Ansatte lettede over lønnedgang

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. februar 2002.


Baglæns lønforhandling er, hvad stort set alle 55 ansatte i webselskabet Tribal DDB har oplevet.
Ledelsen har i gennemsnit skåret syv procent af deres løn.

- I er for dyre at lønne i forhold til, hvad vi tjener. Vi bliver nødt til at barbere cifrene på lønsedlerne.
Det budskab fik medarbejderne i det danske webselskab Tribal DDB i sidste uge. Dermed vælger selskabet samme besparelsesmetode, som blandt andre Hewlett-Packard har brugt flere gange.
Hvor tæt lønbarberingen bliver, er individuelt, men i gennemsnit skrumper bruttolønnen for både høj og lav i firmaet med syv procent. Det giver Tribal en besparelse på lønbudgettet på mellem 150.000 og 200.000 kroner om måneden fremover.
Alligevel har nedskæringen generelt ikke - endnu - vakt negative reaktioner i firmaet ifølge marketing- og salgsdirektør i Tribal DDB, Tomas Gorrisen.
- Jeg er selv overrasket over, hvor ekstremt forstående kollegerne er. Det kan nok også lyde barokt set udefra, men folks reaktion var primært: "Var det bare det?", siger Tomas Gorrisen.
Frygtede fyringer
Medarbejdernes afdæmpede reaktion skal ses i det lys, at Tribal DDB har været gennem en særdeles tumultarisk tid de seneste par år i lighed med mange andre under dotcom-krisen. I det seneste år har det ikke været spor eventyrligt i Tribal DDB. Dønningerne efter terrorangrebet i New York gjorde ondt værre.
Udviklingen i antallet af medarbejdere fortæller i sig selv historien: For to år siden var der ansat 42 mennesker i Tribal DDB. For et år siden var de 113 medarbejdere. Nu er der 55 ansatte.
Desuden er tre IT-folks faste stillinger netop blevet "konverteret" til freelance/kontraktansættelse. Den manøvre er sket for at reducere de faste lønomkostninger.
- Jeg tror ikke, det er vanskeligt at forestille sig, hvordan 2001 var for os. Man er desværre nået til det punkt, hvor det ikke er sjovt at nå frem til sidst på måneden, fordi man frygter fyresedlen, fortæller Tomas Gorrisen.
Oprindeligt kommer kravet om lønnedgang i Tribal DDB fra selskabets moderselskab, reklamekoncernen DDB. I moderselskabet har man nemlig kigget på lønniveuet generelt, og her fik man blandt andet øje på Tribal DDB i Danmark
- Vi har været lige lovlig flinke med lønnen, forklarer marketing- og salgsdirektør i Tribal DDB, siger Thomas Gorrisen.
Da bølgerne gik allerhøjst i dotcom-branchen, var det let at få noget igennem til en lønforhandling.
- Dengang gav vi gladeligt 25-årige webudviklere 65.000 kroner i månedsløn, hvis de vidste noget om Flash, fortæller Thomas Gorrisen.
Men disse forgyldte medarbejdere findes ikke i firmaet længere.
- Jo højere løn, man får, jo mere udsat er man jo i fyringsrunder, medmindre man arbejder exceptionelt godt og i dobbelt tempo. Valget står jo mellem at fyre en til 65.000 kroner eller to til 32.000 kroner i månedsløn.
På den forkerte side af nul
Omsætningen i Tribal DDB har i 2001 været i størrelsesordenen 60 til 65 millioner kroner, men det batter ikke på bundlinien i det kommende regnskab.
- Vi har endnu ikke de nøjagtige regnskabstal, men resultatet kommer desværre ikke på den rigtige side af nul. Det skyldes blandt andet store udgifter til både flytninger og fyringer i 2001. Alene løn i opsigelsesperioden har kostet os mellem fem og syv millioner kroner, siger Tomas Gorrisen.
Men han påpeger, at selve forretningen faktisk viser god fremdrift.
- Vi føler, vi er ved at komme ud af tunnellen. Men regnskaber peger jo typisk baglæns. Og vi skal bevise over for moderselskabet, at vi kan tjene penge, siger Tribal-direktøren.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere