Mobilen er det nye Dankort

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. november 2001.


Orange er blandt de første herhjemme til at tilbyde betaling via mobiltelefonen, og selskabets model kommer snart til at danne grundlag for PBS's mobilbetalingsløsning til alle mobilbrugere.

SIM-kortet i mobiltelefonen bliver det nye dankort, mener Sebastian Graux, der er gruppechef i Oranges M/E Commerce-gruppe. Baggrunden er, at mobilselskabet her i sommer var blandt de første herhjemme til at gå bredt ud med betaling over mobilnettet.
Oranges mobilbetalingsordning foregår via SMS-tekstbeskeder. Brugeren har på forhånd tilmeldt sig ordningen, og har fået en firecifret pinkode, som er forskellig fra den, der benyttes, når telefonen åbnes. Når brugeren ønsker at overføre et beløb via telefonen, vil vedkommende modtage en SMS fra modtagerfirmaet. Herefter vil brugeren indtaste koden og godkende tre gange, hvorefter transaktionen er gennemført.
Skulle forbindelsen til mobilnettet glippe, vil man få en SMS-besked om, at transaktionen er afbrudt, ligeså snart den er oppe igen. På samme måde får brugeren en bekræftelse på alle gennemførte transaktioner.
- Vi har erkendt, at det er en forudsætning for, at mobilbetaling slår an, at brugerne ikke føler sig usikre hverken under eller efter transaktionerne, siger Sebastian Graux.
Tilbyde mere
SMS'er sendes ikke over de samme frekvenskanaler som mobilsamtaler, men transporteres over en særlig signalkanal. Det betyder, at udvekslingen af SMS'er i forbindelse med betalingen kan ske, mens man taler med en salgsmedarbejder i telefonen.
- Der er tale om en ny måde at betale på, og dermed om en ny kilde til indtægt for firmaerne. Det vil blive en succes i det omfang, vi med denne betalingsform kan tilbyde noget, du ikke kan få med de eksisterende betalingsformer. Noget af det første vil blive, at du ikke behøver komme til biografen tre kvarter før filmen, men kan betale billetterne fra mobilen, samtidig med at du bestiller, siger Sebastian Graux.
Orange vil typisk tage 1,50 krone for transaktionen, men dette beløb kan variere efter aftalen med udbyderen af mobilhandelstjenesten. Dette beløb vil blive afregnet via mobilregningen. Derimod vil selve betalingen for varen eller ydelsen blive hævet på brugerens betalingskort.
PBS på vej
Udgangspunktet for mobilhandel er, at der er skepsis både fra forbrugerne og erhvervslivet over for at overføre beløb trådløst. Derfor har Orange indrettet sin betalingstjeneste, så det firma, man køber hos, ikke har adgang til køberens kreditkort-oplysninger - i stedet benyttes mobilnummeret som alias. Og for at skabe yderligere tillid samarbejder selskabet med PBS (Pengeinstitutternes Betalings Systemer) om at etablere en platform for mobilbetalinger, der kan benyttes af alle mobilselskaber.
Orange forventer, at mobilbetaling slår bredt igennem i løbet af de næste seks til ni måneder - og at den kommende PBS-løsning vil betyde, at alle mobilselskaberne går ud med samme budskab om mobilbetaling.
- I første omgang vil det ikke være selve betalingen, der vil bane vejen for mobilhandel. Det vil først komme hen ad vejen. Det vil være mulighederne for at overvåge deres automater og maskiner og holde øje med, hvornår de skal fyldes, siger Sebastian Graux.
Orange lancerede mobilbetaling her i sommer og er nu på vej mod de fyrre store og små partnere på dette område.
- Vi har nået et punkt, hvor vi ikke længere skal ud og sælge dette til de handlende. Nu ringer de selv, siger han.

Billedtekst: De unge er meget interesserede i nye muligheder på mobiltelefonen, og de vil være de første til at tage mobil betaling til sig. Arkivfoto




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere