Artikel top billede

Systemadministrator-dag: "Vi drikker en øl"

Fredag den 30. juli er officiel systemadministrator hyldest- dag. Computerworld har fundet en vaskeægte en af slagsen, der her fortæller om rollen, som den ser ud i 2010.

Hvert år, den sidste dag i juli måned, samles verden - i hvert fald i teorien - for at hylde de utrættelige mennesker, der hver dag sørger for, at vores systemer kører som de skal. Dagen hedder System Administrator Appreciation day. Og mens jobbet som systemadministrator er under pres, så er det ikke helt udfaset.

Det er Per Gøtterup med titel af netop systemadministrator i et dansk hostingfirma bevis på. Han har båret titlen i 10 år og før det haft andre stillinger i it-branchen.

it-handyman

Han fortæller, at titlen generelt aldrig har dækket over en specifik jobfunktion, men at man kan kalde dem it-handymen med speciale indenfor alle de ting, de arbejder med. Imidlertid er de meget brede jobfunktioner som systemadministrator på vej ud, fordi alle medarbejdere bliver specialiserede.

"Derfor er der ikke brug for en allround-mand. Man er bare en af flere som har spidskompetencer indenfor firmaets forretningsområde," siger Per Gøtterup.

Per Gøtterup giver derfor Miracle direktør og tidligere databaseadministrator Mogens Nørgaard ret i, at den traditionelle systemadministrator er på vej ud. I al fald i almindelige firmaer.

Imidlertid arbejder Per Gøtterup hos et hostingfirma. Og her har man infrastruktur, maskliner og kunder som har brug for fælles ressourcer som switche, routere, domænenavne og navneservere.

"Så der skal også være nogen som kan finde ud af at bestille ip-numre hos RIPE og den slags ting. Og det er sådanne kasketter, jeg har på," siger Per Gøtterup.

-Så du er en vaskeægte systemadministrator?

"Det kan man godt kalde det, og de findes altså i rigtige it-firmaer, som altså arbejder med it som et og alt," siger han.

-Mærker du noget til den internationale hyldestdag for Systemadministratorer?

"Nej, men jeg ved at den findes. Vi har aldrig holdt den hellig her i huset. Vi laver altid lidt grin med det og drikker en øl, afhængig af ugedagen, og om jeg er her efter arbejdstid," siger Per Gøtterup, der ikke personligt kender nogen kolleger, som har oplevet at blive fejret.

-Mogens Nørgaard fortæller, at han har været vicekonge. Kan du som systemadministrator føle dig føle dig som en konge i dag?

"Nej, ikke rigtigt. Funktionen findes stadigvæk, men betydningen af den er svindende. Dels er nogle af funktionerne dækket af andre medarbejdere, dels er de ting man kører ikke centrale for hele virksomheden," siger Per Gøtterup.

Med eller uden skæg?

-Mogens Nørgaard siger, at systemadministratorer typisk har fuldskæg. Har du et?

"Nej, jeg har aldrig haft skæg. Men jeg har kendt mange systemadministratorer. Da jeg i sin tid gik på Datalogisk Institut havde systemadministratorerne ofte fuldskæg. Men der er vi tilbage i 1990'erne. De var meget sen-hippie-agtige med batikfarvet tøj dengang," siger Per Gøtterup, der fortæller, at han selv har helt almindeligt tøj på.

Han fortæller, at systemadministratorer førhen generelt var underlige mennesker, som ofte var meget ensomme i deres tjans.

"De havde en masse ansvar, og folk bitchede til dem når tingene ikke virkede. Når det til gengæld virkede, var man kongen, fordi man kunne lidt af hvert," siger Per Gøtterup.

Vil man vide mere om systemoperatører før og nu- i fald en karrikatur af dem - anbefaler Per Gøtterrup at læse op på The Bastard Operator From Hell, der er en 20 år gammel føljeton på internetsiden The Register skrevet af Simon Travaglia.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere