Bankerne sidder på 2M

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. november 2001.


Michael Mathiesens 2M Invest står i alvorlig krise med voksende gæld, faldende aktiekurs, millionbesparelser og fyringer samt kun seks uger til at sælge for over 200 millioner kroner selskaber. Målet er at nå det nedjusterede årsresultat på mindst 100 millioner kroner.

Bankerne har sat sig tungt på Danmarks største IT-venture-selskab, 2M Invest A/S. Stifter og administrerende direktør Michael Mathiesen er nu ikke længere ene om at lede 2M Invest. For at have kapital nok til den daglige drift har han aftalt med sine banker, at kreditten forhøjes, mod at 2M Invest sælger ud af selskaber og bruger 60 procent af salgsprisen til at nedbringe bankgælden.
- Vi kunne i stedet have solgt papirer og aktier, men aftalen med bankerne var en bedre løsning for at kunne fastholde vort fokus, siger Michael Mathiesen.
2M fokuserer på at blive det førende venture- og ledelsesselskab med et internationalt brand i udvalgte IT-nicher.
De første ni måneder af 2001-regnskabet (1/1-30/9) landede 2M overraskende et resultat efter skat på minus 87,9 millioner kroner. I samme periode sidste år, fik 2M et overskud på 290,5 millioner kroner.
Det store underskud kom som en overraskelse for mange aktieanalytikere. For blot få uger siden havde 2M Invest således gentaget forventningen fra halvårsregnskabet om et resultat for hele året på 210-240 millioner kroner. Det er nu mere end halveret til mindst 100 millioner kroner med fondsbørsmeddelelsen for 3. kvartal 2001 i tirsdags. Resultatet var et fald i 2M-kursen til 29 kroner tirsdag - efter et stort set glidende fald fra over 125 kroner i januar-februar 2001.
Kursen skred
Den umiddelbare årsag til underskuddet var et planlagt frasalg af et selskab til omkring 200 millioner kroner i 3. kvartal. Men den pågældende exit glippede, inden regnskabs-
periodens udløb i september og trak resultatet i rødt.
De økonomiske problemer i 2M Invest stikker dog dybere end blot et enkelt forsinket frasalg i beholdningen af godt et halvt hundrede selskaber. Det er den globale økonomiske nedtur i IT-branchen, som nu også rammer 2M Invest med den dårligst tænkelige timing.
Ramt af en faldende kurs netop som selskabet i år har købt det finske venture-selskab Menire (januar 2001), har bygget ud med kontorer i Norden samt vil opnå en kritisk masse internationalt i sin såkaldte "hands-on og internationale strategi".
Omkostningerne løber op i 57 millioner kroner i de første ni måneder af 2001, sammenlignet med 27 millioner året før.
Selskabets warrant-program blev også ramt af kursfaldet. Siden august 2001 faldt aktiekursen fra over 60 kroner til 30-40 kroner pr. aktie. Derfor ville ingen tegne warrants til kurs 53 og den forventede kapitalindsprøjtning på 50 millioner glippede.
- Vi arbejder fortsat på at være med i den konsolidering, der er på markedet for venture-investeringer uden for Norden, siger Michael Mathiesen.
Catenas suger kassen
Den forhøjede "kassekredit" i bankerne skal især bruges til investeringer i en tredjedel af 2M's godt 50 rugekasseselskaber i porteføljen. Når markedet falder, melder nye og gamle investorer pas til opfølgende investeringsrunder, og det gør 2M til den eneste pengekasse. Især flagskibsselskabet Catenas suger til sig med 10,1 millioner dollars i årets første ni måneder samt yderligere en halv million dollars frem til april 2002.
2M Invest har stillet aktierne fra Haburi.com, Digital Illusions, IT Factory, Vigilante, Travis, Amazing Music World, Frontbase, Cycore, Radiocosm, Netpoint samt Catenas som sikkerhed over for bankerne.
Driftsomkostningerne er barberet ned til halvdelen via afskedigelse af syv ansatte samt en lønnedgang på 40 procent blandt de ledende medarbejdere.

Boks: 2M Invest

2001-tal dækker perioden 1. januar - 30. september

2000 2001
Konsulentindtægter 0,1 4,4
Salg af selskaber 272,4 96,7
Bruttoresultat 229,6 58,4
Primær drift 203,0 -3,5
Resultat efter skat 290,5 -87,9
Antal ansatte 17 40
Antal selskaber 28 55
Invest. i nye selskaber 150,3 47,3
Invest. i eksisterende selskaber 85,9 171,4
Millioner kroner

Billedtekst: - Vi arbejder på at sælge fem selskaber i 4. kvartal (inden den 31. december 2001), som skulle give et resultat på årsregnskabet (2001) på minimum 100 millioner kroner, siger administrerende direktør Michael Mathiesen, 2M Invest. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere