Bedre ledelse skal sætte vækst på agendaen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. februar 2002.


Billedtekst: Berlingske Tidendes chefredaktør Karsten Madsen har gennem mange år analyseret dansk politik. Han mener ikke, at det vigtigste for VK-regeringen er ældrepolitikken. Det vigtigste er at få sammenhæng mellem viden, forskning, IT og erhvervslivet for at skabe den vækst, der kan
betale ældrepolitikken og velfærden.
- Ligesom den tidligere regering af politiske grunde gjorde Miljøministeriet til deres mest centrale fagministerium, så må Videnskabsministeriet, eller hvad vi nu ender med at kalde det, blive den
borgerlige regerings mest centrale fagministerium,fastslog Karsten Madsen på IT Agenda 2002.
Foto: Torben Klint

Vejen til ny vækst i IT-branchen var til debat, da godt
100 deltagere deltog i Computerworld og IT-Branchens
konference IT Agenda 2002.

Der er behov for en langt bedre ledelse af IT-branchens virksomheder, hvis et kommende opsving skal resultere i blivende vækst for den danske IT-branche. Det mener administrerende direktør Torben Skriver Frandsen, Novo Nordisk IT A/S.
- Væksten i IT-branchen har i for høj grad været drevet af kortsigtede betragtninger, dårlig økonomisk forståelse, dårlig ledelse og dårlig organisationsudvikling. Vi skal udvikle os i kraft af, at vi bliver dygtigere til at lede IT-virksomhederne.
Sådan sagde Torben Skriver Frandsen, da han talte på konferencen IT-Agenda 2002. Men hans barske vurdering af de aktuelle symptomer blev fulgt op med opskriften på en anden vej.
- Personaleudvikling i verdensklasse er den vigtigste vækstskaber. Herefter kommer innovation, og alt andet er uden større betydning.
Fra IT-afdeling til A/S
Novo Nordisk IT A/S var oprindeligt medcinalkoncernen Novo Nordisks IT-afdeling. Men i 1999 blev selskabet et selvstændigt aktieselskab med kunder uden for koncernen.
Det gav i 2001 Novo Nordisk IT en omsætning på 628 millioner kroner. Virksomheden beskæftiger 550 ansatte, hvoraf mindst 200 har mindst en certificering.
Torben Skriver Frandsen mener, at IT-branchen har været for dårlig til at udvikle de dygtige ledere, som kan skabe personaleudvikling i verdensklasse og sikre innovation. Omvendt har branchens virksomheder heller ikke været gode til at skille sig af med de dårlige ledere.
- Forskelle på gode og dårlige ledere afgør om profitten vokser med 120 procent eller vokser overhovedet, fortalte Torben Skriver Frandsen med henvisning til en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet McKinsey & Co.
Egne interviews
Men det er ikke kun materiale fra konsulenter og professorer på højere læreranstalter, som Torben Skriver Frandsen bygger sin argumentation på.
Han har i sin egen virksomhed gennemført interviews med 300 af de sidst ansatte.
- Vi har kortlagt, hvordan de 300 medarbejdere mener, det er at arbejde i Novo Nordisk IT sammenlignet med deres tidligere arbejdsplads. Alle havde de en eller flere ideer til, hvordan ledelsen på deres tidligere arbejdsplads kunne gøre tingene bedre, sagde Torben Skriver Frandsen.
Når han fokuserer så intenst på ledelsens evne til at opbygge personaleudvikling i IT-branchen, er det for at sikre den opbygning af netop den kompetence, som er nødvendig for, at medarbejderne kan fokusere på og forstå kundernes behov. En forståelse som er afgørende for at løse opgaven:
- IT-leverandørerne skal på en profitabel måde hjælpe kunderne til at implementere og drive deres IT, så kundernes profitabilitet stiger.
Understøtte kunden
Torben Skriver Frandsen peger på, at selv de virksomheder, som allerede har en strategi om at understøtte kundernes forretningsprocesser, efter hans mening, har meget svært ved at implementere løsninger, så de reelt øger kundens profitabilitet.
Torben Skriver Frandsen var heller ikke alene om at opfordre IT-branchen til at kigge på ledelse i den nuværende lavkonjunktur. Administrerende direktør Søren B. Henriksen fra Dansk Handel & Service kunne på kundernes vegne også opfordre IT-branchens ledere til at arbejde anderledes for at skabe mere værdi for kunderne og dermed fastholde vækst i IT-branchen.
- Det er ikke kunden, der bestemmer dagsordenen i branchen, det er jer. Men kommunikationen skal være bedre, sagde Søren B. Henriksen og illustrerede med et eksempel fra tekstilbranchen.
Den røde kjole
- Når en kunde køber en rød kjole, fordi det er mode, så er det selvfølgelig kunden, der bestemmer, fordi kjolen skaber værdi for kunden. Men den kjole er altså designet, produceret, solgt og købt længe før.
Søren B. Henriksen mener langt fra, at IT-branchen i dag gør nok for at kommunikere med kunderne om de produkter, som branchen sælger.
Og det er nødvendigt for at kunderne kan se, hvilken værdi produktet reelt skaber.

Billedtekst: Administrerende direktør Torben Skriver Frandsen, Novo Nordisk IT mener, at personaleudvikling i verdensklasse er den vigtigste
vækstskaber. Herefter kommer innovation og alt
andet er uden større betydning.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere