Færdigpakket på mobilnettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. februar 2002.


Når Telia introducerer GPRS i denne måned, har alle mobilselskaberne teknologien, der er specielt egnet for brugere af lomme-pc'er, der vil
kommunikere mobilt.

Her i begyndelsen af februar lancerer Telia hurtige data på mobilnettene ved hjælp af GPRS-teknologien (General Packet Radio System). Dermed har alle de fire mobiloperatører taget den pakkekoblede teknologi i brug på mobilnettene. GPRS giver i første række to fordele: Den giver mulighed for højere hastigheder end de 9,6/14,4 Kbit/s, der indtil for nyligt var det maksimale. Og brugeren kan være koblet på konstant uden at skulle betale for andet end de data, der faktisk overføres.
Telia vil i første omgang tilbyde de større erhvervskunder GPRS, samtidig med at selskabet som det første gør det muligt at benytte teknologien i andre lande - i første omgang i de øvrige nordiske lande. Senere i år vil selskabet udvide tilbudet til også at omfatte privatkunderne.
Telia regner med at kunne levere mellem 20 og 56 Kbit/s til brugerne, idet selskabets GPRS-teknologi kan benytte op til fire af de otte talekanaler, der er til rådighed på en mobilfrekvens.
Mobilselskaberne begyndte at introducere GPRS for omkring et år siden, men de har været tilbageholdende med at slå på tromme for teknologien. I begyndelsen fordi telefonerne, der mestrer pakkekoblet data, var forsinkede. Senere fordi det endnu ikke er lykkedes selskaberne at få deres takseringssystemer til at afregne for antallet af overførte datapakker. Telias melding om, at de er på vej med GPRS til private betyder, at de er i gang med at teste deres takseringesløsning på dette område, og at den vil være klar, når GPRS til private lanceres.
Telia betragter først og fremmest GPRS som en transport-teknologi. Hvis der skal laves tjenester, der udnytter mulighederne ved at sende pakkekoblet, vil det blive teleselskabets partnere, der kommer til at levere disse.
Heroverfor regner Sonofon "absolut" med at udvikle tjenester specielt til GPRS.
- Der vil være en række tjenester, der med fordel kan benyttes af brugere, der er koblet på hele tiden. Det vil være naturligt at tage nogle af de eksisterende WAP-tjenester, der retter sig mod erhvervsbrugere, og tilpasse dem til den nye transport-teknologi, siger markedsdirektør Rune Sørensen fra Sonofon.
WAP-teknologien er som bekendt blevet noget af en fiasko. Et af de forhold, der får skylden for dette, er de lange opkoblingstider, brugerne har oplevet. Nu er forhåbningen, at GPRS kan ændre dette.
Allerede i dag anslår TDC Mobil, at cirka 40 procent af de mobiltelefoner, der sælges kan sende via GPRS, og selskabet forventer, at dette tal når op mod mellem 70 og 80 procent inden årets udgang.

Billedtekst: Med en hastighed på mellem 20 og 56 Kbit/s melder Telia sig nu også på banen med pakkekoblet teknologi. Det giver mulighed for - som her - at komme hurtigt på nettet via et cardphone kort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere