Gamle svigter de unge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: - Vi er ikke fejlfri og som forvaltere af AFP-kapital - Andre Folks Penge - kan vi opleves som meget forsigtige. Men kom frit frem,
siger BankInvest-
direktør Lars Krull
til de unge IT-
iværksættere.
Foto: Camilla Schiøler

De gamle, etablerede virksomheder var
inviteret, men de fleste udeblev, da unge iværksættere mødtes til matchmaking.

Der var langt imellem de gamle virksomheder, da ansatte fra 50 firmaer var samlet til matchmaking arrangeret af IT-Brancheforeningen. Det er et møde, hvor nystartede firmaer præsenterer sig selv og deres forretningside i jagten på at komme videre med gode råd, partnerskab og kapital. Der var godt besat med rådgivnings- og pengefolk fra blandt andre BankInvest, Deloitte & Touche og investeringsfonde. Men kun TDC Innovation og Terma repræsenterede de store, etablerede virksomheder.
- Vi havde inviteret mange andre blandt de gamle virksomheder, men de mødte ikke op. Det er ærgerligt, for de unge iværksættere har virkelig god brug for rådgivning fra de erfarne erhvervsfolk, og tilsvarende kan de store, etablerede virksomheder bruge ideerne fra de nystartede. Det er et perfekt match, hvis de bare ville møde op, siger direktør Jakob Lyngsø, IT-Brancheforeningen.
Mange nye ideer
Medarrangør på matchmaking var direktør Lars Krull, BankInvest-gruppen og samtidig formand i venture-foreningen for "kloge penge" (Danish Venture Capital Association). Han sagde, at på trods af den seneste tids økonomiske nedgang i IT-virksomheder kom der stadig mange nye ideer på bordet fra iværksættere.
- Vi har i BankInvest realiseret mere end 10 projekter i et par år. Men det er stadig et problem at behandle forslagene hurtigt nok. Vi er ikke fejlfri, og som venture-investorer af AFP-kapital - Andre Folks Penge - opleves vi sikkert nogle gange som forsigtige, siger han.
Selvom unge iværksættere, sprængfyldt med gode ideer, kan opfatte det som en pisk over hovederne, understregede Lars Krull, at de alligevel ikke skal miste modet. Tit har en ny forretningside netop brug for en hurtig udvikling, som kræver mere end organisk vækst.
Det er her de kloge venturepenge kommer ind som en slags speed-investering, der kan katalysere processen kombineret med venture-folkenes kompetence og netværk. Men ingen regel uden undtagelser.
Den 31-årige administrerende direktør AndrÈ Sloth Eriksen, Asetek A/S, har fået løbet sin ide i gang uden venturepenge via et samarbejde med den store industrivirksomhed Danfoss samt private investorer, EU-midler og det europæiske netværk Bic Nord (Novi). AndrÈ Sloth Eriksen startede sin virksomhed Asetek for to år siden med køling af mikroprocessorer, "motoren" i pc'er, som han solgte til private i 25 lande via forhandlere. En motorkøling som sænker temperaturen 15 grader får pc'en til at køre 30 procent hurtigere. Det var lige noget, nørderne kunne bruge. Salget var derfor temmelig ukompliceret.
Danfoss hjalp
Men økonomisk er der flere penge i at sælge til erhvervslivet. Derfor er AndrÈ Sloth Eriksen og hans 12 medarbejdere ved at udvikle kølesystemet til servere og det tekniske marked med superkraftige cad/cam-arbejdsstationer.
- Jeg er skuffet over, at de gamle virksomheder ikke møder op til et matchmaking med iværksættere. Danfoss er eksempelvis så stor, at de aldrig selv ville have startet min lille produktion med pc-køling. Mens jeg aldrig var kommet i gang alene uden køleteknologien fra Danfoss og deres store produktionskapacitet, siger AndrÈ Sloth Eriksen.

Boks: Iværksættere søger partnere og kapital
www.ask-alex.dk: Multimedisk "gør-det-selv koncept". Stiftet 2000, tre ansatte.
www.ctg.dk: Interaktivt medieskilt. Stiftet 1998, fire ansatte.
www.duodata.dk: Navision-løsninger til transport- og vikarbranchen. Stiftet 1997, fire ansatte.
www.excitor.dk: Content management. Stiftet 2001, syv ansatte.
www.globalpeople.dk: Subcontracting af projektmedarbejdere. Stiftet 2001, fem ansatte.
www.it-contact.dk: Unikt web-system. Stiftet 2000, syv ansatte.
www.mobintech.com: Håndholdt mobil internetenhed. Stiftet 2000, otte ansatte.
www.nascentorganic.com: Verdens første økologiske hudplejeserie. Stiftet 2000, fire ansatte.
www.printassociates.com: Printbesparelse. Stiftet 2001, ni ansatte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere