Online fra genbrugspladsen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. december 2001.


Billedtekst: Airclic håber, at deres scanner, som kan sættes på mobiltelefonen, snart vil blive brugt at en bredere forbrugerskare til at scanne stregkoder i annoncer.

Miljøservicevirksomheden Ragn Sells benytter mobilnettet til at indsamle data om afhentet elektronikaffald direkte fra opsamlingsstederne.

Hurtig udveksling af beskeder og meddelelser fra mobilbiltelefoner og små trådløse enheder tages i stigende omfang i anvendelse i erhvervslivet. Det gælder blandt andet indrapportering fra medarbejdere i marken, hvor firmaerne ikke længere ønsker at vente med at få informationerne, til den ansatte er vendt tilbage til kontoret.
Miljøservicevirksomheden Ragn Sells har for nylig taget en teknologi i brug, der benytter en lille stregkodelæser, som sættes på mobiltelefonen, til at holde styr på indsamlingen af elektronikaffald over hele Danmark.
- Vores behov var at kunne lave enkle aflæsninger ude på afhentningsstederne og at denne dataindsamling kunne foregå automatisk, sikkert og tidstro, siger administrerende direktør Klaus Petersen fra Ragn Sells.
- Desuden har det været afgørende for os, at vi har kunne benytte gængs, kendt teknologi, som har været lige til at gå til fogså for eventuelle teknologi-forskrækkede medarbejdere. I øvrigt har chaufførerne, efter at systemet er taget i brug, presset på for at anvende det i flere sammenhænge. Det er enklere at taste et par gange på mobilen end at skrive på blokken, siger han.
Styr på affald
Affaldsområdet herunder håndteringen af elektronisk affald er gennemreguleret, hvilket blandt andet betyder, at affaldsselskaberne skal være ISO-certificerede. De skal kunne gøre rede for, hvad der ender hvor. Derfor hentes oplysningerne fra chaufførerne direkte ind i virksomhedens system, som styres fra kontoret i Hellerup. Desuden medfører de hurtigere og mre præcise indrapporteringer, at der kan afregnes tidligere og at fejlene er blevet færre.
Ragn Sells er en svenskejet affalds- og genbrugsvirksomhed med omkring 1.700 medarbejdere i det nordisk-baltiske område. Selskabet startede sine danske aktiviteter i 1997. Selskabet har kontrakt på at afhente elektronikaffald på genbrugspladser i 75 kommuner over hele landet.
Mobilen læser
Hidtil er registreringerne sket ved hjælp af en fortrykt fax, som er blevet sendt fra vognmandsfirmaet til affaldsselskabet. Det betød, at oplysningerne i nogle tilfælde først indløb om aftenen.
Med det nye system skannes stregkoder på ordresedler og på de transportbure, som affaldet opsamles i, herefter indtastes det afhentedes vægt samt en kode for, hvilken type affald, der er tale om. Systemet er i stand til at konstatere visse former for fejl: For eksempel hvis et bur er indscannet to gange, og give chaufføren besked.
Stregkodelæseren klikkes på bunden af brugerens mobiltelefon, hvorefter dataene sendes over Oranges mobilnet via GPRS- og WAP-teknologien. Læseren er en laserscanner er udviklet af det svenske firma AirClic, mens det danske softwarefirma GSI står for applikationen, der integrerer de mobile registreringer i Ragn Sells systemer.
Hver scanner har et specifikt serienummer, og den er sat op til at sende til en bestemt netadresse. Det betyder også, at man ikke kan komme på nettet med fremmed udstyr. Forbindelsen afbrydes efter hver transaktion, mens de i gangværende transaktioner lagres. Dermed er systemet i stand til at reagere, hvis forbindelsen til mobilnettet skulle falde ud.
Scannere til alle
For AirClic, der har udviklet den mobile stregkodelæser, er perspektiverne videre end indrapportering af afhentet fragt.
- Snart kan almindelige forbrugere have denne type scanner, og indscanne stregkoder på reklamer, mens de venter i bussen eller S-toget og dermed bestille varer eller trådløse ydelser som musik, der leveres over nettet, siger Roger Andreason fra AirClic.

Billedtekst: Chaufførerne, der indsamler elektronik-affald har taget scannerne, der indrapporterer over mobilnettet, til sig: Systemet er hurtigere end at notere på en blok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere