Bluetooth - nu virker det

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. januar 2002.


Nu er anden generation af Bluetooth-enheder på markedet. Dermed er teknologien forvandlet fra pioner-mekanik til brugbart skrivebordsnetværk. Men det er stadigvæk verdens dyreste kabel-erstatning.

Der er en drøm, som deles af redaktionen på bladet Skønne Hjem og alle IT-folk, der har kravlet rundt i en halv time i et krydsfelt. Det er den kabelløse computer.
Det er en drøm, som måske næsten er der. Det trådløse LAN IEEE 802.11b klarer de eksterne forbindelser, og nykomlingen Bluetooth skulle så erstatte de små ledninger, som museledninger, tastaturkabler, modemforbindelser, telefon-snore med mere. For alle fabrikanter af Bluetooth-udstyr betoner alle kraftigt at teknologien er en erstatning for et kabel. Det er en simpel point-to-point-forbindelse mellem to enheder - og intet andet.
Positiv software-udvikling
For bare et halvt år siden var Bluetooth på samme teknologiske stade, som netkort var under DOS-styresystemet, men nu er der sket betydelige forbedringer specielt på softwaresiden.
Det er specielt kompatibilitet mellem forskellige Bluetooth-enheder og brugergrænsefladerne til administration, der er blevet forbedret.
Før krævede Bluetooth-konfiguration, at den indre netværks-nørd virkelig fik lov til at til at pusle med hardwareadresser på Bluetooth netværkskort, og anvende applikations-software uden dokumentation.
Nu er det langt lettere at komme i gang, men sammenlignes den trådløse teknologi med den simple ledning, som den erstatter, skal der være kraftige årsager til at klippe kablet over.
Er ens computer ikke født med teknologien, kræves der en udvidelse til minimum 1.000 kroner. Dertil kommer, at Bluetooth-berigede enheder koster mere end de enheder, der nøjes med at kunne forbindes til omverdenen med en simpel ledning. Og Bluetooth kræver en konfiguration, hvilket en ledning ikke gør. Derfor satser IT-fabrikanterne også mere på anvendelser af teknologien, hvor almindelige kabler ville være besværlige at bruge.
Print og ad hoc-netværk
De applikationer som specielt nævnes af de forskellige Bluetooth-fabrikanter er udskrivning, sådan at man slipper for at huske printerkablet til den bærbare computer.
Dertil kommer små personlige netværk, som kan etableres ad hoc.
Det kunne for eksempel være udveksling af kontaktinformationer til konferencer, som erstatning for de alt for små disketter til datatransmission fra den ene computer til den anden, eller bare som et lille spillenetværk. Men disse applikationer er endnu i deres absolutte begyndelse, for slet ikke at tale om deres eksistens.
Med dagens Bluetooth-teknologi brugt i IT-regi kan der printes til HP's Deskjet 995ct, der kan kommunikeres mellem computere og til mobiltelefoner, men ikke ret meget mere.
Den næste udvikling på området forventes at ske netop på softwarefronten, hvor alle fabrikanterne venter på dræber-applikationen, der skal få Bluetooth-teknologien ud af hullerne.
Konsummarkedet
kan overraske
Men fabrikanterne af konsum-eletronik kan meget vel være dem, som sætter ekstra gang i udviklingen. Sony eksperimenter med Bluetooth-baseret overførsel af data mellem videokamera og mobiltelefoner.
Og danske B&O har licens fra Phillips til udvikling af Bluetooth-lydnetværk. Netop i denne sammenhæng er Bluetooth interessant, fordi B&O i øjeblikket anvender et analogt netværk til at binde de forskellige AV-enheder sammen.
Men lige konsumenhederne lider under det problem, at den gældende Bluetooth-standard ikke giver meget spillerum for AV-enheder som cd-afspillere eller video-kameraer, idet den maksimale overførselshastighed er 720 kilobit/s. Den kommende 2.0 standard forventes at komme op på 10 megabit/s, og samtidigt være kompatibel med den Bluetooth 1.0.
Men dette gennembrud kan dog godt have lange udsigter, da standardiseringskommiteen for Bluetooth 2.0 ikke forventes at blive færdig før 2003.

Billedtekst: Sony er igang med at binde computere og forbrugselektronik sammen. Det foregår dels med deres MemoryStick ram-moduler dels via adoptering af IT-netværksstandarder i deres konsumprodukter. Dette videokamera kan overføre data til internet via en mobiltelefon. Der er planer om at forsyne flere af Sonys videokameraer med Bluetooth end dette DCR-IP7-kamera, der koster lige under 20.000 kroner med moms.

Billedtekst: De dyrere bærbare computere er ved at få indbygget trådløst LAN og Bluetooth. Derved efterlades alle PCCard-pladserne frie og kan bruges til andre typer af udvidelser. Men ofte understøtter enhederne ikke, at computeren kører IEEE802.11b og Bluetooth samtidigt.

Billedtekst: Her er 3Coms samlling af Bluetooth-enheder. Fra venstre mod højre er det: Nederst er transceiver til stationære pc'er. Den blå klods øverst til højre er et printerstik med indbygget Bluetooth, så en almindelig printer kan blive trådløs. Øverst til højre er 3Coms nye PCCard Bluetooth-kort. Yderst til højre er 3Coms nye IEEE802.11b kort, hvor 3Com
indrømmer, at det måske er lidt uheldigt med den store lighed med en dansk kapselåbner, og de bemærker, at kortet absolut ikke kan anvendes til dette formål.
De to netværkskort fra 3Com er kendetegnet ved at kunne sameksistere i en bærbar. På flere af de nye bærbare med indbygget IEEE802.11b og Bluetooth kan kun en af netværksteknologierne anvendes ad gangen. Det skyldes, at de to netværksteknologier anvender samme 2,4 GHz frekvensbånd, og derved indvirker på hinanden. 3Com har synkroniseret deres drivere, således at hastigheden går ned på IEEE802.11b, mens Bluetooth-kortet sender. Derved skal der ikke ændres i netværksopsætningen, og det er muligt at blive 100 procent trådløs. I test virker kombinationen fint, og er dermed det bedste bud på kombinationen Bluetooth og trådløst LAN.
3Com Wireless 11 Mbps LAN PC Card med XJack har en gadepris på 1.560 kroner med moms.
Foto: Torben Klint

Billedtekst: HP er først på markedet med en Bluetooth-baseret inkjetprinter. Hp deskjet 995c koster i handlen mellem 3.000 og 2.500 kroner inklusiv moms. Hvor versionen 990cxi, der ikke har Bluetooth, koster omkring 2.000 kroner med moms.
Udskriftshastigheden er næsten den samme mellem de to printer-versioner, og udskiftskvaliteten er naturligvis den samme.
I praksis viser det sig faktisk at være en behagelighed at kunne udskrive fra en bærbar uden at skulle blande lokalnetværk ind i sagen, eller rode med ledninger. Denne HP-printer er derfor en god løsning til alle ad hoc-installationer, som for eksempel arbejdsgrupper i mødelokaler. Her kræves kun et Bluetooth-kort i alle pc'er og en installeret driver. HP er meget forsigtige og tilbyder kun understøttelse af printeren i Windows 2000 og Windows XP, men med lidt kreativ netværkskonfiguration kan den også virke i Windows 98SE.

Billedtekst:Lommecomputerne er også ved i stigende grad at få Bluetooth for at kunne snakke med dagens Bluetooth-mobiltelefoner. Compaq er kommet med en udvidelsespakke til deres Compaq iPaq lommecomputer, så nye og bestående modeller kan udvides med denne teknologi. Prisen er omkring 1.750 kroner inklusive moms for denne udvidelse.
Også HP er på vej med udvidelser til deres Jornada-serie af lommecomputere, ligesom de fleste andre Pocket PC-fabrikanter.
Men nu er Palm også ved at være på banen med Bluetooth, og har på det seneste annonceret programmeringsværktøj til at få deres små Palm-computere til at håndtere Bluetooth.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere