Venture-branche i slæbegear

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: For Danmarks største, børsnoterede ventureselskab 2M Invest var tirsdag den 13. november en sort dag. Det var dagen for offentliggørelsen af firmaets 3. kvartalsregnskab, som var så ringe, at bankerne rykkede ind
på skødet af Michael Mathiesen,
administrerende direktør,
2M Invest A/S.
Foto: Hans Juhl

Den globale økonomiske nedtur gjorde livet surt for venture-selskaberne i 2001. 2M Invest landede midt i sin værste krise med bankerne på skødet,
investeringerne falder generelt og en analyse fra Vækstfonden kalder seed-finansieringen i
Danmark for underudviklet.

Humøret er dårligt i de danske venture-selskaber. Det har været et rigtig dårligt år 2001 med jævnt faldende kurser og værdiansættelser af de fleste IT-selskaber. En direkte følge af at dotcom-boblen sprang og et verdensøkonomisk skred efter 10 års optur kombineret med den 11. september.
For Danmarks største, børsnoterede venture-selskab 2M Invest blev tirsdag den 13. november en sort dag. Det var dagen for offentliggørelsen af firmaets 3. kvartalsregnskab, som var så ringe, at bankerne rykkede ind på skødet af administrerende direktør Michael Mathiesen. Det var prisen for at forhøje kassekreditten til 2M's fortsatte investeringer i godt et halvt hundrede porteføljeselskaber, som er under udrugning for at kunne flyve selv via frasalg eller exit med en børsnotering.
2M Invest har svært ved at få penge ind ved frasalg af flyveklare IT-selskaber. Køberne og medinvestorer er skræmte, selv om kursskredet har fået salgsprisen i bund.
For at holde skindet på næsen er 2M Invest imidlertid tvunget til at sælge fem af godt et halvt hundrede selskaber inden nytår for at lande et resultat som lovet i årsregnskabet 2001 på mindst 100 millioner kroner.
Hele branchen halter
Problemet i 2M Invest er generelt for venture-branchen. Det viser en analyse fra PricewaterhouseCoopers for EVCA (European Private Equity & Venture Capital Association). Venture-selskaberne satsede i første halvår 2001 satset mere på opfølgning end på seed- og opstarts-investeringer. Opfølgnings-
investeringer i første halvdel af 2001 lå næsten på samme niveau som i 2000. Men investeringer i seed- og opstartsfasen (2001) var kun 64 procent af investeringerne i samme periode 2000. Efter flere år med betydelig vækst faldt de europæiske venture-selskabers totale investeringer i første halvår 2001 med 17 procent i forhold til 2000.
Vækstfonden efterlyser seed
Vækstfonden slår i en ny analyse af den danske venture-branche fast, at det såkaldte seed-marked med finansiering af virksomheders tidligste udviklingstrin er underudviklet. Antallet af venture-selskaber med seed-finansiering er vokset fra 17 selskaber i 1998 til 30 i 2001. I samme periode er kapitalen til seed-finansiering vokset fra 570 millioner kroner til 2,6 milliarder. Men mængden af faktiske seed-investeringer er ikke fulgt med. Danske venture-investeringer i seed-fasen steg fra 137 millioner (1998) til 172 millioner kroner (2000) - en vækst på 26 procent. Men i samme periode voksede de samlede danske venture-investeringer fra 881 millioner til tre milliarder kroner - en vækst på 237 procent.
- Seed-markedet er primært baseret på offentlige midler (66 procent). Derfor er markedet ikke effektivt. Det mangler dynamik fra private investorer for at kunne finansiere endnu flere projekter, siger Vækstfondens direktør Christian Motzfeldt i den nye analyse.
Han undrer sig over, at der ikke er flere private danske venture-kroner i seed. Det er en god forretning i USA og Holland, hvor private seed-investorer over 20 år har fået et afkast på 30 procent.
Eksempelvis gik børsnoterede Brandts Ventures den 26. november i betalingsstandsning. Selskabet ender formentlig i en konkurs, efter at den planlagte fusion med Lars Kolinds Growth.dk til et nyt seed-selskab, PreVentures, er gået i vasken. Den direkte årsag er en stor institutionel investor, som sprang i målet af frygt for den store risiko i de allerførste venture-investeringer i nye selskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere