Når processorerne holder flyttedag

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. december 2001.


I foråret annoncerede Intel, at firmaets mikroprocessorer skulle overgå til en ny transistorteknologi. I Dublin er flytningen til 0,13 mikrometer i fuld gang.

Dublin: Mens udviklingsfolkene hos Intel har travlt med at annoncere fremtidens processorteknologier på denne uges internationale chip-konference i Washington, arbejder andre dele af virksomheden på at flytte virksomhedens mikroprocessorer over på den relativt ny transistorteknologi, 0,13 mikrometer.
Færre mikrometer giver højere hastighed
En mikrometer er en milliontedel meter. I transistorteknologi angiver mikrometer (eller micron, som det hedder på amerikansk) banebredden for forbindelsen mellem de mange transistorer.
En Pentium 4-processor har over 40 millioner af slagsen, og jo mindre vej de elektriske signaler skal bevæge sig mellem transistorerne, jo hurtigere bliver processoren.
På dagens Pentium 4-processorer er banebredden mellem transistorerne 0,18 mikrometer, men i starten af år 2002 kommer de første Pentium 4-processorer, der er produceret med 0,13. Det giver klokfrekvenser på over 2,5 GHz.
Computerworld besøgte Intels chef for eksterne anliggender, Bill Riley, på produktionsfaciliteterne i Dublin for at høre om udfordringerne ved overgangen.
Tiden er den hårdeste faktor
- Der er mange udfordringer ved at flytte processorerne fra Èn transistorteknologi til en anden, fordi disse overgange basalt set er ekstremt vanskelige.
- Der er en kæmpe opgave i at indsamle den viden, det kræver for ikke bare at producere et par enkelte chip med den nye teknologi, men at kunne gå til masseproduktion i et ekstremt hurtigt tempo. Vores teknologier og produkter har en livscyklus på to år, så hvis vi for eksempel bliver forsinket i tre til seks måneder, er vores profit alvorligt truet. Det virkelige pres kommer fra tid. Og det er ikke for at gøre udfordringerne i research- og udviklingsfasen mindre, men vi skal have en produktion op at køre inden for en tidsramme, der ikke giver os plads til nogen form for fejl, siger han.
Styr på leverandøren
I dag er det kun Intels Pentium III-m processor til mobile enheder, der er baseret på den nye transistorteknologi. Men fra efteråret 2002 skulle alle Intels mikroprocessorer være flyttet over til 0,13 mikrometer.
Ifølge Bill Riley ligger de teknologiske udfordringer ved en processorflytning primært i at holde styr på, at underleverandørerne leverer maskiner og materialer, der præcist lever op til de specifikationer, Intel har udstukket.
- Selvom 0,13-teknologien ligger helt klar, er der stadig det store spørgsmål, om udstyret lever op til den høje standard, det skal, for at vi kan reproducere den teknologi, vi har udviklet ned til mindste detalje, og med et stort udbytte af høj kvalitet fra hver enkelt wafer vi producerer. Lige nu er vi i gang med at kopiere processen ud i produktionsfaciliteterne, men vi er endnu ikke færdige med at vælge alle vores leverandører, siger han.
Oven i problemerne med tid og kontrol af leverandører nævner Bill Riley også udfordringen i at konstruere de fabrikker, der skal producere de nye processorer. Fra et bygningsmæssigt perspektiv er skalaen stor. Ifølge Bill Riley bliver den nye produktionsfacilitet til 0,13-processorerne det største bygningsprojekt i Irland nogensinde.
Fem milliarder dollars
Det er langt fra billigt at flytte processorerne over på en ny transistorteknologi. Bill Riley estimerer, at hele overgangen fra udgifter til research og udvikling til indkøb af udstyr koster Intel en god del over fem milliarder dollars. Og cyklusen begynder snart forfra igen: Intel har annonceret masseproduktion af processorer med 0,09 mikrometer transistorteknologi allerede i 2003.

Billedtekster:
En mikroprocessor produceret i 0,13 mikrometer-teknologi med siliciumet ætset væk. Fotos: Intel

En af udfordringerne ved chipproduktion er at få så mange brugbare chips som muligt ud af en wafer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere