Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Morten Lund: Vi blev de første eksperter på nettet

Sommerføljeton: Morten Lunds første edb-shop gik ikke ret godt. Men så eksploderede internettet, og det var slut med at diskutere med firmaerne, om de skulle satse på tekstTV eller web.

Morten Lund og hans partnere forsøgte at sælge it-ydelser til de danske virksomheder. Det gik ikke særlig godt.

"Men så var vi så utroligt heldige, at internettet kom der i 1994-95. Vi havde købt nogle store computere, og vi havde meget tid, så vi vidste hurtigt meget om nettet."

"Vi begyndte at sælge hjemmesider, og så kom teleliberaliseringen. Så kunne vi lave vores webbureau. Og pludselig var vi 80 mand."

"Dengang diskuterede vi med marketingcheferne i de store danske virksomheder, om det var internet eller tekstTV, de skulle satse på."

Virksomheden hed Ne@tWork, men skiftede senere navn til Neo Ideo. De løste opgaver for store danske virksomheder. Og der var vingummi til møderne.

"Vi kunne ikke betale rigtig løn, men var vildt tjekkede. Vi fik bygget en kultur, og de gamle medarbejdere husker stadig ånden. Det var ikke rigtigt arbejde, og alle byttede slimhinder med hinanden. Serverrummet blev brugt flittigt, og der er da nogle af dem, der er gift endnu."

De første web-millioner

Med salget af Neo Ideo til reklamegiganten Leo Burnett, lige inden dotcoms dødskrampe satte ind, var Morten Lund nu en velhavende ung mand på 26 år og med 25 millioner kroner på kontoen.

Men han spurtede ikke ud og købte store biler og ure, som ellers ikke ville være en fjern tanke for de fleste.

Han gjorde i stedet, som han hele tiden havde gjort, nemlig at opsøge nye forretningsmuligheder.

"Som rig ung har man mange muligheder, men jeg har aldrig købt noget som helst til mig selv. Jeg har investeret det hele i virksomheder. Jeg har været julemanden for iværksætterne."

Han erkender, at den teknologiske udvikling spillede ham et es på hånden.

"Jeg er et heldigt produkt af en tid. 10 år tidligere var teknologien der ikke. Så havde jeg været måske været ansat i et shippingfirma eller et forsikringsselskab. Eller været snedker. Så ville jeg have forsøgt at blive verdens bedste snedker, og det ville have taget lang tid."

"Men vi blev forretningseksperter på nettet på meget kort tid, og som meget unge. Det er held, selvom vi også har grebet chancen og arbejdet med det. Og så er jeg en forholdsvis god sælger - der altid siger sandheden," bedyrer Morten Lund.

Hvilken jordforbindelse?

Skype-salget i 2005 kastede yderligere 47 millioner kroner af til Morten Lund, og han syntes, at han var klar til at bide skeer med den gamle industri.

Medieverdenen skulle have en ny stormogul, og det skulle være Morten Lund.

"Der var ingen i mit netværk, der sagde, at Nyhedsavisen var en god idé. Jeg ved ikke, om jeg tabte jordforbindelsen. Jeg har muligvis ikke nogen jordforbindelse. Jeg havde for meget selvtillid, men syntes, det hang godt sammen. Bankerotten gav mig til gengæld et wake up call. Jeg har fundet ud af, hvad der er vigtigt her i livet."

Med en gæld på 130 millioner kroner lukkede Nyhedsavisen mandag 1. september 2008, og Morten Lund blev erklæret konkurs på begæring af Nyhedsavisens tidligere bestyrelsesformand og administrerende direktør, Svenn Dam og Morten Nissen Nielsen.

De to var stillet store lønninger og optioner i udsigt, hvis avisprojektet måtte lukke. Morten Lunds konkurs blev i dette forår i Skifteretten ændret til en såkaldt tvangsakkord, hvor kreditorerne har indvilliget i at give ham fred til at komme tilbage, og hvor han forpligter sig til at betale otte millioner kroner til bestemte kreditorer.

De penge har han skaffet med venners hjælp.

"Man hører tit den der, 'så kender man sine venner'. Ja, det skal jeg love for. Jeg har helt vildt fede venner. De trådte alle sammen til, da jeg havde brug for det. Mange af dem, jeg har investeret i, er kommet tilbage og har hjulpet."

Det har været sundt at prøve, mener han.

"Jeg kunne det hele, men det er sjovere at kæmpe for tingene end bare have dem. Nu skal jeg arbejde hårdt og finde en ny struktur. Jeg var bange for, at jeg ikke kunne komme fri af konkursen. Jeg kender ikke andre måder at arbejde på."

Læs sidste afsnit i morgen: Nyhedsavisens lukning skabte Morten Lund fjender, og tonen er rå, men ubarmhjertig, når han siger sin mening om dem.

Læs første del af føljetonen her

Læs anden del af føljetonen her

Læs tredje del af føljetonen her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere