Umættelige fiberkrav

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedteks: Behovet for mere båndbredde står bag
bestræbelserne på at bringe fiberen længere
ud mod brugerne, som den kommende
standard for 10 Gigabit Ethernet
er udtryk for.

Inden for trådløse lokalnet blev 802.11a-teknologien en realitet, mens året inden for
kabelbaserede netværk
bragte 10 Gigabit Ethernet
inden for rækkevidde.

Kravet om mere båndbredde er tilsyneladende umætteligt både på de trådløse og de faste net. Heldigvis arbejder stærke kræfter uafladeligt for at gøre det muligt at overføre flere data hurtigere.
I år har vi fået de første produkter til den nye 802.11a-standard for trådløse lokalnet, og vejen er blevet banet for 10 Gigabit Ethernet til faste netværk.
802.11a skal supplere den hidtidige 802.11b-standard for trådløse lokalnet. Hvor den tidligere standard giver hastigheder på op til 11 Mbit/s, kan den nye nå helt op mod 54 Mbit/s. Udover at sende hurtigere opererer den nye teknologi i et andet frekvervsområde, idet 802.11a sender omkring fem GHz, mens 802.11b benytter 2,5 GHz.
Dette kan være med til at fremme den nye teknologi. 2,5 GHz er nemlig det såkaldte "frie industribånd", som er meget trafikeret. I dette frekvensområde opererer en del mikrobølgeovne, og her sender også den nye kortrækkende Bluetooth-teknologi.
Teknologier forstyrrer hinanden
Faktisk har de første forsøg med Bluetooth og 802.11b på samme bundkort vist, at de to radioteknologier kan forstyrre hinanden.
Da mange ønsker at kombinere Bluetooth med trådløst lokalnet, vil det være en enkel løsning at benytte den nye teknologi.
Dette efterår har så bragt de første 802.11a-produkter. Først kom grundstenene i form af chipsæt, og på Comdex-messen i november blev der vist pc-kort fra blandt andre Intel og access points fra producenten Proxim.
På samme messe annoncerede den svenske producent Spirea en chip, der understøtter såvel 802.11a som 802.11b. Flere andre producenter lancerede produkter, der kombinerer 802.11a med Bluetooth.
Fiber nærmere til brugeren
Inden for kabelbaserede netværk har Gigabit Ethernet i høj grad været en teknologi i fremgang. Derfor er der også meget spænding omkring arbejdet for standardisering af næste generation af denne teknologi, som er ved at blive ført til ende i år.
Faktisk skulle det afgørende møde, hvor de endelige uenigheder om den kommende standard skulle fjernes, have været holdt i København i anden halvdel af september. Her skulle de betydende parter i den såkaldte 10 Gigabit Ethernet-alliance med IT-giganterne i spidsen have banet vejen for standarden, som det amerikanske standardiseringsorgan IEEE har givet betegnelsen 802.3.
Imidlertid kom sytten terrorister, som havde taget magten over fire rutefly, i vejen. I lyset af flyveforbud og usikkerhed blev mødet aflyst.
Standarden forventes dog stadig at foreligge næste forår, og 10 Gigabit Ethernet-udstyr, som skal bringe fiberoptiske forbindelser tættere på brugerne i byområder og store virksomheder, findes allerede i såkaldte foreløbige versioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere