Årets IT-bryllup i krise

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: HP-chefen Carly Fiorina håber at blive topchef med Compaq-chefen Michael Capellas som næstkommanderende for den nye IT-gigant med cirka 700 milliarder kroner i omsætning og 145.000 ansatte. Fiorina betaler med HP-aktier, og HP vil eje cirka 60 procent og Compaq resten af det fusionerede selskab.
Foto: Scanpix

Hewlett-Packards køb af Compaq i september for godt 200 milliarder kroner lignede årets IT-bryllup - men forlovelsen med aftalt kirkebryllup til foråret er nu afløst af flyvende tallerkner fra HP-familien som vil skyde brylluppet og især bruden Carly Fiorina ned -
det samme vil mange analytikere.

Det lignede umiddelbart årets IT-bryllup, da topcheferne Carly Fiorina, HP, og Michael Capellas, Compaq, den 3. september trådte frem med store smil og hinanden i hånden for at proklamere fusionen af de to IT-koncerner.
Sammenlægningen til en ny IT-gigant helt oppe i toppen af superligaen kun overgået af IBM skulle falde endelig på plads i 1. halvår 2002.
Det er officielt stadig tidsplanen. Men allerede få dage efter forlovelsen begyndte tvivlen for alvor at gnave i analytikerne. Var det virkelig et fornuftigt ægteskab rent forretningsmæssigt?
Familien blander sig
Senest har familien bag stifterne af Hewlett-Packard i november måned blandet sig i kritikken.
Det var ingeniørerne William Hewlett og David Packard, som i 1939 startede Hewlett-Packard i en garage i Palo Alto, San Francisco. Sønnen Walter Hewlett, medlem af HP's bestyrelse og med fem procent af aktierne, kalder fusionen for en dårlig handel.
Sønnen David Packard har i en familiefond seks procent af HP-aktierne.
Han er ligeledes kritisk over for fusionen og HP-topchefen Carly Fiorina. Hun har sagt, at fusionen vil medføre 15.000 fyringer.
Netop afskedigelser er bekymringen hos HP's største aktionær, David & Lucile Packard-fonden, som ejer 10 procent af HP. Det er en velgørenhedsfond med David og Luciles mellemste datter Susan Packard Orr som formand. Hun skal i en tale fra 1997 have sagt, at HP som IT-selskab ikke blot skal give overskud, HP skal præstere noget ekstraordinært.
Det tolkes af analytikere som et nej til afskedigelser for at skære i omkostningerne udelukkende for at forbedre resultatet på bundlinien. Derfor skulle fusionen hænge i en tynd tråd.
Fonden mødes i december-januar for at tage stilling til fusionen. Fondens bestyrelse består foruden Susan af hendes mand Franklin Orr (fagdekan på Stanford Universitet), storesøster Nancy Packard Burnett og lillesøster Julie Packard samt hendes mand Robert Stephens og de tidligere HP-direktører Dean Morton og Lewis Platt. Alle med et stort hjerte for at bevare de oprindelige HP-dyder, som kan være uforenelige med Texas-firmaet Compaqs hurtige og professionelle aftræk på pc-salg.
En stor teknologiproducent
Analytikernes kritik går på, at det nye selskab blot bliver en endnu større teknologiproducent (pc, servere og printere) med ringe indtjening. Mens den attraktive services-forretning (konsulentarbejde og IT-løsninger) med høj indtjening bliver under 20 procent af omsætningen. Det er netop med en stærk vækst i service, at IBM på otte år har vendt koncernen til en pengemaskine.
Carly Fiorina kom fra Lucent og blev HP-chef i 1999, og allerede i 2000 forsøgte hun at købe PricewaterhouseCoopers, verdens største selskab med management-konsulenter. Men pengene rakte ikke, og året efter valgte hun den økonomisk svækkede pc-producent Compaq med under 20 procent services og resten teknologiproduktion, præcis som sit eget HP. Den slingrekurs forstår analytikerne ikke.
Fusioner mislykkes
Patrick McGovern, topchefen for IDG, et af IT-branchens største og ældste analyse- og medieselskaber, mener, at chancerne er 60 procent for, at fusionen går i vasken. Det vil være den bedste løsning for markedet.
- Det er et paradoks, at 80 procent af alle IT-fusioner mislykkes. Problemet er, at jurister og banker ikke får honorar for at fraråde en fusion. Men de tjener mange penge på at anbefale og arbejde med en fusion. Ego-faktoren hos den administrerende direktør går også altid ind for fusion. De kommer i nyhederne, bliver betydningsfulde og skal være chef for et dobbelt så stort firma. Men kunderne får ikke en dobbelt så god behandling, tværtimod, siger Patrick McGovern, IDG.
Den danske HP-chef Chris Jansen forstår derimod udmærket Carly Fiorinas strategi. Fusionen med Compaq giver kritisk masse til at producere printere, pc'er og servere med meget større fortjeneste. De penge kan så investeres i opbygningen af en større og mere lukrativ services-forretning, mener Chris Jansen.

Graf: Hewlett-Packard
Omsætning 47 milliarder dollars
Markedsandele:
Imaging & printing: 41 procent
Access (pc m.v.): 21 procent
Enterprise (servere m.v.): 19 procent
Services: 19 procent

Graf: Compaq
Omsætning 40 milliarder dollars
Markedsandele:
Access (pc m.v.): 48 procent
Enterprise (servere m.v.): 34 procent
Services: 18 procent

Graf: Fusionerede HP/Compaq
Omsætning 87 milliarder dollars
Markedsandele:
Imaging & printing: 22 procent
Access (pc m.v.): 33procent
Enterprise (servere m.v.): 26 procent
Services: 19 procent




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere