Artikel top billede

Systemadministrator-dag: "Vi var konger"

Fredag er den officielle hyldest-dag for systemadministratorer. Miracle direktør og CW bagsideskribent, Morgens Nørgaard, tager dig tilbage til dengang system- og databaseadministratorene herskede.

Fredag den 30. juli er det verdensomspændende hyldest-dag for systemadministratorer.

Men faget er uddøende, og hyldestdagen er derfor en anakronisme, forklarer Miracle direktør Mogens Nørgaard, der tidligere har haft et job som databaseadministrator. Det var næsten lige så vigtigt som systemadministrator og derfor gav næsten ligeså meget magt.

-Mogens Nørgaard, fejrer du den internationale Sysadmin Appreciation Day med dine systemadministratorer?

"Uha, nej, det gør jeg godt nok ikke. Jeg anede ikke den fandt sted."

Det er 11. gang..?"

"I sin tid var DBA'erne (databaseadministratorerne) sammen med SYS eller SA'erne (systemadministratorerne) konger.

"Der er vi tilbage i 1980'erne. Jeg var selv vicekonge i Sparekassen SDS fra 1987 til 1990. Hold da op hvor man talte pænt til os, og hvor vi var noget," siger Mogens Nørgaard og fortsætter i stedet for at svare på spørgsmålet ned af memory lane:

"SA'erne og DBA'erne styrede jo henholdsvis maskinerne og operativsystemerne. Da var vi konger. Siden hen er det blevet totalt udvandet, og nu sidder mange og skal udføre trivielle ting, som hele tiden er ved at blive ført ud til Indien."

-Men i din tid - da du var på toppen - Hvad lavede i da?

"Der sørgede vi for, at databaserne kørte ordentligt, at der blev lavet testdatabaser til udviklerne, at der blev loadet data ind, at der blev udvidet, når man løb tør for plads og at der blev taget back-up af alle databaserne. SA'erne sørgede for det samme, bare på alt det, som ikke havde noget med databaser at gøre. De sørgede for at maskinen blev opgraderet og flyttet rundt og at der blev oprettet brugere, siger han, og fortæller, at arbejdet foregik bag VT100 skærmterminaler fra Digital.

-Men man fejrer jo nu for 11. gang Sysadmin Appreciation Day..?

"Jamen det må betyde, at det er et døende fag. Ellers ville man ikke begynde at fejre det. For vi fejrede ingenting dengang. Der var vi bare konger. Det er ligesom, at man lægger mere og mere vægt på Valentines Day og Fars og Mors dag efterhånden som skilsmisseprocenten stiger dramatisk," siger Mogens Nørgaard.

Har ingen at fejre

-Du vil fastholde, at du ikke har nogen at fejre i dag?

"Jeg har ikke nogen at fejre. I dag skal folk også kunne alle mulige andre ting. Nu taler man jo om infrastruktur i stedet for et system, ikke? Jeg har såmænd en OS-gruppe (Operativ System gruppen)som kan det som SA'erne kunne i gamle dage. Men de laver også alt muligt andet ud ved kunderne i dag. Det er otte dybt specialiserede mand. En af dem har insisteret på at have mailadressen AIX@ Miracles.dk, selvom han hedder Jim. Folk fra dengang kan godt være lidt eksklusive. De havde lidt nykker. De var jo vicekonger."

Anlagde fuldskæg

Mogens Nørgaard fortæller, at han i sin tid som DBA havde fuldskæg og meget store motorbriller.

"Mit skæg blev aldrig rigtig godt. Det blev aldrig rigtig fundamentalistisk. Det var lidt pjusket, siger han.

Skægget blev anlagt, fordi det var et problem at se for ung ud, da han skulle være barsk DBA, forklarer han.

"Der var ingen der tog mig seriøst. De troede, at jeg var 18-19 år, da jeg var omkring 28-29 år. Så anlagde jeg fuldskæg. Så kom jeg eddermame også til at se ældre ud," siger Mogens Nørgaard.

Men der er ikke noget håb for disse OS'er, som er det nærmeste vi kommer, får gaver og blomster og slik?

"Nej. Det egentlige problem ser ud til at være, at automatisering og standardisering og dermed bortskaffelse af mennesker som har med dette at gøre, kommer nedefra i teknologistakke og bevæger sig opad. Så jeg tror godt de kan mærke bunsenbrænderen," siger Mogens Nørgaard.

-Det lyder som om, du har et argument og ikke bare taler dig fra at skulle have tegnebogen op af lommen..?

"Nej, nej nej. Det er ikke penge vi mangler, det er tid til at bruge dem."

"Men jeg har selv siddet i den rolle, hvor folk pænt kom og spurgte om alt muligt. Og vi ejede data og de andre ejede systemerne. Det var helt fantastisk."

-Der kunne jo være morgener hvor man var lidt gnaven, hvad kunne man så finde på?

"Så kunne man bare lade være med at gøre, det de bad om, hvis man var sur på dem af en eller anden grund. SA'erne havde nogle andre ting de kunne gøre. Skrue op og ned for privilegierne. Man kunne også altid lyve og sige at der var kø, og der var enormt meget man lige skulle nå."

Så Sysadmin Appreciation Day er en anakronisme?

"Ja fuldstændig, den er jo først blevet opfundet efter de er begyndt at dø, kan jeg jo så regne ud, hvis det er 11. gang. Og det er med gråd i stemmen jeg siger det, for jeg har jo selv tilhørt en database-kongefamilie. Men der er ikke så meget at gøre. Det er slut."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere