Livet med en communicator

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. marts 2002.


Computerworld har prøvet en Nokia Communicator 9210 i længere tid. Den er svær at leve med, men også svær at undvære.

Langtids test: Hvis man står med en Pocket PC i den ene hånd, en Nokia Communicator i den anden og har en Ericsson T39 i brystlommen, kan man konstatere at Nokia'en er overklodset som telefon, og den er en primitiv lommecomputer.
Alligevel sælges de i store mængder, selv om man kan få de to andre enheder til en billigere samlet pris og de til sammen kan langt mere end Nokias tele-klods.
En dårlig telefon med succes
Computerworld har haft en Communicator i lommen i længere tid, for at kunne rapportere om årsagen til salgssuccesen.
Det første man gør, når man får en Communicator i lommen, er da også at tage den op igen og putte den i tasken. Man skal være ansat hos Nokia eller være nørd, for at ville ødelægge ens lommefor med de kantede 244 gram, som tingesten vejer.
Himmel - den er usexet! Designet er ligkisteagtigt, og den fylder ens lomme helt ud.
Dertil er den indrettet således, at mikrofon og højttaler sidder i bunden, hvilket er modsat alle andre mobiltelefoner. Det betyder, at folk, der lige låner den, prøver at tale til tastaturet, mens der kommer forsigtige "hallo?!?" ud af højttaleren på den anden side af enheden. Taler man selv i den, ser man fjollet ud, fordi uvidende beskuere tror, at man er så dum, at man ikke en gang kan finde ud af, hvad side man skal anvende på en telefon.
Derfor er et hovedsæt en simpel nødvendighed med denne telefon.
Lommecomputer halter
Betragtet som lommecomputer kan man konstatere, at Nokia nok har taget højttaleren lidt for fuld. Der er multimedia indbygget i enheden, og der er kompatibilitet med Word og Excel, men der kræves noget besværlige konverteringer på ens pc for at udveksle data.
Pc'en snakker enheden i øvrigt med via almindelig langsom seriel kommunikation.
Synkroniseringen er set i forhold til Palm eller Pocket PC gammeldags og langsom. Den medfølgende pc-software er dog nydelig, men ikke speciel ophidsende.
Det medfører, at man hurtigt dropper alle tendenser til at hive MP3-filer eller dokumenter over på enheden.
Der er en enkelt multimediacard-udvidelsesplads på enheden. Men den er så besværlig at bruge, at man enten er tvunget til at købe et 128 megabyte-kort eller droppe ideen om at bruge 9210'eren som data-bærer.
Symbian styresystemet virker rimeligt i brug, selv om lommecomputerbrugere vil savne en berøringsfølsom skærm. Men der er stadigvæk lidt OS/2-feel over affæren, hvilket er lidt synd.
Genial e-postenhed
Men det, at Nokia 9210 er en klods af en telefon og en klumpet lommecomputer, gør egentlig ikke noget.
For den har nemlig en helt speciel styrke. Det er nemlig den eneste dims i Europa, der kan være i en frakkelomme, og som kan håndtere rigtig POP3-e-post på intelligent vis.
Man vænner sig hurtigt til at have en almindelig mobiltelefon i lommen og bruge den til tale, mens 9210'eren bruges til e-post. Og det er glimrende at kunne checke ens e-post selv midt i det mest kedelige møde, hvor resten af deltagerne tror, at man tager noter - husk bare at slå al lyd fra.
Browseren på enheden er også glimrende. Siden skærmen er 640 x 200 billedpunkter, er de fleste almindelige websteder til at bruge på trods af skærmens lille fysiske størrelse. Browseren klarer Java til husbehov og kan dermed også bruges til de mere avancerede websteder.
God ydevne
Hastigheden er strålende, idet 9210'eren understøtter High Speed Data (HSCSD), hvilket giver transmissionshastigheder op til 43,2 kilobit/s, hvis operatørnetværket understøtter det.
I øvrigt er der en genial faxmulighed i enheden, idet den både kan sende og modtages fax. Det er ikke helt enkelt at sætte op, men det er en god ting at have som supplement til enhedens muligheder for e-post og SMS-beskeder. Fax er nemlig anerkendt som juridisk gyldigt dokument.
Så tilværelsen med en Nokia Communicator 9210 er på den side noget usexet, men det glemmer man hurtigt, så snart glæden ved at kunne e-poste overalt får tag i en.

Billedtekst:
Gammeldags vinder
Nokia Communicator har været på markedet i længere tid, og har fået en trofast fanskare. Den sidste nye version 9210 har fået bedre software, højhastigheds data-kommunikation, lidt multimedia, en farveskærm, men den har hverken Bluetooth, GPRS, større mængder af udvidelsesmuligheder eller trådløst LAN. Kort sagt, den er lidt gammeldags. Alligevel er den en markedsvinder. Ifølge det engelske analysebureau Canalys har Nokia med deres Communicator passeret Palm, Compaq og de øvrige PDA-producenter på det europæiske marked.
Bureauets tal viser, at Nokia solgte 152.335 Communicators i tredje kvartal 2001, og dermed opnåede Nokia 28,3 procent af markedet i Europa.
Heroverfor står Palm for 20,2 procent, hvor selskabet i samme kvartal i 2000 havde 37,9 procent markedsandel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere