Serviceselskab ved et tilfælde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 4. februar 2002.


NetGroups datacenter er på en gang selskabets produktionsapparat og et nyt forretningsområde.

De havde prøvet det hele. Syv steder havde NetGroup været vært for den databehandling, der hver måned klarer at tjekke online transaktioner for mere end 100 millioner kroner.
Men de blev aldrig helt tilfredse med de datacentre, som var værter for selskabets servere. Samtidig var de selv begyndt at give husly for andres servere på deres egne oprindelige 15 kvadratmeter datacenter i Store Kongensgade midt i København, hvor NetGroups kontorer og udviklere holder til.
Så alt i alt var tanken snublende nær for administrerende direktør og stifter Jacob Thomsen. Han ville selv bygge et datacenter, som han ville være tilfreds med at placere NetGroups aktiviteter i og så leje resten ud.
9.450 servere
Kort før jul kunne Jacob Thomsen efter fire måneders prøvekørsel med egne servere slå dørene op for NetGroup Data Center på en forholdsvis anonym adresse i Glostrup. 300 kvadratmeter med 210 rackskabe, der fuldt udrustet kan rumme 9.450 servere.
- Foreløbig er 20 rackskabe belagt. NetGroup bruger selv de fem af dem, fortæller Jacob Thomsen.
Det er ikke længere alene udvikling og drift af betalingsløsninger, der er forretningen i hans virksomhed. Hosting er blevet NetGroups andet ben.
Hele paletten
Produktpaletten skal rumme alle former for hosting. Fra den mest simple co-location med en enkelt server i et rackskab til full management hosting.
- Se, rackskabene kan åbnes i begge ender.
Jacob Thomsen farer rundt om et rack og åbner skabet, så man kan se lige igennem. Halvt inde i skabet forklarer han, at det er en rigtig god ide, når man skal gå og arbejde med serverne.
Glæden og entusiasmen stråler ud af ham, mens han sammen med sin salgschef Christian Eriksen og centrets daglige leder Dan Hjorth viser rundt i det ene serverrum. Der er to og de er galvanisk adskilte - det vil sige, at det kun er fibre i lyslederkabler, der forbinder rummene.
Det rigtige hus
- Da vi gik i gang med at bygge datacentret var vores overvejelse, at nok ville vi bygge, men ikke for 200 millioner kroner. Så vi skulle bruge en bygning, hvor en del af de grundlæggende faciliteter var på plads allerede, det vil sige mange udbydere af gode forbindelser til internettet, rigeligt med strøm, nødstrømsanlæg og dieselgeneratorer, siger Jacob Thomsen.
Huset fandt han i Glostrup, hvor en række store udbydere af dataforbindelser havde slået sig ned i en bygning. Det var blandt andet GlobalCrossing, TeleGlobe og Powercom.
Da Powercom netop var blevet købt af Telia, så var der oven i købet ledige lokaler, som NetGroup kunne gå i gang med at bygge om. Og da Powercoms tidligere ejere var Nesa, var huset også godt forsynet med strøm.
Intelligente forbindelser
- Derfor kunne vi for 15 millioner kroner etablere et topmoderne datacenter. Og på Èt punkt adskiller vi os helt sikkert fra alle de andre datacentre i Danmark.
- Vi tilbyder intelligent datatrafik. Det vil sige, at kunden bare sætter stikket i inde i rackskabet, så vælger vores routere selv den bedste forbindelse, siger Jacob Thomsen.
Den bedste forbindelse vil sige en forbindelse fra Èn eller en kombination af forbindelser fra flere operatører. Lige nu er TDC, GlobalCrossing og TeleGlobe leverandører og der skal yderligere to til for, at den intelligente routing giver fuldt udbytte.
- Vi har også fået designet lyset, så det passer til arbejdet med serverne inde i rackskabet. Jacob Thomsen indrømmer gerne, at han er en nørd.
Bygger afsætningskanal
Det er da også den meget lidt nørdede cand. merc. Christian Eriksen, der skal ud med ordrebøgerne. Og han er i gang med at bygge en salgskanal.
- Vi har allerede et par forhandlere på plads. Og Inforce er distributør af hostede Microsoft- og Synkron løsninger, siger Christian Eriksen.
Han forventer, at økonomien i NetGroup Data Center balancerer fra efteråret. Så skal NetGroup til at finde en løsning, så data centret bliver skilt ud i et driftsselskab og betalingsløsningerne i et udviklingsselskab.

Boks: Strategi
Kamp for de røde paneler
Hvis man nu lige går og tror, at bare man har set et datacenter, så har man set dem alle. Så tager man faktisk fejl.
En af ufordringerne ved etableringen af NetGroup Data Center var administrerende direktør og stifter Jacob Thomsens krav om, at der skal være lækkert.
Det resulterede i flere utraditionelle løsninger. Blandt andet fordi en ægte regissør blev hyret til bogstavelig talt at sætte scenen.
Det sker allerede i det lille forkontor, hvor kunderne døgnet rundt har adgang til pc'er og telefoner. En buet væg med et vindue adskiller kontoret fra serverrummet.
Serverrummet er domineret af sorte og røde farver på vægge og paneler. Og særligt de røde paneler på skabene med de elektriske installationer kostede kamp.
Leverandøren er giganten ABB. Men selskabet havde aldrig før leveret den slags paneler i andet end standard grå.
De forlangte et betydeligt beløb for at male lågerne. Men endte alligevel med at gøre det til kostpris...........for lige at se om det var noget. jh

Billedtekst: De røde paneler gav Jacob Thomsen kamp til stregen. ABB havde aldrig leveret i den farve før.

Billedtekst: Et af Jacob Thomsens krav til det nye datacenter var, at det skulle være lækkert indrettet. Derfor hyrede man en regissør for bogstavelig talt at sætte scenen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere