Trælse tider

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 19. november 2001.


Interessen for at investere i IT falder.
Men kun marginalt. Og blandt store virksomheder vokser interessen.

Det ville næsten være naturlovsstridigt, hvis IDC Nordics indeks for interessen i IT-investeringer ikke viste et fald ifølge de interviews, som er foretaget i slutningen af oktober 2001. Og indekset falder da også, men kun med 0,2 procentpoint.
Dermed er indekset totalt set tilbage på niveauet i årets første kvartal. Men tilbagegangen i tredje kvartal dækker over dramatiske udviklinger i interessen for investeringer i IT blandt mellemstore og store virksomheder.
- Interessen for IT-investeringer hos de mellemstore virksomheder er faldet voldsomt, mens indekset for interessen i IT-investeringer hos de største virksomheder er vokset markant, fortæller administrerende direktør Per Andersen, IDC Nordic.
Langsigtede investeringer
- De store virksomheders interesse for at investere i IT vokser ikke fordi, de er mindre ramt af den generelle krise og virkningen af begivenhederne den 11. september, men derimod fordi deres IT-investeringer er mere langsigtede, siger Per Andersen.
- De store virksomheders IT-investeringer er mere forretningskritiske, fordi de er afgørende for at bevare og forbedre konkurrenceevnen. Derfor vil der gå længere tid, før de store virksomheder begynder at mindske interessen for investering i IT, siger han og advarer så om, at det meget vel kan ske i løbet af de næste to kvartaler.
Alligevel understreger Per Andersen, at det vil være salget til de store virksomheder, der vil være det mest interessante marked for IT-branchen i det næste halve år. Mens den store underskov af små virksomheder i Danmark fortsat er det langsomst voksende marked, når det gælder IT-investeringer.
Valg spiller ind
Den markant voksende interesse for IT-investeringer, som den offentlige sektor har udvist gennem 2001, er nu også afløst af en faldende interesse. Ligesom det andet område, med stigende interesse for IT-investeringer gennem 2001 - telekommunikation og transport - i tredje kvartal er blevet ramt af markant strammere investeringsbudgetter.
Trods intentionerne om digital forvaltning og elektronisk borgerbetjening forventer Per Andersen og IDC ikke, at interessen i den offentlige sektor vender, før valgene og de efterfølgende konstitueringer i by-, amtsråd og Folketinget er endelig på plads. Kun IT-cheferne i fremstillingserhverv og servicesektoren viser stadig en svagt stigende interesse for IT-investeringer.

Boks: IT Investeringsindeks
fra IDC Nordic

Dataindsamling og -beregning
IT Investeringsindekset fra IDC bygger på interview med 400 danske virksomheder om deres forventninger til stigende, faldende eller uændrede IT-investeringer i de kommende 12 måneder. Indekset måles hvert kvartal og angiver et relativt mål for virksomhedernes konkrete interesse for investeringer i IT.
Skalaen for indekset går fra 1 til 10. 1 betyder en meget lav interesse for IT-investeringer og 10 en meget høj interesse. Tallet i sig selv har ingen konkret betydning (som i kroner og øre), men er værdier på en "interesse-skala".

Eksempler på indeksværdier
Et IT Investeringsindeks på 2 kan for eksempel være udtryk for, at 40 procent af virksomhederne forventer forøgede IT-investeringer, mens 28 procent forventer lavere IT-investeringer og resten uændrede investeringer.
Et IT Investeringsindeks på 4 kan for eksempel være udtryk for, at 60 procent af virksomhederne forventer øgede IT-investeringer, 23 procent forventer faldende IT-investeringer og 17 procent forventer uændrede IT-investeringer.

Definitioner
Små virksomheder har 10 til 99 ansatte på adressen.
Mellemstore virksomheder har 100 til 499 ansatte på adressen.
Store virksomheder har 500 eller flere ansatte på adressen.

Graf: Investeringsindeks

Graf: Investeringsindeks størrelse

Graf: Investeringsindeks område

Graf: Investeringsindeks branche




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere