Det svenske IT-folk klarer sig selv

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. december 2001.


Billedtekst: IT-folk klarer sig i højere grad selv, når det strammer til, og de går ikke i panik, når de bliver fyret. Mange opfatter i forvejen deres nuværende job som et projekt, de brænder for et afmålt stykke tid, konkluderer en undersøgelse fra Research International.

IT-folk har masser af selvtillid og bruger
deres netværk til at skaffe sig et nyt job, hvis de bliver fyret,
viser en svensk undersøgelse. Det gælder kun for ganske få,
mener Prosa.

IT-folk klarer sig bedst på egen hånd, når de mister jobbet. De har masser af selvtillid og bruger deres personlige netværk. Mange end ikke overvejer, at få hjælp fra samfundet, viser en svensk undersøgelse lavet af analysefimaet Research International.
Undersøgelsen bygger på dybdeinterview med IT-folk, som alle har erfaringer fra konkurser eller nedskæringer. Ifølge analysefirmaet er der stor forskel på IT-ansatte og ansatte i de traditionelle erhverv.
Afskedigede personer i IT-branchen vælger at søge hjælp via deres kontaktnet og hos gamle kolleger, og bruger selvfølgelig også nettet.
- De har en anden mental indstilling til jobbet og har mere entreprenør-ånd, end folk i traditionelle fag. De er fleksible og idÈrige, og de bliver ikke stresset af en arbejdsløshedssituation. De er heller ikke bange for ikke at kunne finde nyt job. Mange benytter lejligheden til at slappe lidt af, siger Berth Jönsson, seniorkonsulent på Research International.
Ikke i Danmark
- Den beskrivelse gælder kun dem, der er højtuddannede og har erfaring inden for lige præcis de områder, der er stor efterspørgsel efter. Den gælder i hvert fald ikke for de tusinder af almindelige IT-folk med et otte til fire-job, der bliver fyret mange af i øjeblikket. Hos dem oplever jeg tværtimod en stor utryghed, siger Henrik Kroos, formand for IT-fagforeningen Prosa.
Han understreger, at han ikke har set undersøgelsen, men refereret for ham, siger han, at det ikke lyder særlig genkendeligt.
- De stærke vil altid klare sig. Men man skal ikke slappe alt for meget af i denne her branche. Hvis man vælger at vende ryggen til det hele i en periode og slappe af, bør man tage bogen om de nye programmeringsmetoder med og bruge pausen til at lære, siger Henrik Kroos.
Regering skal gribe ind
De mange afskedigelser og omstruktureringer i IT- og telekombranchen i hele Skandinavien i år har forandret arbejdssituationen for mange. De mennesker, det har berørt, har søgt overraskende lidt støtte fra samfundet og opfører sig markant anderledes i forhold til dem, som arbejder i de traditionelle brancher, siger den svenske undersøgelse.
I gammeløkonomiens brancher vækker store nedskæringer stor opmærksomhed.
- I den sektor bliver der stillet krav om, at erhvervsministeren og regeringen skal gribe ind og redde arbejdspladserne. Her ser man det i højere grad som samfundets ansvar at hjælpe dem til at beholde jobbet, omskole eller skaffe et nyt job. De fleste IT-folk henvender sig ikke engang på Arbejdsformidlingen, siger Berth Jönsson, International Research.
Ubekymrede IT-folk
Selv om materiel status også er vigtig for personerne i den gruppe, der blev interviewet, er IT-folk tilsyneladende ikke særligt bekymrede for økonomien. Det gælder både for singlerne såvel som for de 40-årige familieforsørgere.
- De er ikke urolige for ikke at kunne forsørge sig selv. De drosler udgifterne ned i en periode i vished om, at de snart har en indkomst igen, siger Katarina Önell, som også er seniorkonsulent i Research International. Det er en generel ubekymrethed, der er knyttet til selve branchen, mener Research-konsulenterne.
- Den ubekymrethed lyder nærmest dotcomsk. Der er mange ældre IT-folk, der bliver ramt hårdt i øjeblikket. Højtuddannede folk i 30'erne med specialistviden og 10-15 års erfaring fra fire-fem velgennemførte projekter bag sig, vil aldrig have problemer med at skaffe sig et nyt job. Men lige om lidt dimitterer 1.000 nye datamatikere, og måske halvdelen af dem har fået job. Sidste år var det 80 procent af dem, der havde et arbejde, så hvis branchen har været ubekymret, er den det i hvert fald ikke mere, mener Henrik
Kroos, Prosa.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere