Krisen nåede Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


IT-krisen kunne for alvor mærkes herhjemme, da Intel i juni lukkede sin fabrik i Lyngby. 300 mistede jobbet. Sommeren blev
kold for IT-folket.

Dengang i juni, da sommeren stod for døren, og de iskolde vinde fra i USA endnu ikke havde nedkølet hverdagen for ansatte i den danske IT-industri, blev der ikke blæst i dommedagsbasuner, da Intel valgte at lukke deres udviklingsafdeling i Lyngby og fyre 300 mennesker.
- Det ville være vildt overdrevet at tolke Intel-lukningen som et varsel om en dansk IT-krise, sagde ITEK-formand Tom Togsverd dengang. Han regnede med at, vækstraterne på 15-20 procent fra 2000 var tilbage inden årets udgang.
Michael Mathiesen, direktør for investeringsvirksomheden 2M Invest og formand for IT-Brancheforeningen, mente nok, at lukningen skyldtes den globale turbulens på IT-markedet.
- Når amerikanske IT-giganter som Intel er blevet store og tykke og har fået tæsk på børsen, så skæres udgifterne ned i kolonierne - altså i lande udenfor USA, sagde han blandt andet.
En måneds tid tidligere var det Ciscos udviklingsafdeling, det tidligere Cocom, som blev lukket af det amerikanske moderselskab. Her mistede 100 jobbet, og sommeren blev i det hele taget en kølig omgang for IT-folket.
Massefyringer
E-huset gik i betalingsstandsning og fyrede 315. Godt halvdelen af dem fortsatte dog hos CSC, som overtog virksomheden. Eterra fyrede godt 40, Vigilante fyrede 20, mens der internationalt var dømt massefyringer i netværkskæmpen Lucent Technologies, Nortel, Framfab og en række teleselskaber. I maj lukkede den norske pc-producent EverCom produktionen i Danmark og 40 mistede jobbet. Da business intelligence-firmaet Cognos trak sig ud af Danmark, røg 20 ud, og det gjorde der også, da det svenske ASP-firma Iterium lukkede i Danmark.
Som året skred frem lukkede DipCard og 12 mistede jobbet. Ivanoff Interactive fulgte efter med 10 fyringer.
Digiquant fyrede 40 og Cellwave 79, mens Scandivian Online netop har fyret en snes stykker. Internationalt er det formentlig teleproducenten Nortel, der med omkring 50.000 fyringer har haft det værste år, sammen med Lucent, der har skåret mindst 20.000 ansatte væk. HP/Compaq-konstellationen har også varslet nedskæringer, så det er ikke slut endnu.

Boks: Pas på jeres image
Især firmaer i IT-branchen skal passe på deres ansigt udadtil, når der fyres.
Virksomheden skyder sig selv i foden, hvis ikke den fyrede bliver behandlet ordentligt.
- Mennesker, der bliver fyret, skulle jo gerne være en form for ambassadører for den virksomhed, de forlader og stadigvæk tale godt om den, siger Poul Erik Jensen, der mener, at mange IT-virksomheder burde tænke mere på deres image, når de fyrer folk. Han er Human Resource udviklingschef hos Job Vision.
Det gælder specielt i IT-branchen, hvor virksomheder ofte fyrer folk med den ene hånd, mens de hyrer folk med den anden, fordi der er brug for andre kompetencer. Men folk i branchen mødes i forskellige sammenhænge, og de snakker sammen: Var det ikke derude, de fyrede en masse mennesker, og der var noget ballade?
- IT-virksomheder kan lave selvmål uden en fratrædelsespolitik, siger Poul Erik Jensen og forudser, at det i fremtiden bliver mere almindeligt at tale om en virksomheds fratrædelsespolitik allerede ved ansættelsessamtalen.
jhi/td




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere