Viften af trådløse teknologier bliver bredere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. januar 2002.


Billedtekst: Avayas nye access-punkt med betegnelsen AP-3. Det har slots til to wireless-kort, og er forberedt til de kommende 802.11a og til 802.11g.

Leverandørerne af udstyr til trådløse datanet er ved at forberede sig på en mere kompliceret fremtid.

Leverandørerne af udstyr til trådløse lokalnet er i færd med at gøre deres vifte af teknologier bredere, for at kunne leve op til den stigende kompleksitet, som præger området.
- Interessen for trådløse lokalnet er modnet de seneste par år. Vi mærker, at dette er noget firmaerne i høj grad ønsker. Men samtidig må vi erkende, at det vil blive mere kompliceret at arbejde med trådløse datanet i løbet af de næste par år, siger Product Manager Flemming Harvad fra Avaya.
Hidtil har 802.11b-standarden været dominerende inden for trådløse net. Nu er der en række varianter til 802.11 på vej, hvoraf en del flytter fra de tidligere benyttede frekvenser omkring 2,4 GHz til området omkring 5 GHz, hvor der imidlertid ikke er frigivet de samme frekvensbånd i hele verden. Faktisk ligger båndene syv steder alene i Europa.
Desuden er det i USA tilladt at sende med større effekt end i Europa, hvilket formodentlig slører billedet af, hvad teknologien egentlig kan yde. Samtidig kommer den konkurrerende HyperLAN2-teknologi formodentlig på markedet i det kommende år.
Alt dette gør, at trådløse net i højere grad vil kræve specialister, mener Flemming Harvad.
De to teknologier HyperLAN2 og WiFi - der er den nye sammenfattende betegnelse for 802-familien, har i lang tid set ud til at være på kollisionskurs. Nu er et af de vigtigste stridspunkter imidlertid ved at blive fjernet. En særlig 802.11h-arbejdsgruppe har fundet frem til specifikationer for to nye faciliteter, der skal forhindre de to teknologier i ligefrem at forstyrre hinandens radiosignaler, når de begge opererer i samme område omkring 5 GHz. Det drejer sig om faciliteter, der i fagsproget kaldes "automatic channel selection" og "output power selection" - den sidste regulerer sendestyrken i forhold til afstanden, så der ikke benyttes større effekt end nødvendigt.
Kontrolleret adgang
Et af Avayas tiltag for at forberede sig på den stigende kompleksitet, ses i et netop lanceret access-punkt med betegnelsen AP-3. Det har slots til to wireless-kort, og er forberedt til de kommende 802.11a og til 802.11g. For sidstnævnte, der sender omkring 2,4 GHz, er der netop kommet et udkast til specifikationer, der gør det muligt at sende med op til 54 GHz.
Desuden har AP-3 fået en såkaldt verifikationsmekanisme efter 802.1x-specifikationerne, som tildeler brugerne på nettet nye krypterede nøgler hvert kvarter og dermed sørger for, at kun godkendte brugere har adgang. Denne specifikation har Microsoft indarbejdet i sine styrestystemer fra xp og frem. Det medfører, at brugerne ikke længere er nødt til at installere særskilte drivere.
Blandt de kommende faciliteter i access-punktet bliver muligheden for at overføre IP-baseret telefoni med langt flere brugere, end man kender det i dag.
Netværksselskabet Avaya har netop overtaget en række af det tidligere søsterselskab Lucents forhandlere i Danmark i sine bestræbelser på at opgradere på det trådløse område, så forhandlerkæden nu omfatter Trend Communications, Anixter, Landis ICT og Solar.
Supplerende teknologier
En anden af de store leverandører af opkoblings- eller accesspunkter, Cisco, ser mere teknologierne på henholdsvis 2,4 GHZ og 5 GHz som forskellige.
- Der vil ofte være tale om forskellige anvendelsesområder. På 2,4 GHz har man forholdsvis lav kapacitet med op til 11 Mbit/s, men længere rækkevidde. På 5 GHz kan man nå op imod 54 Mbit/s, men i et mindre område, og i højere grad begrænset af vægge. Derfor vil valget af teknologi mange gange afhænger af det, område, der skal dækkes og af kapacitetsbehov, siger teknisk direktør Henrik Ballermann fra Cisco.
- Det betyder så også, at en 5 GHz-teknologi som 802.11a ikke vil erstatte 802.11b, der opererer på 2,4 GHz. De kommer til at komplementere hinanden ved at løse forskellige behov, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere