Mobilparadiset er udsat

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: Der kommer til at gå en rum tid, før brugerne får mulighed for fuldt ud
at udnytte futuristiske enheder som denne, der i 1999 var Nokias bud på tredje generation af mobiltelefoni.

GPRS og næste generation af
mobiltelefoni er forsinket og vil skuffe mange, når de kommer for alvor, men
mobilområdet er trods alt inde i en spændende udvikling.

Der er mere båndbredde og ny teknologi på vej på mobilområdet, men det vil komme langsommere og i mindre bidder end spået, da visionerne for næste generation af mobilnet først blev lanceret for et par år siden.
I mellemtiden er der sket flere ting som gør, at mobilbranchen er fanget på det forkerte ben, lige inden den skal til at tage et kvantespring ind i fremtiden.
Ifølge visionen skulle vi nu være godt inde i generation
2 1/2 af mobiltelefoni med hastigheder på op til 120 Kbit/s på mobilnettene.
Betegnelsen skyldes, at de analoge systemer - herhjemme repræsenteret af NMT - anses før første generation, og overgangen til det digitale GSM i begyndelsen af 90'erne udgør anden generation. Generation 2 1/2 indebærer, at mobilnettene går fra at være kredsløbskoblet, som man har brugt det i telefonverdenen, til at være pakkekoblede, som man kender det på internettet.
Næste skridt skulle ifølge de oprindelige planer følge allerede i begyndelsen af det kommende år, hvor nettene i store dele af den vestlige verden skulle blive opgraderet til tredje generation af mobiltelefoni (3G) og dermed kunne nå hastigheder på op til 2 Mbit/s.

Tekniske udfordringer
Virkeligheden er en anden: Vi har taget hul på 2G med indførelsen af GPRS-teknologien (General Packet Radio System), men i øjeblikket giver systemet i praksis hastigheder på 20-30 Kbit/s. Det skyldes dels, at mobiloperatørerne har været tilbageholdene med at opgradere nettene til højere hastigheder både på grund af tekniske vanskeligheder og af hensyn til fordelingen af ressourcerne på nettene. Dels at producenterne af mobiltelefoner hidtil udelukkende har kunnet producere telefoner, der har kunnet modtage data over tre af de otte samtalekanaler, der er til rådighed på en frekvens. Processorerne i telefonerne bliver simpelthen for varme, hvis de kommer højere op.

En skuffelse for mange
Yderligere er virkeligheden, at 3G godt nok allerede i et vist omfang er startet i Japan, og at det næste år vil gå i gang i flere andre lande, men det kommer til at gå langsomt.
- De store forventninger til 3G er et problem, fordi det vil blive forsinket, og det vil blive en skuffelse for mange. Mobiloperatørerne vil udelukkende stille den nye teknologi til rådighed i det omfang, det kræves af dem i deres licensbetingelser.
Og ingen vil få adgang til 2 Mbit uden for udviklingslaboratorierne, siger analytiker
Neil Ward-Dutton fra analysebureauet Ovum.
Årsagen til, at mobilselskaberne er fanget på det forkerte ben og ruller 3G langsomt ud, er, at det kniber med pengene til de store investeringer. De har sat sig i gæld ved at betale store summer for licenserne til 3G og ved at have brugt betydelige beløb på opkøb og fusioner. Hele sektoren har mistet meget blod på børsen.
Ikke så lidt igen
Alligevel er der ingen grund til helt at tabe modet: Du får ikke alt, hvad du oprindeligt blev lovet, men det, du faktisk får, behøver ikke være ringe. I dag kan du med GPRS være koblet konstant på nettet, få din e-post løbende og være synkroniseret med mange af dit firmas systemer - på mobiltelefonen eller en trådløse enhed.
Der vil snart komme tredjegenerations-faciliteter, der yderligere integrerer nogle af de tjenester, du er vant til at benytte over inter- eller intranet på mobilnettene. Du får bare ikke det hele med det samme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere