Printer: Det hele for det halve
Det er alligevel utroligt, at man kan få en kombineret kopimaskine, scanner og farveprinter for under 1.000 kroner.
Men de såkaldte all-in-one maskiner har i de seneste år oversvømmet markedet, og der er efterhånden ingen grund til at købe en separat printer, scanner eller kopimaskine. Med indbygget trådløst netværk er det blevet nemt at dække et mindre kontors behov for input/output-opgaver uden kabeltrækning eller servere, og til hjemmebrug har all-in-one maskinerne også bevist deres værd.
Lexmark er blandt andet kendt for at lave produkter i den laveste prisklasse, og X4550 er ingen undtagelse. Og så er den tilmed pæn.
2,7 kilo trådløs multimaskine
Lexmark X4550 kan kopiere selvstændigt, men kan også fungere som henholdsvis scanner og printer sammen med en pc.
Den medfølgende software tilbyder også fax-faciliteter, men det kræver altså et faxmodem indbygget i pc'en. Kontakt med printeren forgår enten via et USB-kabel eller 802.11g-forbindelsen, og når der udskrives, forgår det med op til 26 sort/hvide sider eller 18 farvesider i minuttet.
Scanneren er en single-pass model med 48 bits farvedybde og en optisk opløsning på 600x1200, som kan interpoleres til 19200x19200 dpi. Printdelen udskriver i sort/hvid med 1200x1200 dpi eller i farver med 4800x1200 dpi.
Der er også indbygget kortlæser, som kan læse CompactFlash I og II, Sony MemoryStick og MemoryStick PRO, SD, MMC, Microdrive og xD. Flere korttyper kan læses med ekstra adapter, og der er også PictBridge-stik på forsiden.
De medfølgende drivere dækker Windows 2000, XP og Vista samt Mac OS X (både Intel og PowerPC), og vægten er kun 2,7 kilo.
Automatiske fotoudskrifter
Designet af X4550 ser meget Apple-inspireret ud med det hvide og grå plastik, som i øvrigt virker som en solid kvalitet.
Installering og opsætning går som en leg, selv om man indledningsvis godt kan blive forskrækket over kassens indhold: Syv farvepatroner, to cd'er, to kabler, en USB-nøgle, seks manualer og andre papirer, to patronposer, to pakker papir og et dæksel giver tilsammen 23 dele udover printeren, så man forventer næsten at finde et IKEA-mærke på kassen.
Under installationen får man i øvrigt mulighed for at angive en firecifret pinkode, der skal indtastes, før man får lov at sende billeder til pc'en. Det er en god lille sikkerhedsforanstaltning.
Betjening af X4550 er ligefrem og nem, uanset om man benytter panelet eller softwaren. Der er også forskellige ekstrafunktioner i softwaren til udprintning af fotokort og plakater med videre, og vil man udskrive fra et hukommelseskort, kan man vælge først at udskrive en oversigt over kortets indhold (et såkaldt "proof sheet").
På denne oversigt afkrydser man de billeder, man vil have udskrevet, og så lægger man oversigten i scanneren, hvorefter printeren automatisk klarer udskrifterne. Fikst.
Med to patroner koster det mere blæk
Der er altid noget at klage over, og med X4550 dukker det første problem op under installeringen.
Mens man følger skærmvejledningen i at indsætte blækpatroner, åbnes et identisk vindue med WiFi-konfigurering oven på det første vindue. Er man ikke klar over dette, er man pludselig i gang med to konfigureringsopgaver på samme tid.
Det er også ærgerligt, at hverken det medfølgende OCR-program ABBYY FineReader 6.0 eller teksterne på X4550's panel er oversat til dansk. Heldigvis er manualen på dansk, men der er en del ting, der ikke er forklaret i den.
Eksempelvis hvilken vej papiret skal vende, når man lægger fotopapir i. Ikke en katastrofe, men man skal selv bruge indersiden af hatten.
Maskinen er I øvrigt baseret på en to-patroners system, hvor alle farverne sidder i den ene patron og den sorte farve i en anden. Det betyder ofte et større spild af farveblæk end på maskiner med fire patroner. Et andet klagepunkt er, at kortlæseren ikke ville læse et 4 gigabyte SD-kort, men gerne et 512 megabyte kort. Øv!
Fin maskine, men ikke så fine udskrifter
Som det gælder for stort set alle produkter, er der fordele og ulemper ved X4550. Fordelene opvejer dog langt ulemperne, men en ting kommer man ikke uden om: Udskriftskvaliteten. Denne er selvfølgelig allervigtigst, når der skal udskrives fotos, og her brillerer X4550 med flotte farver. Ingen problemer der.
Desværre kan man ikke sige det samme om tekstudskriften, for bogstaverne bliver uskarpe og minder ikke om en inkjet-udskrift anno 2007.
Scanneren fungerer tilfredsstillende for sig selv, men når der skal laves farvekopier, har de tendens til at blive noget flade. Rød bliver orange, og der er langt til korrekt gengivelse af farver. En test med den medfølgende High Yield farvepatron ændrede ikke på resultatet, så man skal ikke vælge X4550, hvis man stiller store krave til sine farvekopier.
Lexmark X4550 er en fin low-end maskine især prisen taget i betragtning. Alt fungerer og kører hurtigt, men desværre svinger udskriftskvaliteten for meget. Er uskarp tekst og flade farvekopier ikke et problem, kan man roligt vælge X4550. Ellers bør man nok bruge lidt flere penge på en bedre maskine.