MP3-filer til salg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. februar 2002.


OPHAVSRET. Et nyt dansk websted åbner lørdag for salget af musik på internettet med pladeselskabernes billigelse.

En hjemmeside, der tilbyder MP3-filer. Normalt pladeselskabernes ærkefjende, men hos Halfahead.dk bliver musikken downloadet med pladeselskabernes accept.
Musikken er, i modsætning til det man kan finde hos det efterhånden hedengangne Napster eller sagsøgte Kazaa, ikke gratis. Derimod er Halfahead.dk det første danske internetsted, der sælger musik fra flere pladeselskaber til download i MP3 eller WMA-format. Oven i købet til priser, der er lavere end i butikkerne
Udover den lavere pris, er lokkemidlet, der skal få kunderne til at betale for filerne, at Halfahead.dk også skal fungere som et samlingssted for fansene. Indtil videre er de bands, hvis musik kan købes hos Halfahead.dk, da også bands, der normalt ikke dominerer hitlisterne, men som til gengæld har en trofast fanskare. Og det er ved at skabe et fælles samlingspunkt, hvor kunstnere og fans får tættere kontakt, at Halfahead.dk vil bygge sit forretningsgrundlag - og i første omgang er det altså ikke Britney Spears, man vil satse på.
- Hvis du ser på det udvalg af bands, vi har lige nu, så kan du se, at vi vil sælge til en gruppe, der virkelig føler for deres musik, siger Steen Henriksen marketingansvarlig for Halfahead.dk.
I første omgang har Halfahead.dk indgået aftaler med pladeselskaberne om at sælge musikken, men for at få forretningen til at hænge sammen, har det også været vigtigt at få involveret kunstnerne. Halfahead.dk håber på, at folk vil komme ind på siden for de ting, der findes udover selve musikfilerne.
For at skabe denne følelse af et online-fællesskab vil der være mulighed for at diskutere musik og koncerter i forskellige forummer og forskellige artikler og interviews med kunstnerne. Derfor har Halfahead.dk indgået et samarbejde med musikmagasinet Gaffa, der skal bidrage med netop interviews og artikler.
Vil ikke kopisikre
Der er ikke noget, der forhindrer kunderne på Halfahead.dk i at dele deres indkøbte musikfiler med andre. Selvom man rent teknisk har mulighed for at kopisikre med WMA-formatet, så er der indtil videre ingen pladeselskaber, der har valgt den mulighed.
- Pladeselskaberne vil ikke sætte begrænsninger, når nu brugerne betaler, siger Steen Henriksen.
I stedet håber både Halfahead.dk og pladeselskaberne på, at netop de bands, der repræsenterer denne del af den danske musikscene, ikke er genstand for omfattende piratkopiering.
Pladeselskaberne er udmærket klar over, at en del af musikmarkedet er flyttet til internettet. Indtil videre har det være illegalt, men da Halfahead.dk henvendte sig til pladeselskaberne, var de positivt stemt over for idÈen med at sælge de MP3-filer, der ellers har skabt dybe rynker i panden hos direktørerne.
- Pladeselskaberne har siddet i en situation, hvor de har set sig selv blive pirateret, så da vi henvendte os til dem, sagde de: det har vi også selv tænkt på, så vi samlede dem op på det rigtige tidspunkt, fortæller Steen Henriksen.
Han vil ikke røbe, hvordan virksomheden vil udvide forretningen, men vil ikke afvise, at man har kig på udlandet for at sikre en omsætning, der kan brødføde fem fuldtidsansatte.

Boks: Bredbåndets forbandelse?
På et 33.6-modem tog det et kvarter at hente en MP3-fil. På den samme tid henter man i dag en hel cd. I takt med udbredelsen af bredbånd bliver det lettere at kopiere film, musik, billeder og tekst i et omfang og en kvalitet, der uden tvivl vil tvinge rettighedshaverne til at tænke i nye baner, hvis de fortsat vil tjene penge på deres værker.
I internetalderens tidligste periode forudsagde MIT-profeten Nicholas Negroponte, at kunstnere i fremtiden måtte opgive at tjene penge på at sælge kopier af deres værker, men i stedet skulle leve af at sælge de kunstoplevelser, der ikke kan kopieres - for eksempel koncerter.
Der er nok ingen tvivl om, at forbrugerne nok skal få lov til at betale for deres underholdning på et eller andet tidspunkt. Men i øjeblikket løber bitsene hurtigere end juristerne. For at gøre forvirringen komplet, så vil opfinderen af cd'en, Phillips, nu sagsøge producenterne af de såkaldt kopisikre cd'er, fordi de netop ikke er - cd'er.
Der findes allerede spirende tjenester, som ophavsretshavernes øjne er rettet mod, fordi deres succes eller fiasko kan give et fingerpeg om, det er muligt at tjene penge. Det er tjenester som for eksempel justliketelevision.com, der mod betaling sælger downloads eller streaming af film og tv-serier. sandal




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere