Strid om udenlandsk IT-arbejdskraft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. februar 2002.


Vi er på vej ud af krisen, og dansk IT har behov for udenlandsk arbejdskraft som aldrig før, erklærer arbejdsgiverorganisationen Dansk Handel &
Service. Fagforeningen Prosa er mildest talt uenig.

Der er brug for mere, ikke mindre, udenlandsk arbejdskraft til IT-branchen. Det fastslår arbejdsgiverorganisationen Dansk Handel & Service i et svar på Prosa-formand Henrik Kroos' udmelding i sidste uges IT Job om, at det sidste, et presset dansk IT-marked i øjeblikket har brug for, er flere arbejdstilladelser til udlændinge.
- Vi er på vej ud af krisen, og der mangler folk. Der er et misforhold mellem de, der er behov for og de, der er arbejdsløse. For eksempel er der mange datamatikere, men der er større behov for dataloger, siger chefkonsulent Jacob Lund fra Dansk Handel & Service, DHS.
- Argumentet for, at man så bare skal efteruddanne folk, så de modsvarer de krav, der er, holder ikke. Der går tre-fire år, før de er færdiguddannede, og virksomhederne har brug for højt kvalificeret arbejdskraft nu. Der er brug for mere hjernekraft og mindre rutine i produkterne, siger Jacob Lund.
Ikke billig arbejdskraft
Udlændinge fra de såkaldte 3. verdenslande som Indien og Korea får sjældent samme høje løn som en tilsvarende dansk IT-ansat. Det finder Henrik Kroos angribeligt og mener, at det lugter mere af ønsket om billig arbejdskraft end af globalisering. Den opfattelse harmonerer ikke med DHS' opfattelse:
- Det er dyrt at hente dem hertil. Det er dyrt at finde de bedst egnede til jobbet, og virksomhederne betaler typisk for deres rejse hertil og indkvartering under opholdet. Vi må afmontere ideen om, at det bare handler om billig arbejdskraft, for virksomhederne har i en overgangsperiode, til vi selv har fået uddannet de rette folk, i allerhøjeste grad brug for udlændingene, siger Jacob Lund, DHS.
Indrøm det er en
god forretning
- Det er rart at høre, at vi er på vej ud af krisen, men vi befinder os stadig i den. Stillingsannoncer er blandt andet en indikator for, hvordan det går, og jeg kan altså ikke få øje på alle de ledige stillinger. Hvad angår behovet for udenlandsk arbejdskraft, har jeg svært ved at se logikken i, at man henter folk til landet, giver dem mindre i løn og bagefter hævder, at det ikke er for at spare penge, siger Henrik Kroos, Prosa.
Under 40 procent af de udlændinge, der kommer til landet, angiveligt for at udfylde det ekspert-tomrum, som de danske IT-uddannelser har efterladt, er hverken særlig højtuddannede eller højt betalte. Det viser tallene fra Udlændingestyrelsen, oplyser Henrik Kroos.
- Så hvorfor indrømmer arbejdsgiverne ikke, at det er en god forretning at hente billig arbejdskraft hertil, siger han.
Fagforeningsformanden er også bekymret over DHS's udmelding om, at der ikke er behov for datamatikere.
- Datamatiker-studiet er IT-branchens grunduddannelse, og dem kommer der 2.000 af om året. Der uddannes kun 50-60 dataloger om året, så branchen må begynde at se mere realistisk på det. Man kan ikke få 5.000 dataloger, når der kun er 50.
IT-uddannede til IT-branchen
Undervisningsministeriet udgav sidste år en rapport, der skulle afdække det danske arbejdsmarkeds behov for IT-arbejdskraft og IT-kompetencer. Forudsætningerne for undersøgelsen ændrer sig lige så hurtigt, som IT-branchen har udviklet sig, så situationen er ikke den samme for et halvt år siden som i dag, erkender kontorchef i Undervisningsministeriet Steffen Jensen, der har været med til at lave rapporten.
- Men vi fandt ud af, at hvis alle, der har en IT-uddannelse, også havde et job i IT-branchen, ville der ikke være nogen problemer.
Kun 28 procent, eller 25.000 af de cirka 93.000 personer, der er beskæftigede i en IT-stilling har en IT-uddannelse. IT-stillinger findes i samtlige brancher, og over halvdelen af de 93.000 IT-stillinger findes uden for IT-brancherne.
Undersøgelsen viste også, at 37 procent af de omkring 53.000 beskæftigede personer med en IT-uddannelse, hverken sidder i en IT-stilling eller arbejder i en af IT-brancherne.
Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk

Billedtekst: - Der er et misforhold mellem de kompetencer, virksomhederne har brug for og de folk, der kan skaffes. Derfor er der brug for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, mener
Jacob Lund, chefkonsulent i Dansk Handel & Service.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere