Den uendelige kamp mellem Sun og Microsoft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. februar 2002.


Sun-chefen Scott McNealy vandt aldrig kampen mod Bill Gates og Windows-styresystemet. Men han fortsætter nu kampen om fremtidens platform for internettets webtjenester med Sun ONE mod Microsoft .Net.

Den amerikanske Sun-koncern er igen i krig med sin ærkerival Microsoft. Nu drejer det sig om et sagsanlæg mod Microsoft med en påstand om, at Microsoft misbruger sin monopolstatus til at blokere for konkurrence fra Suns Java-software. Microsoft har ellers kunnet nedsætte sin juridiske aktivitet siden efteråret 2001 med forliget i monopolsagen fra USA's justitsministerium.
Microsoft og Sun har før været oppe at slås i flere år over Java. Påstanden var dengang, at Microsoft havde pillet i Java for at koble op til Windows. Striden sluttede med et forlig for lidt mere end et år siden, hvor Microsoft betalte 20 millioner dollars til Sun.
Det kan ikke være penge, som får stifteren og top-koncernchefen i Sun Microsystems Inc., Scott G. McNealy, på arbejde hver dag i en tilsyneladende utrættelig kamp mod Microsoft.
Scott McNealy ejer personligt et par procent af aktierne i Sun. Men på trods af et styrtdyk i Sun-aktierne siden terrorangrebet på World Trade Center den 11. september er han stadig god for et par milliarder kroner. En formue, som ville række mere end rigeligt til resten af hans private liv sammen med konen og børnene.
Eneste ridder mod Microsoft
Forklaringen er hans indædte kamp mod Microsoft for med Sun at kunne give erhvervslivet et alternativ. Hvor bizart det end kan lyde, føler han sig som den sidste og eneste ridder i korstoget mod Microsofts overvældende dominans. I mange år var det kampen mod Microsofts nærmest monopolagtige status på Windows-styresystemet. Nu opfatter Scott McNealy sig som den sidste forhindring for Microsofts erobring af webplatformen på internettet.
- Jeg ønsker ikke at efterlade mine børn til en 100 procent Microsoft-kontrolleret verden, sagde Scott McNealy i november til Business Week.
Han er enig med Bill Gates i, at hele verdens informationsmængde efterhånden vil lande på webtjenester. Og det er netop hans problem. Sker det, så vil Microsoft kunne blive præcis lige så dominerende på nettet, som det lykkedes på pc'en, hvis Scott McNealy ikke får stukket en kæp i hjulet.
Indtil nu har webtjenester mest været hjemmesider, som man personligt skulle slå op i fra sin computer som en bog for at hente et svar - eller aflevere en besked som i en telefon. Men sådan bliver det ikke i fremtiden. Webtjenesterne på nettet vil efterhånden kunne kommunikere med hinanden og blive i stand til selv at gå ind i virksomhedens IT-system eller i vort private "informationsberedskab" og lægge den information, som vi skal bruge.
Sun ONE mod .NET
Infrastrukturen til den slags webtjenester, håber Scott McNealy, vil komme fra Sun ONE i konkurrence fra Microsofts .NET-platform, der blev annonceret sidste år. En Microsoft infrastruktur til webtjenester, som er forstærket af det nye pc-styresystem Windows XP.
Scott McNealys kamp mod Microsoft er netop nu dobbelt hård. Efterårets forlig mellem USA's justitsministerium og Microsoft i efteråret var efter Scott McNealys mening slapt og støttede i realiteten Microsoft-monopolets fremrykning på nettet. Samtidig går det økonomisk fremad for Microsoft.
Pengene fosser ud
Den største forhindring for Scott McNealy lige nu kan blive Suns økonomiske svækkelse. Han måtte for første gang i firmaets historie i oktober sidste år masseafskedige i sin 18 milliarder dollars Sun-koncern med 40.000 medarbejdere (2001).
Men pengene fosser stadig ud af Sun-kassen. I det første halvårsregnskab 2002 (offentliggjort den 18. januar 2002) var Sun-omsætningen 5,97 milliarder dollars - et fald på 41 procent sammenlignet med 1. halvår 2001. Underskuddet var på 257 millioner dollars eksklusive ekstraordinære omkostninger. Med disse (blandt andet afskedigelser) var tabet på 611 millioner dollars.
Hovedet højt løftet
Men Sun-chefen Scott McNealy holdt hovedet højt i sin kommentar til det elendige 2002 1. halvårsregnskab: "Suns vision, strategi og forretning fortsætter målrettet i denne vanskelige økonomiske tid. Vi er, har altid været og vil fortsætte med at være udviklere af Sun på Èn chip-teknologi (Sparc) og et styresystem (Solaris). Derfor kan vi fastholde forsknings- og udviklingsinvesteringerne på produkter helt fra en multimilion mainframe installation og ned til en 1.000 dollars begynderserver. Vi kom i oktober med vor første Sun Open Net Environment platform (Sun ONE) og en række andre produkter. Så når økonomien lysner i hele branchen, er Sun klar som aldrig før".
Det lyder ikke, som om Scott McNealy vil lade Bill Gates puste de 20 lys ud i Suns lagkage til fødselsdagen her i februar måned.
Billedtekst: USA Sun-topchefen Scott McNealy er så velhavende, at han kunne kvitte jobbet i morgen og dyrke sine hobbies med ishockey, golf og hiking i århundreder sammen med konen og børnene i
ekstrem luksus. Men han går på kontoret hver dag for
at redde sine børn fra Bill Gates og en
100 procent Microsoftinfiltreret verden.

Boks:
Suns milepæle

1982: Begyndelsen
Sun blev grundlagt i 1982 på Stanford University med fire ansatte. Navnet betød: "Stanford University Network". Den første arbejdsstation kom med TCP/IP, nu kendt som protokol for internettet.

1984: Filer udveksles på nettet
NFS-teknologien introduceres med gratis licens. Det bliver industristandarden for udveksling af filer over netværk.

1989: SPARC
SPARCstation 1-systemet introduceres. Alliancer med Informix, Ingres, Oracle og Sybase giver Sun-platformen en førerposition.

1991: Solaris
Suns markedsandel for
RISC, verdens hurtigste og mest kraftfulde computerarkitektur, når 63 procent. Mere end en halv million systemer er leveret. Sun lancerer operativsystemet Solaris 2 Operating.

1993: En million systemer
På lidt over ti år har Sun leveret en million systemer.

1995: Java
Sun introducerer det første programmeringssprog, Java, der er bygget op fra grunden til internet og virksomheders intranet. Udviklere er i stand til at skabe applikationer, der umiddelbart kan køre på alle computere.

1996: XML
Sun står i spidsen for World Wide Web Consortium, der udvikler XML-sproget, som bliver standarden for udveksling af virksomhedsdata.

1997: Sun Enterprise 10000
Sun introducerer den nye 64-processor Sun Enterprise 10000-server med en kraft, der svarer til fire mainframes.

1999: StarOffice
Suns store kontorpakke, StarOffice, tilbydes gratis til alle. Arbejdsstationen Sun Ray 1 med Hot Desk-teknologi introduceres.

2001: Sun ONE og Liberty
Alliance
Sun Open Network Environment, Sun ONE, introduceres. Suns UltraSPARC III processor får debut. Suns Fire-computer introduceres. Mere end 2,5 millioner programmører udvikler nye Java-applikationer.
Kilde: Sun

Billedtekst: USA Sun-topchefen Scott McNealy er så velhavende, at han kunne kvitte jobbet i morgen og dyrke sine hobbies med ishockey, golf og hiking i århundreder sammen med konen og børnene i
ekstrem luksus. Men han går på kontoret hver dag for
at redde sine børn fra Bill Gates og en
100 procent Microsoftinfiltreret verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere