Mere energi til den bærbare

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. april 2002.


Batterilevetiden kan påvirkes på en bærbar computer. Det kræver bare lidt konfigurering.

Den bærbare computer kan køre længere på en opladning, hvis den konfigureres rigtigt. En nyttig ting, hvis stikkontakten bare er for langt væk.
Ganske vist gør fabrikanterne alt for at forøge batterilevetiden, men dagens krav om stadigt hurtigere processorer og skærme betyder også, at strømforbruget stiger.
Og de opgivelser, der ses for batterilevetider er ofte målt under kunstige forhold, som ikke afspejler dagligdags brug. Der er nemlig ingen vedtaget standard for måling af batterilevetider.
Men man kan selv påvirke aktivitetstiden for ens bærbare computer.
Næring efter tæring
Der er to muligheder for at få den bærbare til at køre længst muligt: At forøge batteri-kapaciteten og mindske forbruget.
Forøgelse af kapaciteten sker helt enkelt ved at lægge et ekstra batteri i den bærbare, hvis den har mulighed for det. Det er en dyr løsning, som desuden kan betyde, at man må undvære for eksempel cd-rom-drevet, da det ekstra batteri ofte erstatter en af enhederne i den bærbare computer.
Spar strøm ved rigtig konfiguration
Mindskelse af strømforbruget begynder med hardware. Processoren er den mest strømforbrugende enhed i en bærbar. Derefter kommer skærmen.
Derfor kan der spares strøm simpelthen ved at skrue helt ned for lyset på skærmen.
Dernæst skal der slukkes for al hardware, som ikke bruges. Det betyder, at alle printer- og kommunikations-porte skal slukkes, hvis de ikke bruges. Det sker i pc'ens BIOS. Fjern også alle pc-kort, der ikke skal anvendes.
Endelig kan man spare strøm ved at udvide den bærbare med mere ram. Jo mere ram der er i den bærbare, jo mindre anvendes disken som mellemlager. Og disken er på tredjepladsen i strømforbrug.
Strømbevidst software
Men det er også mulig at spare strøm på software. Windows XP er her klart at foretrække frem for Windows 98 eller Windows 2000, da den nyeste version af Windows netop har ekstra muligheder for at håndtere "livet" i en batteridrevet computer.
Styresystemet slukker for skærm og disk efter en vis tid, samtidigt med at processoren skrues ned på vågeblus.
Disse indstillinger nås via kontrolpanelet, og man må eksperimentere med at finde den rette indstilling.
Endelig har Intel og AMD indbygget en avanceret strømstyring i deres nyeste processorer. Den skruer op og ned for processorens hastighed, alt efter hvad programmet foretager sig. Derfor har for eksempel Microsoft indrettet deres styresystemer og kontorprogrammer, så de kan spare på strømmen.
Det betyder, ifølge Intel, at der kan spares op til 10 procent strøm. Men så kvikke er resten af verdens softwarefabrikanter ikke. Her er synderne antivirusprogrammer, firewalls, webcam-software, tastatur-rutiner og andre programmer, der er aktive og bare "lytter" efter begivenheder på computere. Og mens de gør det, blokeres processorens strømstyring, så den i realiteten tvinges til at køre med fuld hastighed.
Derfor skal alle unødvendige programmer af denne type fjernes. Og kører computeren uden forbindelse med omverdenen, så kan antivirus og firewall godt undværes.
Husk bare at slå disse funktioner til igen, når pc'en igen er landet i nærheden af en stikkontakt.

Billedtekst:
Med lidt konfigurering løber den bærbare ikke tør for gas foreløbig.
Foto: Henrik Frydkjær




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere