Velkommen til mandagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Anders Bruun.
Verdens engang hurtigste computer sendes på pension
Seks år efter, den blev taget i brug, skal verdens engang hurtigste computer pensioneres.
Det drejer sig om Oak Ridge National Laboratory's (ORNL) Summit-supercomputer. Det skriver Tomshardware.com.
Da der blev tændt for den i 2018, var den verdens hurtigste supercomputer.
I 2020 blev dens hastighed overgået af Fugaku-supercomputeren. ORNL genvandt dog sin førsteplads i 2022, da man introducerede den AMD-drevne Frontier-supercomputer.
ORNL's Summit-supercomputer er indstillet til at blive nedlagt i november i år, efter at have leveret 200 millioner timer til forskere. Den er stadig blandt verdens 500 hurtigste, men overgås dog så markant af Frontier, at ORNL har valgt at pensionere den.
Meddelelsen om, at The Oak Ridge Leadership Computing Facility trækker stikket til supercomputeren, kom fredag den 12. september.
Fire gange så mange cyberangreb mod forsyningsselskaber
Det gennemsnitlige antal ugentlige cyberangreb mod forsyningsselskaber er på globalt plan firedoblet siden 2020.
Alene i 2023 er der sket en fordobling.
Det skriver KnowBe4, en af verdens førende leverandører af sikkerhedsbevidsthedstræning og simuleret phishing, i sin seneste rapport, "Cyber Attacks On Infrastructure: The New Geopolitical Weapon".
Rapporten undersøger det hastigt stigende antal cyberangreb mod kritisk infrastruktur og giver indsigt i, hvordan man kan beskytte sig mod de potentielt altødelæggende angreb.
Energi-, transport- og telekommunikationssektorer er de primære mål. Det kan forklares med, at netop de sektorer i stigende grad er afhængige af digitale teknologier, hvilket gør dem særligt sårbare over for cyberangreb.
I 2023 blev kritisk infrastruktur på verdensplan udsat for over 420 millioner angreb. Det svarer til 13 angreb i sekundet og er en stigning på 30 procent fra 2022, skriver KnowBe4 i en meddelelse om rapporten.
Forældede Word-versioner benyttes til malware-angreb mod droneproducenter
It-kriminelle har ifølge en it-sikkerhedsvirksomhed angrebet droneproducenter i Taiwan ved at udnytte en sårbarhed i en 14 år gammel version af Microsoft Word.
Det er it-sikkerhedsvirksomheden Acronis’ Threat Research-gruppe (TRU), som ifølge en pressemeddelelse har været i stand til at afsløre de værktøjer og teknikker, som gruppen, navngivet ”WordDrone” af Acronis, bruger i malwaren. Blandt andre EDRSilencer og Blindside.
Desuden har TRU foretaget en dybdegående analyse af ClientEndPoint.dll, som er det sidste stadie af angrebet, som udføres i to vigtige trin.
Acronis opdagede en usædvanlighed i 2010-versionen af Microsoft Word. Det skete, da en kunde slog alarm, fordi Acronis XDR-løsning havde opdaget mistænkelig aktivitet i Winword, men ikke kunne afgøre, hvilket dokument der blev indlæst.
Digital assistent kan omdanne noter til lyd
Sidste år blev Notebook LM, en digital note-assistent baseret på Googles Gemini-sprogmodel, lanceret.
Nu er Notebook LM så blevet udstyret med Audio Overview. Det er en funktion, der kan bruges til automatisk at omdanne noter til en lydpodcast, skriver Computersweden.se.
Ifølge mediet Engadget er resultatet af en test en diskussion mellem to AI-værter, der lyder rimeligt menneskelige. Dog bliver nogle ord udtalt forkert.
Lige nu understøtter funktionen kun engelsk. Flere sprog skulle dog være på vej ind funktionen.