Et ulmende dansk softwareoprør

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. februar 2002.


Microsofts nye prispolitik med betaling efter forbrug er faldet flere store danske virksomheder for brystet og de overvejer en monopolsag mod deres helt dominerende softwareleverandør.

De første tegn på et ulmende oprør mod Microsofts nye prispolitik kom til Danmark for få dage siden. I udlandet har kritikken kørt i varierende styrke lige siden Microsoft lancerede sit nye prissystem sidste efterår.
Det nye licenssystem betyder, at kunderne ikke længere køber "et stykke software" til i princippet livsvarig ejendom, men derimod "køber en brugsret" i en periode til den ydelse og løsning, som den pågældende software kan præstere.
Umiddelbart lyder det som en ny prispolitik, der passer fint ind i den måde, som erhvervslivet fungerer på. Transport og beboelse lejes eksempelvis via leasingaftaler med biler og kontorareal. Trivielle IT-opgaver som lønkørsler og drift af store IT-systemer outsources og hostes ude i byen og ydelsen købes.
Det er en meget udbredt arbejdsfordeling i erhvervslivet. Mange standardopgaver lader virksomheder udføre hos andre virksomheder. De betaler for denne service og koncentrerer arbejdet om den såkaldte kerneforretning.
Hvad er så problemet med Microsofts nye prispolitik? Det er vel det samme, når man betaler for en leje af standard softwaretjenester som Windows-operativsystemer og Office-kontorpakker!
Penge og monopol
Svaret kom i ugens løb, da en af Danmarks store virksomheder Carlsberg klynkede i blandt andet Computerworld Online og Jyllands-Posten. Det drejer sig om penge og monopol. To vidunderlige våben for enhver erhvervsmand, især når han har rigeligt af begge dele og kan anvende dem til at bekæmpe andre med. Det hedder konkurrence. Højt værdsat af alle i Vesten.
Carlsbergs IT-direktør sagde ærligt, at han ikke havde et reelt alternativ til Microsoft, som ligger i mere end 90 procent af verdens computere. Så det var måske en monopolsag for Konkurrencestyrelsen.
Hvem har modet til at skifte skærmbilledet hos et par tusinde Carlsberg-ansatte til Sun eller Linux. Så det passede ham skidt at skulle betale en fast årlig leje inklusive opgradering. Han ville selv bestemme sin opdateringsfrekvens - og kunne hoppe en ny version over.
Danfoss og Novo var ikke i tvivl om, at de var hoppet i seng med Microsoft med de fordele og ulemper det nu kunne have. Mest fordele driftsmæssigt hos Novo, der på 11 dage kunne lægge Office XP ind på 6.500 pc'er i sit Microsoft-standardiserede IT-system.
Svaret er enkelt, den stærkeste vinder og monopoler er lovlige. Konkurrencestyrelsen skal blot fange et eventuelt misbrug. Det kender Carlsberg jo bedre end andre med over 90 procent af det danske øl-marked. Og Danfoss og Novo. Det er markedsmæssig styrke, som den dygtige virksomhed vil forstå at udnytte i licensforhandlinger med Microsoft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere