Intels chip på bakken

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. marts 2002.


Billedtekst: Intels nye 300 millioner kroners byggeri på Københavns vestegn i
Ledøje-Smørum
kommer til at danne rammen om Intels
fremtidige udvikling
af optiske chips.
Byggeriet står i
dag som symbol
på Intels tro på
fremtiden.

Der har været rejsegilde på Intels nye 300 millioner kroners byggeri på Københavns vestegn i Ledøje-Smørum, et nyt europæisk udviklingscenter for optiske komponenter til
de danske forskere fra Giga-succesen.

Placeringen af det nye Intel-center i det bakkede danske landskab i Ledøje-Smørum er en tidsmæssig kollision mellem fortid og fremtid.
Flere tusinde år mellem stenalderen og vor tids informationsalder, hvorfra der i de kommende årtier skal udvikles såkaldte optiske chips, som baner vejen for IT-kommunikation med lysets hastighed.
- Det nye Intel-byggeri er placeret på Kong Svends Høj i Smørum, og det er ikke første gang, der bygges på denne grund, som bliver vores boplads for en ny arbejdsplads i fremtiden, sagde direktør Jørgen Bardenfleth, Intel, ved rejsegildet forleden.
Byggeriet har flere gange været afbrudt af arkæologiske udgravninger på grunden.
Der er fundet mange rester fra flere bopladser. Den ældste er fra stenalderen 3.800 år før Kristi fødsel, samt en række fund fra beboelser dateret til bronzealderen og tidlig og sen jernalder.
Arkæologerne har fundet flere velbevarede krukker og skåle på grunden. Smykker, rødt rav, knoglestumper og en meget velbevaret sølvkæde.
Hvis det står til Intels nordiske informationschef Marit Bruhn-Petersen skal nogle af fundene kopieres og udstilles i den nye bygnings reception.
- Jeg er i øjeblikket ved at undersøge sammen med museumsfolkene, om det rent praktisk kan lade sig gøre. Vi syntes, at det er en meget fascinerende ide at lade historien møde de besøgende på den måde, siger Marit Bruhn-Petersen.
Glæder sig hver dag
Rejsegildet for Intels nybygning var en stor dag for Ledøje-Smørum-borgmesteren Jens Jørgen Nygaard.
Han har i flere år arbejdet for at tiltrække virksomheder til sin kommune i hovedstadens yderste periferi, midt imellem Frederikssund og Rådhuspladsen i København.
Det er lykkedes fint, Novo ligger således lige over for Intel på den anden side af Frederikssundsvejen.
Borgmester Jens Jørgen Nygaard har personligt knoklet med at rende virksomhederne på dørene.
Da Giga i Skovlunde blev solgt til Intel for to år siden for næsten 10 milliarder kroner, besøgte han straks den daværende Giga/Intel-direktør Finn Helmer, som skulle have noget mere plads. "Finn, nu har du vel råd til at købe jord", sagde han og så var det første skridt taget til Smørum.
- Jeg glæder mig hver dag over det nye Intel-hus, når jeg kører forbi til arbejde. Det står som en UFO på toppen af bakken, siger Borgmester Jens Jørgen Nygaard.

Boks: Intel bygger

Den nye Intel-bygning i Ledøje-Smørum skal rumme alle Intels aktiviteter i Danmark.
Det er det tidligere Giga i Skovlunde med udvikling af mikrochips til optisk kommunikation samt salgsteamet for Intels produkter i Norden.
Byggeriets pris er 300 millioner kroner. Grunden er 103.000 kvadratmeter. Bygningen er i tre etager plus fuld kælder og en receptionsbygning, i alt 22.000 kvadratmeter.
Alle laboratorier skal ligge i stuen, alle kontorer på første og anden sal. Byggeriet får glasfacader samt to indvendige gennemgående atriumgårde overdækket med glas. Arkitekter er KHR A/S. Investor er FIH, entreprenør er MT Højgaard A/S og Pihl & Søn i fællesskab.

Billedtekst: Hovedpersonerne i byggeriet er fra venstre mod højre mod højre. Direktør Halldor Ragnarsson fra E. Pihl & Søn. Borgmester Jens Jørgen Nygaard,
Ledøje-Smørum kommune,
Jørgen Bardenfleth, Intel,
Henrik Bendsen, MT Pihl
konsortiets projektleder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere