Hver fjerde dotcom kører på super

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. december 2001.


Analyse. Det går rigtig skidt for de fleste virksomheder på internet, flere konkurser og opkøb er på vej ifølge en PWC-rapport - men 25
procent kører godt og tjener flere penge end
de store, gamle erhvervsvirksomheder.

Den globale økonomiske nedtur har slukket alt lyset på den store hovedafbryder for håbet om et begyndende opsving i den europæiske dotcom-branche. Det har aldrig set mere sort ud for de fleste virksomheder på internet. Op til 30 procent er ved at løbe tør for kontanter og står foran fallit eller opkøb. Pengene brændes af som aldrig før, og 75 procent af dotcom-virksomhederne buldrer afsted med voldsomme underskud.
Midt i mørket står dog 25 procent af de førende internet-virksomheder forbavsende stærkt. De ikke blot vokser og kører med overskud, men de har i perioden januar til september 2001 haft bedre resultater på bundlinjen, end de gamle virksomheder i det såkaldte FTSE 100 indeks - en Financial Times-måling af de 100 største virksomheder på børsen i London. De har ligeledes kun tabt en brøkdel af deres værdi.
Fuldt blus
Den såkaldte "burn rate", som måler tiden til pengekassen er tom, er i gennemsnit næsten halveret på et år for alle de andre, underskudsgivende dotcom-virksomheder. Ligeledes er børsværdien af virksomhederne faldet med næsten 75 procent på et år. Det fremgår af en rullende kvartårlig analyse, PricewaterhouseCoopers Internet 150, som siden 2. kvartal 2000 har taget temperaturen på de 150 største børsnoterede dotcom-virksomheder i Europa.
- Analysen omfatter de 150 største børsnoterede internetvirksomheder. Men det er det samme billede, vi ser i Danmark. Et fåtal klarer sig godt, mens lukninger og sammenlægninger står i kø for de fleste. Det gælder blandt andet jobportaler og nethandel til private (B2C). Der har i det seneste år været en voldsom vækst i antal transaktioner i B2C-handel. Men selv om de vokser, kører mange fortsat med underskud, siger manager RenÈ C. Larsen, Global Risk Management Solutions, PricewaterhouseCoopers.
Han kalder trods alt analysen positiv. Dotcom er en fiasko, det er nemlig den almindelige mening "på gaden" og i medierne.
Men den opfattelse holder jo ikke stik, når 25 procent af internet-virksomhederne giver overskud, selv om det er et fald fra 41 procent med overskud for et år siden.
De gamle vinder
Den økonomiske opbremsning har for fjerde kvartal i træk fået væksten i omsætningen for B2B-virksomheder til at stagnere. For B2C er omsætningen fortsat stigende og er i gennemsnit for en virksomhed mere end fordoblet til 14 millioner euro i andet kvartal 2001 sammenlignet med seks millioner euro for et år siden.
- Internet-virksomheder følger i dag helt klart reglerne i den gamle økonomi, hvor lønsomhed er altafgørende. Derfor forventer vi flere fusioner blandt de "rene" internetvirksomheder. Fremover vil det primært være "hybridvirksomheder" (traditionelle virksomheder med en online kanal), som med succes vil være på internettet. Allerede nu udgør sådanne virksomheder 75 procent af dotcom-branchen i Europa. De giver overskud på den halve tid sammenlignet med de "rene" dotcom-virksomheder, siger manager RenÈ C. Larsen, Global Risk Management Solutions, PricewaterhouseCoopers.

Billedtekst: Op til 30 procent af dotcom-firmaerne er ved at løbe tør for kontanter og står foran fallit eller opkøb. Pengene brændes af som aldrig før, og 75 procent af dotcom-virksomhederne buldrer afsted med voldsomme underskud.>




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

Mobilplan ApS

Content Creator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere