Palm vil spire

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. februar 2002.


Lommecomputerfabrikanten Palm har haft Microsoft efter sig med en hækkesaks, men vil nu gøde
produkterne med trådløse netværk,
fornyet styresystem
og telekommunikation.

Palm forventes at annoncere flere nyheder på den kommende PalmSource udviklerkonference ifølge webstedet PalmInfocenter, der er dedikeret til nyheder omkring de små lommecomputere.
Den vigtigste nyhed er Palm i705, som er en trådløs lommecomputer.
Dertil kommer en ny version af styresystemet PalmOS, der skal bringe nye muligheder ind i de små lommecomputere.
Palm med antenner
Palm i705 er en kraftigt opdateret udgave af den gamle Palm VII, der kun var tilgængelig i USA.
Det betyder, at enheden har samme design som en Palm m500, og har en lillle flad antenne øverst på enheden til data over mobiltelefonnettet.
Skærmen er på 160 x 160 billedpunkter i sort/hvid og drives af en 33 MHz Motorola Dragonball VZ processor.
Der er en enkelt udvidelsesplads til SD- ram-moduler, som er placeret på siden af enheden.
Palm i705 er en ren IT-enhed, der ikke kan bruges til telefoni, som Handsprings Treo er i stand til.
Webclippings på dedikeret netværk
Dertil kræver den opkobling til et dedikeret netværk, hvilket betyder, at den i USA vil bruge Cingular Interactives- netværk.
Enheden håndterer e-post, begrænset HTML-browseri og Palms specielle
Webclippings.
Det sidste opfandt Palm i forbindelse med Palm VII, og det bygger på et
client/server-system, hvor serveren kun skal flytte data ned til Palm-enheden.
Formateringen klares så af klient-programmet. Det sparer båndvidde, men kræver specialsoftware på serveren.
Enheden kommer med PalmOS 4.5 og der medfølger en større samling af programmer.
Planerne for annoncering og netværk i Europa forventes annonceret på PalmSource-konferencen. Prisen bliver omkring 450 dollars.
Til sammenligning kommer Handspring Treo-lommecomputeren til at koste omkring 400 dollars for en enhed, der også kan bruges som telefon.
Den anden store nyhed på PalmSource er PalmOS 5, der er et 32-bit styresystem med multitasking beregnet til Palms kommende enheder, der er baseret på ARM-7-processorer fra Texas Instrument.
Styresystemet kan køre gamle Palm-applikationer via emulation. Ifølge bladet Infoworld kører nogle af de bestående applikationer hurtigere, mens andre kører langsommere, hvilket tilsyneladende er afhængig af deres brug af Palm-programmeringsstandarder.
En uofficiel, men meget brugt standard i Palm-applikationer er de såkaldte hacks, hvilket er små udvidelser til PalmOS, som for eksempel giver ændringer i menuer eller viser batterilevetid i minutter på statuslinien.
Til gengæld kan de nye programmer både anvende multitasking og multithreading. Derved kan der foregå for eksempel synkronisering af data, samtidigt med der browses på internet.
Derved vil PalmOS 5 være velegnet til anvendelse i netværksopkoblede lommecomputere. Palm har da også lovet

modeller med Bluetooth personligt netværk og forventes også at ville annoncere understøttelse af den trådløse LAN-standard IEEE 802.11b i styresystemet.
Produkter i midten af 2002
De første enheder med det nye styresystem forventes at dukke op i midten af året, hvor Microsoft også forventer at have den næste version af deres Pocket PC på gaden.
Der er skuffelse blandt Palms udviklere over, at Palm ikke har integreret multimedier i styresystemet, hvilket er en del af Pocket PC styresystemet. Skuffelsen er speciel stor. fordi Palm i 2001 netop købte Be-styresystemet, der er specielt designet til multimedia og internet-enheder. Palm har ikke annonceret nogen planer for enheder med det erhvervede styresystem.
Palm har en samling af indflydelsesrige allierede i kampen for at overleve Microsofts hækkesaks. Handspring og Sony har nemlig licens til PalmOS, og bygger enheder, der er kompatible med Palms egen hardware, men som har ekstra egenskaber.
Sony satser på bedre farveskærme og multimedier, mens Handspring satser på udvidelser til enhederne i form af såkaldte Springboard-moduler.
Dertil kommer, at IBM har en aftale om at markedsføre Palm-enheder i IBM's eget navn. Og IBM satser benhårdt på programmeringssproget Java samt rammesystemet Lotus Notes, hvilket er understøttet på Palm-enheder, men kun i ringe grad under Pocket PC.
Det samme gælder for Apple, der heller ikke er for glade for Microsofts Windows CE. Derfor var det Palm som først kunne annoncere, at deres synkroniseringssoftware kunne køre under Apples nye styresystem MacOS X.
Om Palm kan annoncere sejrens palmer på PalmSource bliver først afsløret i starten af februar, men flere analytikere blandt andet Gartner Group, mener, at Palm nu har chancen for at få spiringen sat i gang igen.

Billedtekst: Den nye Palm i705 håndterer e-post og internet via den indbyggede antenne. Prisen for selve enheden bliver omkring 450 dollars, hvortil kommer abonnement på det specielle netværk, som
enheden anvender. I705 kan ikke
anvendes til telefoni, men Palm
ser denne lommecomputer
som et selvstændigt tilbehør
til en mobiltelefon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere