Nye kunster til gamle hunde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. maj 2002.


Selv om man er blevet gammel, er der ingen undskyldninger for ikke at bruge de muligheder, IT-verdenen giver, mener forfatter til computerbøger til pensionister.

Bentøjet er ikke måske ikke mere, hvad det var. Måske kniber det også med læse de små bogstaver i avisen. Og internettet? Det er sådan noget smart noget, man skal være ung for at have forstand på. Hvis man går rundt og tror, at verden ser sådan ud for alle landets ældre borgere, så tager man fejl.
De ældre strømmer til landets fire pensionistskoler for at lære nyt. Ikke om peddigrør, maskekunst og smykkefremstilling, det har de prøvet, men om IT. Jesper Asmussen, 47 år og IT-informationsmedarbejder på forlaget Alinea, der udgiver bøger til folkeskolen, er forfatter til Den bedste computerbog til pensionister. Det er en serie på tre lærerbøger, der giver folk med alderssvækket bentøj mulighed for at kravle over teknologigærdet, hvor det er lavest.
- Jeg har afmystificeret IT-emnet i mine bøger. De er renset for fremmedord. Der er mellem 14 og 18 ord mellem punktummerne, sproget er ligetil og bogstaverne er store. Der eksisterer et så stort behov blandt de ældre for at modtage undervisning i computerbrug, at det undrede mig meget, at der slet ikke var noget undervisningsmateriale til IT-interesserede ældre, da jeg skulle gæsteundervise på pensionisthøjskolen på Falster. Derfor lavede jeg mine egne bøger. De sælger godt, men den største belønning er, når en af mine 'gamle' elever lige er kommet hjem fra Kreta og har scannet et billede fra ferien ind og sender det i en e-mail. Du kan tro, de gamle vil til tasterne, siger Jesper Asmussen.
San
I sin undervisning og i sine bøger tager Jesper Asmussen udgangspunkt i, hvad de ældre gerne vil lære. Han starter ikke med at fortælle om cpu, ram og BIOS.
- Gennem min erfaring som underviser på pensionisthøjskolerne ved jeg, hvad der interesserer de ældre. De vil gerne kunne gå på nettet, sende e-mails, sætte et regnskab op i Excel og lave et pænt fødselsdagskort. Derfor er der ingen mening i at gennemgå pc-kørekortlektionerne fra et til syv, og forklare PowerPoint, siger han.
I bøgerne bruger Jesper Asmussen eksempler, som han ved, falder i målgruppens smag. I bog 2's gennemgang af nettets søgemaskiner er det tv-serien Matador, man søger på. I bog 1 var det Birthe Kjær. Bøgerne stiger i sværhedsgrad, men forfatteren mener, at man er klædt godt på efter de to første.

Jesper Asmussen: Den bedste computerbog til pensionister, I-III, Gads Forlag, 96 sider, 88 kroner.

Boks:
Databusser og datastuer Ifølge Danmarks Statistik er hver tredje person over 60 år i Danmark på nettet. Det giver foreningen Ældremobiliseringen, der er et samarbejde mellem fem ældreorganisationer, nok at se til. Gennem frivilligt arbejde hjælper de ældre hinanden med IT-brug i 100 såkaldte datastuer landet over. Desuden kører Ældremobiliseringens to databusser rundt og yder råd og vejledning i IT-spørgsmål. www.aeldremobilseringen.dk

Boks:
Tydelig på tre meters afstand
"Såfremt du holder Alt Gr-tasten nede og samtidig taster et 2-tal, vil du opnå et besynderligt tegn: Det såkaldte snabel-a (@), som du altid skal bruge til at sende e-post." Sådan lyder en forklaring fra pensionisternes computerbog. Det er skåret ud i pap, javel, men det skal det være. Hvis man starter på helt bar bund, skal alt forklares, og det gør bogen. Ikke til ulidelighedens grænse, men med udgangspunkt i, hvad forfatteren mener, en pensionist med en pc har lyst til at lære. "Begynd med et nydeligt opstillet brev", for eksempel, eller få mødeindkaldelsen til boligforeningen til at tage sig pæn ud. Bogens bogstaver er i øvrigt så store, at en normaltseende 33-årig mand kan læse dem på tre meters afstand.

Billedtekst:
- Der er ingen prestige i at lave IT-bøger til ældre, siger Jesper Asmussen. Han har taget tastaturet i egen hånd og forfattet en serie bøger målrettet mod ældre, da han som underviser i IT på pensionisthøjskolen opdagede, at der ikke fandtes litteratur på området. Han er også uddannet folkeskolelærer, og i dag nyder han at undervise ældre mennesker, der sidder stille og hører efter i modsætning til børnene.
Foto: Torben Klint




IT-JOB

Netcompany A/S

IT Manager

Norli Liv og Pension

Brænder du for IT-udvikling…?

Udlændinge- og Integrationsministeriet

It-projektleder med international sigte til Schengen-program

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist – EPS – SAP
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere