Aktieoptionen er blevet en populær lodseddel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. december 2001.


IT Vækstbarometer 2001, en undersøgelse af danske IT-virksomheder, viser, at IT-krisen ikke har taget livet af de såkaldte optioner. Tværtimod, aktieoptioner lever i bedste velgående, og belønningsordningen får nu endnu mere vind i sejlene med en lavere beskatning fra den nye VK-regering.

Den økonomiske nedtur i IT-branchen har ikke skræmt virksomhederne væk fra at bruge aktieoptioner. Det lyder umiddelbart som en overraskelse, da kritikere længe har udråbt optioner til at være på vej ud efter blot få år i dansk erhvervsliv.
Men virkeligheden er en anden. Revisions- og management-konsulentfirmaet Deloitte & Touche har spurgt de danske IT-virksomheder, og undersøgelsen IT Vækstbarometer 2001 viser, at IT-virksomhederne tilbyder deres medarbejdere aktieoptioner som aldrig før. Næsten halvdelen af virksomhederne (48 procent) har i dag aktieoptionsordninger.
Deloitte & Touche har gennemført analysen af de danske IT-virksomheder, IT Vækstbarometer, i august 2001. Det er inden terrorangrebet på USA den 11. september, og inden VK-regeringen kom til i november måned. Men selvom terrorangrebet den 11. september umiddelbart forstærkede IT-aktiernes kursfald i Danmark og i resten af verden tror partner og statsautoriseret revisor Kim Gerner, Deloitte & Touche, ikke, at det har ændret de administrerende IT-direktørers forventninger til at indføre nye aktieoptionsordninger.
11. september og VK
- Optioner er kun en god ide, hvis man forventer vækst i virksomheden. Men optionsordninger kører over flere år, og næsten alle IT-virksomheder forventer vækst i de kommende to-tre år. 11. september-effekten vil lægge en dæmper på væksten og mindske interessen for optionsordninger i nogle virksomheder. Men en mildere optionsbeskatning fra VK-regeringen kan påvirke IT-virksomhederne til at indføre flere optionsordninger, siger Kim Gerner.
Aktieoptioner er en slags forkøbsret til at erhverve aktier på et senere tidspunkt til en aftalt pris i medarbejderens egen virksomhed. Typisk er ideen, at medarbejderen efter en periode kan regne med at købe aktier i sin virksomhed som en slags belønning for en god indsats til en væsentlig lavere kurs end markedsprisen. Til gengæld regner virksomheden med lettere at kunne rekruttere og fastholde sine ansatte. Den ikke uvæsentlige sidegevinst for virksomheden skulle være engagerede og glade medarbejdere, som er klar til at "give den en ekstra skalle" med aktieoptionen som en gulerod hængende forude.
Optioner er tredoblet
Deloitte & Touche har i den for IT-branchen repræsentative undersøgelse IT Vækstbarometer 2001 spurgt 250 administrerende direktører i danske IT-virksomheder i august 2001. De laver aktieoptionsordninger til sig selv i ledergruppen og blandt de øvrige medarbejdere som aldrig før. Vel vidende, at der er tale om en kvalificeret lodseddel, som man selv kan være med til at påvirke udfaldet af. Men også i bevidstheden om, at de på den måde kan skabe et fælles drive for både ledelse og medarbejdere.
Udviklingen af aktieoptioner i danske IT-virksomheder er næsten tredoblet på tre år. IT Vækstbarometer viser, at 20 procent af danske IT-virksomheder i 1999 havde optionsordninger. Tallet var i 2000 vokset til, at 25 procent af IT-virksomhederne havde optionsordninger, og 34 procent uden en ordning forventede at indføre optioner inden for de næste to år. På trods af et dramatisk kursskred på IT-aktier i bakspejlet havde 48 procent af virksomhederne aktieoptionsordninger i år - august 2001. Yderligere 19 procent af IT-virksomhederne uden aktieoptioner forventede at stable en optionsordning på benene inden for de næste to år.
Populær trods krise
Det er overraskende høje tal, som viser, at aktieoptioner for alvor er slået igennem og er blevet populære i danske IT-virksomheder på trods af den igennem flere år kritiserede options-brandbeskatning på linie med almindelig løn samt de store kursfald i kriseårene 2000-2001.
- Tallene viser også, at erhvervslederne forstår, at i vanskelige tider er det mindst lige så vigtigt at kunne holde på de rigtige medarbejdere som i gode tider. Derfor ser vi en stadig stigning i antallet af virksomheder, der indfører aktieoptioner som en del af deres tiltræknings- og fastholdelsesstrategi over for medarbejdere, siger Kim Gerner.
Aktieoptioner er ikke den eneste gulerod til ledelse og medarbejdere. IT-virksomhederne oplyser i undersøgelsen, at aktieoptionsordninger suppleres med andre, mere almindelige belønningsmetoder som eksempelvis kontant belønning, bonus og resultatløn. Kontant belønning eller bonus er et tilbud i 76 procent af de danske IT-virksomheder, og 73 procent tilbyder forskellige personalegoder.
Hvem har aktieoptioner?
- 63 procent af IT-virksomheder med mere end 50 ansatte har aktieoptioner. Men selv blandt små virksomheder med 5-49 ansatte har 32 procent meget tankevækkende indført aktieoptionsordninger. Det er positivt, men flere virksomheder burde overveje det. Det er en generel misforståelse, at mindre virksomheder ikke kan have gavn af aktieoptioner. Tværtimod, aktieoptioner er den ultimative form for variabel omkostning. Noget der er overordentligt vigtigt for den mindre virksomhed i vækst, hvor likviditeten kan være endog meget presset. Aktieoptioner har nemlig den ofte oversete fordel, at de kun koster virksomheden penge, hvis dens værdi stiger, og så har virksomheden netop "råd til det". Ellers er det gratis for virksomheden, siger Kim Gerner.
På spørgsmålet om, hvem aktieoptionerne omfatter, viser IT Vækstbarometer 2001 det interessante, at 43 procent af ordningerne dækker hovedparten af medarbejderne, det vil sige fra høj til lav.
- En af grundene er, at man ikke vil skabe tabere og vindere i virksomheden. Men det er klart, at portionernes størrelser er meget forskellige, siger partner Kim Gerner.
Blandt de hurtigst voksende IT-virksomheder har 59 procent af medarbejderne mulighed for optioner. Hos de dygtigste virksomheder er det 45 procent, og i de langsomste IT-virksomheder tilbydes blot 17 procent af medarbejderne aktieoptioner.

Boks: IT Vækstbarometer 2001
87 procent af de danske
IT-ledere mener, at deres virksomhed lever op til medarbejdernes forventninger.
Men ifølge en Deloitte & Touche-undersøgelse af
IT-medarbejderens
jobtilfredshed er billedet anderledes: 30 procent af medarbejderne har søgt andet job og 59 procent har tanker om at forlade virksomheden.

Selvom aktieoptionsordninger vinder stadig mere indpas, er der grund til at tænke virksomhedens HR-strategi til bunds, inden man kaster sig ud i at lave aktieoptioner og dermed tror, at den hellige grav er velforvaret. Belønningssystemet er kun en af de faktorer, der er afgørende for, om medarbejderne bliver i virksomheden. Andre faktorer er f.eks. joboplevelsen, personalegoder og karrieremuligheder.

Boks: Langsomste, hurtigste, dygtigste

Begreberne hurtigste -, langsomste - og dygtigste IT-virksomheder er hentet fra Computerworld Top 100.

Definitioner:
De dygtigste: IT-virksomheder, rangeret på baggrund af et gennemsnit mellem fire målepunkter: Vækst i omsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad og effektivitet (resultat af primær drift divideret med antal ansatte).

De hurtigst/langsomst voksende: IT-virksomheder, rangeret efter vækst i omsætning.

Graf: Har virksomheden en aktieoptionsordning?

Graf: Vil din virksomhed indføre aktie-optioner inden for de næste to år?

Graf: Hvem har aktieoptioner?

Graf: Opnår virksomheden det forventede formål med aktieoptionsordningen?

Billedtekst: - Den 11. september får reelt ingen negativ indflydelse for virksomhedernes forventninger om indførelse af aktieoptionsordninger. Tværtimod bliver effekten positiv, hvis VK-regeringen lemper beskatningen, siger partner og statsautoriseret revisor Kim Gerner, Deloitte & Touche. Han står sammen med chefkonsulent Winnie Bang Petersen, Deloitte & Touche bag analysen af danske IT-virksomheder, IT-Vækstbarometer 2001.
Foto: Torben Klint

Boks: Optioner & warrants
En option er en købsret til aktier i medarbejderens virksomhed til en fast pris i en periode på eksempelvis tre år. Hvis virksomhedens aktiekurs stiger gør medarbejderen et godt køb, og kan beholde eller sælge aktien med fortjeneste. Er aktiekursen faldet under den aftalte kurs er optionen værdiløs. Men medarbejderen og virksomheden har ikke tabt penge.
En warrant er en tilsvarende købsret til en endnu ikke udstedt aktie.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere