Den bedste konkurrent

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. februar 2002.


Billedtekst: Chef for produktsalg i Sun Søren Steenberg (tv.) og Product Marketing Manager Peter Lange mener, at Sun vinder kampen om maskinstuerne,
fordi Suns produkter og vision netop passer godt til danske forhold. Foto: Torben Klint

Hvis der er Èn ting, som IBM, Compaq, HP og Dell er enige om, så er det, at Sun er deres favorit-modstander. Men det har Sun Microsystems det fint med, og får endda ordre på at være virtuel prügelknabe i serverbranchen.

En af favorithistorierne hos Sun Microsystems i Danmark er den om serverudbudet, hvor tre serverfabrikanter var indbudt til at give tilbud på en større serverordre. De startede alle tre deres præsentation med at positionere sig i forhold til Sun, hvorefter de gik over til at forklare, hvorfor deres produkter var langt bedre end Suns tilsvarende servere.
Denne Sun-forskrækkelse fik kunden til at undre sig så meget, at Sun blev indbudt til en præsentation, idet man gerne ville se, hvad det var, som kunne skræmme tre store serverleverandører.
Ifølge Sun endte det hele med, at Sun fik ordren uden at have været med i udbudet til at starte med.
Sun søger styrke i vision
Men hvad er det, som har fået alle de andre serverfabrikanter til at jagte Sun med en sammenfoldet SCSI-disk?
Ifølge Ove Holritz, der er administrerende direktør i Sun Danmark, skyldes det Suns marketingmantra.
- Vi har haft samme vision i tyve år, nemlig "netværket er computeren", og den vision bliver bare mere og mere aktuel. Der er ingen i hele Sun, som er i tvivl om strategien eller visionen. Og det betyder igen, at kunderne får en simpel og sammenhængende besked, siger han og fortsætter
- Vi synes, at Danmark er et dejligt land, fordi den danske virksomhedsstruktur netop passer fint til vores visioner.
Brokere redder kunder
Efter dotcom'erne sank, har der svømmet en del Sun-udstyr rundt som vraggods, men det har ikke mindsket optimismen hos Sun. Ove Holritz siger:
- Det er rigtigt, at vi har være ramt af dotcom-kolapset, men det har faktisk ikke ramt os så hårdt igen. Der eksisterer et Sun-brokermiljø, der hurtigt har hentet de sunkne servere op og sendt dem på markedet igen. Så vi har muligvis mistet et nysalg, men vi har fået en kunde! Og det er vel det, som tæller.
Myrer mod kampvogn
Rent teknisk satser Sun på at få egenskaberne fra deres største servere omkring klyngemuligheder og opdeling udbredt til selv de mindste Sun-servere.
Klyngemulighederne giver fejltolerance samt muligheder for kapacitettsforøgelse. Opdelingen af serverne i mindre enheder bevirker, at der kan dannes klynger internt i serveren, eller at flere servere let kan konsolideres i samme fysiske server-enhed.
Det er traditionelle mainframedyder, som IBM og hedengangne Digital har dyrket, men som nu også er kommet på Suns agenda.
- Vi ser også en tendens mod konsolidering af NT-serverflokke ind i en samlet Unix-løsning. Dertil kommer, at opdelte servere er populære, og at flere og flere satser på klyngeløsninger. Det er over 10 procent af de større serversystemer, der i dag er klynge-baseret, og tendensen er stigende, siger afdelingschef for produktsalg i Sun Danmark, Søren Steenberg.
Sun købte i december 2000 Cobalt Networks, der fremstiller Linux-baserede serverenheder.
Sun selv sværger til deres egen Solaris Unix-version, der lige nu kører både på Intel og Suns egne SPARC RISC-processorer.
Dermed har Sun to Unix-versioner i huset, men det ser man ikke som noget problem.
I sidste uge annoncerede Sun nemlig kraftig udvidet understøttelse af Linux. Og at man ville komme med en serie af servere baseret på Intel-processorer, der skal komplementere den eksisterende serie af Cobalt server-enheder.
Dertil vil Sun flyttes deres
SunOne softwareportfolio til Linux, samt integrere Linux og Solaris styresystemerne tættere.
Ifølge nyhedstjenesten News.com skyldes denne pludselige strategiændring, at Sun's salg af de allermindste SPARC-baserede servere har været hårdt ramt af netop Linux-baserede løsninger.
Sun planlægger at fabrikere deres egen specielle Linux-distribution, og vil dermed ikke anvende en etableret Linux-distribution, hvilket ellers er normen.
- Vi tror på Linux i den lave ende af markedet på små servere. Solaris er langt bedre til klyngeløsninger og fejltolerance end Linux. Og det betyder, set fra vores synspunkt, at IBM's Linux-mainframes svarer til at udrydde havemyrer med en kampvogn, siger Søren Steenberg.
Automatisk drift
Ud over at blive et to-Unix-firma, ønsker Sun at ekspandere på markedet for lagringssystemer.
- Over 70 procent af alle Suns kunder har storage-løsninger fra Sun, og vi ønsker at være aggressive på netop dette marked, siger Produkt Marketing Manager i Sun, Peter Lange.
Han fortæller videre, at Sun i fremtiden satser på den såkaldte server-blade-teknologi, hvor serverne kommer som indstikskort.
- Rent udviklingsmæssigt satser vi på skalerbarhed og fejltolerance, der parret med et administrationssystem kan automatisere driften hos vores kunder. Dertil kommer en udvikling mod dedikerede servere og løsninger hvor kapaciteten kan udvides efter behov (capacity on demand), slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere