg er kuldsejlet på grund af sagsanlæg fra utilfredse forbrugere, der netop ikke kunne afspille de kopisikrede udgivelser.
Computerworld er vidende om, at professionelle kopienheder, der kopierer cd'er som bitmønstre, er i stand til at fremstille kopier af Celine Dion-udgivelsen, uder den problemer kan afspilles i en almindelig cd-afspiller. Dertil kommer flere internetopskrifter på at fjerne kopi-sikringen.
For reelt set er forbrugerne i den situation, at de er nødt til at kopiere den nye Celine Dion-cd for at få et standardiseret produkt.
Sony Music Danmark havde ikke reageret på Computerworlds henvendelse ved redaktionens slutning.

Billedtekst: Seneste Celine Dion-cd må ikke bære Compact Disc-logoet, for den overholder ikke Red Book-standarden. Coveret er i stedet forsynet med teksten "will not play on PC/MAC". Trods den begrænsede anvendelse, koster cd-en fuld pris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere