I luften med tobak og Baan

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. januar 2002.


Billedtekst: - Jeg har ikke ambitioner om en stor stilling i udlandet, siger Kim Lave Nielsen, nordisk direktør i Baan. Han kom til virksomheden i starten af 2000, da det så allermest sort ud for den hollandske ERP-udvikler. Mod hårde
odds lykkedes det at vende skuden, og i dag høster vi frugterne af det arbejde, siger han.
Foto: Torben Klint

Baan-direktør Kim Lave
Nielsen har arbejdet i IT-branchen siden hulkortets dage. Faktisk har han tastet masser af dem selv. Stor praktisk erfaring med softwareudvikling har gjort ham til en bedre chef, mener han. Men i forhold til
familien kan tidsbuen ikke spændes hårdere.

Man skal ikke lede efter Kim Lave
Nielsen på de bonede gulve, i de fine direktionskontorer eller på prangende firmaadresser langs havnefronten. I hvert fald ikke, hvis der også skal være en sandsynlighed for at finde ham. For det er i hovedstadens industrikvarterer, den 42-årige Baan-direktør har holdt til - og stadig holder til - gennem de mere end 20 år, hvor IT har været den slagne rute på Kim Lave Nielsens karriereatlas.
Mens mange ledere af store salgsorganisationer har et overfladisk kendskab til teknologien bag de produkter, de sælger, har han fra starten haft fingrene og hovedet begravet i tekniske IT-løsninger hos producerende virksomheder.
Kim Lave Nielsen blev tidligt sporet ind på et liv med IT. Mens han i de sene teenage-år sidst i 70'erne læste handel på Niels Brock, var hans to onkler i færd med at sætte en IT-afdeling op på Rigshospitalet. De skaffede ham jobbet som studenterhjælper, og det fangede hurtigt den unge Lave.
- Jeg tastede menusedler og hulkort. Dengang var en harddisk noget man løftede med besvær og to hænder, siger Kim Lave Nielsen.
Han spillede meget håndbold i de år, og hans træner var ansat i Colgate-Palmolive. Han tilbød Kim en stilling som edb-assistent. Her lærte han at programmere. Senere supplerede han sin programmør-baggrund med, hvad der i dag svarer til en bachelor-grad i datalogi.
- Men jeg fortsatte ud ad min egen tangent. Sammen med to venner startede jeg et projekt med softwareudvikling. Jeg kan såmænd ikke engang huske, hvad vi kaldte os dengang. Flex-et eller andet, siger Kim Lave Nielsen.
Fra fly til tobak
Hos SAS var Kim Lave Nielsen i ti år, blandt andet som driftsleder i flere afdelinger. Han fik som analytiker medansvar for at lægge fly-scheduleringen om fra papir til IT, og til sidst blev han planlægningschef hos SAS Airlines. Det passede ham glimrende:
- Jeg var egentlig ikke nogen særlig god programmør. Jeg er meget bedre til at få ideer og til at starte ting. Til gengæld har min praktiske baggrund vist sig at være en stor fordel. Det giver en større forståelse for tingene, end jeg ellers ville have haft. I min lederrolle i dag er jeg simpelthen bedre klædt på, når jeg møder kunderne, siger han.
Da jobbet som IT-koncerndirektør i Skandinavisk Tobakskompagni dukkede frem af røgtågerne, tog han springet fra SAS.
- Jeg var ikke træt af SAS, men jeg var nysgerrig efter at prøve nyt, siger han.
Det var i 1995. Hos tobaksvirksomheden stod han i spidsen for starten af en helt ny IT-afdeling med en ny strategi, nye platforme - og et nyt virksomhedssystem. Tobakskæmpen valgte ERP-systemet fra Baan, og det projektarbejde, der fulgte med det valg, pyntede på cv'et - ikke mindst, da han søgte jobbet som leder af den hollandske ERP-skude med slagside.
Chef for Norden
- Jeg tænkte mig godt om, inden jeg tog jobbet. Jeg kom frem til, at lykkes det ikke at bringe virksomheden tilbage på ret kurs, jamen, så var der egentlig ikke noget at pege fingre af bagefter. Så slemt stod det til. Men lykkedes det derimod at rette skuden op, ville det være mægtigt at have været med til, siger han.
Baan blev købt af den britisk/amerikanske industrigigant Invensys, strategien blev lagt om, og fokus blev rettet skarpt ind på producerende virksomheder. Det hjalp. I dag er Baan en 100 m/k-stor, udviklings- og salgsorganisation inden for ERP og CRM.
Lederrollen som regionsdirektør for Danmark - og senest også for Norden - passer Kim Lave Nielsen rigtig godt. Han kan lide jobbet, og han er stolt af, at det arbejde, han begyndte i starten af 2000, da han sagde ja til at lede
Baan gennem de hårde tider, ser ud til at bære frugt.
- Sidste kvartal var vores hidtil bedste, siger han.
Hvor højt?
Hos SAS tog Kim Lave Nielsen en lederuddannelse. Den er kommet ham til gavn mange gange, forklarer han.
- Jeg fik en værktøjskasse med de basale instrumenter med mig. Det er vigtigt, at virksomhederne giver deres ledere en lederuddannelse. Jeg har kunnet konstatere, at netop IT-branchen lider under manglen på gode ledere, siger han.
Han har også kunnet konstatere, at der er forskel på dansk og amerikansk virksomhedsledelse. Det opdagede han med Invensys' overtagelse af Baan i august 2000.
- Den amerikanske ledelsesstil skal man vænne sig til. Danske medarbejdere er selvtænkende. Hvis vi siger: hop, spørger de ikke hvor højt, men hvorfor. Men vi kan lære meget af hinanden. Amerikanerne af os og vi af dem, siger han diplomatisk.
Buen er spændt
Kim Lave Nielsen har nu mere end nogensinde tidligere i sin karriere, måttet lære at prioritere sin tid. Buen er spændt til bristepunktet, hvad angår arbejdstid i forhold til familieliv.
- Jeg har to små piger på fire og syv. Min kone arbejder halv tid. Ellers kunne det ikke lade sig gøre. Men jeg vil ikke være sådan Èn med en kuffert i hånden, som børnene ikke kender. Den sidste måned har arbejdsdagen heddet 8 til 22. Det er jeg ikke stolt af. Til gengæld er jeg god til at holde fri og være nærværende, når jeg ikke arbejder. Det betyder, at der skal være en rigtig god grund til at ringe til mig om aftenen eller i ferien, siger han.
Det er prisen, man må betale for en topstilling i erhvervslivet. Til gengæld har Kim Lave Nielsen ingen ambitioner om en stor, international stilling.
- Jo, måske når børnene er blevet store. Men så er der ikke nogen, der vil have mig, griner han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere