Vejmelding på mobilen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. februar 2002.


Nu kommer der en ny type stedbestemte mobiltjenester, der arbejder med mere præcise geografiske oplysninger.

Stedbestemte mobiltjenester bliver mere præcise. Gennem længere tid har mobilbranchen snakket om, at den næste bølge af tjenester til mobilbrugeren vil blive information, der netop er relevant, fordi brugeren er mobil.
Både Orange og TDC Mobil har introduceret informationstjenester af typen: Hvor er den nærmeste dankort-automat, apotek eller kinesiske restaurant?
Nu kommer der imidlertid tjenester, der arbejder med langt mere præcise oplysninger om, hvor brugeren er.
Tjeneste klar om en måned
Det er udviklingsfirmaet Euman, der for TDC Mobil og i samarbejde med vejmyndighederne om godt en måned står færdig med en tjeneste, der giver oplysninger om vejene i det område, hvor brugeren befinder sig.
I første omgang vil man kunne få besked om de primære vejes tilstand: Er der vejarbejde, glat føre eller er vejen spærret på grund af uheld. Desuden vil tjenesten kunne vise vej.
I første omgang vil informationen kunne hentes til mobiltelefonen via SMS eller WAP - eller på en pc, hvis man indtaster hvilket område, man vil vide noget om.
- Vi har valgt at udvikle vores tjenester på XML netop for at kunne lave allestedsnærværende services, der kan benyttes på alle typer enheder, siger direktør Christian Hage fra Euman.
Tjenesten er udviklet i XML for at kunne køre på stort set alle typer enheder. Desuden testes tjenesten med en talesyntese, så brugerne ikke behøver sidde ved rattet med øjnene klæbet til mobilens display, men kan få oplysningerne læst op.
Beregner koordinater
Det er mobilnettets indbyggede evne til at bestemme, hvor brugeren befinder sig, der benyttes til denne type såkaldte lokationsbestemte tjenester. En åben mobiltelefon kontakter hele tiden de nærmeste sendemaster for at sikre, at den til enhver tid benytter den sender, hvor forbindelsen er bedst. Herudfra kan man bestemme, hvor brugeren befinder sig.
Stedbestemmelsen kan foretages på flere måder.
Man kan finde frem til det område, som den aktuelle mobilsender dækker. Det fungerer ret præcist i storbyer, hvor senderne er placeret tæt, men ude på landet, hvor der er længere mellem masterne, er det usikkert.
Det er denne metode, der er benyttet i de lokationsbestemte tjenester, der hidtil er lanceret.
Den anden metode består i, at man ud fra styrken i signalerne fra de forskellige sendere, kan bestemme koordinaterne for, hvor brugeren befinder sig. Det er den teknologi, der nu tages i brug med Eumans tjeneste.
Euman blev stiftet i 1999 som knowledge management-udvikler. Det er erfaringerne herfra selskabet benytter til at indsamle og sammenstille en række forskellige informationer fra vejmyndighederne.
Vejinformationen vil blive udbud mod betaling efter en model, der giver Vejdirektoratet og Euman forskellige andele, alt efter om hovedopgaven er ren levering af information eller behandling af disse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere