Første test af Santa Rosa-bærbar

Så er det slut med snak og rygter. Santa Rosa, nu omdøbt til Centrino Pro, er her - og PC World har de første danske benchmarks af den nye processor, chipset og grafikløsning klar.

Første test af Santa Rosa-bærbar

Står du lige overfor at købe bærbar, så kan der være meget sund fornuft i lige at vente et par uger. Det er nemlig i dag, at Intel lancerer deres helt nye processor, bundkort, grafikløsning, flash-hukommelsesteknologi og trådløse netkort til bærbare pc'ere.

Det er en stor pakke og er tidligere blevet omtalt som Santa Rosa. Nu er hemmelighedskræmmeriet imidlertid slut, og vi kan nu kalde Santa Rosa for Centrino Pro - i modsætningen til forgængeren, der lød navnet Centrino Duo.

PC World kan allerede i dag præsentere en gennemgang af den nye Centrino Pro platform samt de allerførste danske benchmarks på en bærbar pc fra danske Zepto Computers. Samtidig forventes flere andre leverandører at have maskiner klar inden for få uger.

Derfor er Santa Rosa / Centrino Pro interessant

Sidst Intel opdaterede deres mobile platform var i 2006, hvor den oprindelige Core Duo processor blev opgraderet til Core 2 Duo.

Skiftet fra Centrino Duo til Centrino Pro er dog mere en blot en ny processor.

Først og fremmest sker der på chipset-siden et skift fra Intel 945 til Intel 965 chipsettet. Det er godt nyt for it-administratorer, for det betyder, at der er adgang til den virtualiseringsteknologi, som vi før har skrevet om, samt Intels AMT Advanced Management Technology.

For os andre ikke-administratorer betyder skiftet til i965 også et hop i FSB-hastigheden fra 667 til 800 mhz. Samtidig betyder Santa Rosa også, at FSB’en kan ændres dynamisk, når ikke der er behov for de høje hastigheder. Det burde give et tilsvarende hop i hastighed, specielt kombineret med processorforbedringer, som fokuserer på de programmer, der ikke understøtter dualcore.

Fra trådløst g til n

Intel er endnu ikke klar til at integrere Wimax i bundkortene, så i denne omgang må vi nøjes med at få adgang til den hurtige 802.11n næsten-standard. De nye trådløse netkort hedder nu 4965AGN, mod før 3945ABG.

Harddisken er ofte de bærbare pc’eres smertensbarn. I965 chipsettet er med til at forbedre dette med en understøttelse af SATA II standarden på op til 3.0 Gbps, ganske som vi kender det fra desktoppen. Samtidig er der forbedringer på båndbredden på USB-enheder og ny mulighed for op til USB-porte. På grafiksiden indeholder Centrino Pro grafikprocessoren GMA X3100, som er fuldt Vista certificeret og dermed klar til Windows Vistas flotte Aero-look.

Fra Robson til Intel Turbo Memory

Yderligere hastighedsforbedringer kommer gennem Intel Turbo Memory, den teknologi som tidligere var kendt som Robson. Det skulle ifølge Intels tekniske PR-repræsentant Tommy Rydendahl tage op til 60 procent af den aktivitet, der er på harddisken ved normalt brug. Tilføjelsen af Intel Turbo Memory-modulet betyder, at strømforbruget stiger, men til gengæld spares der på harddiskforbruget, når den ikke skal rotere så meget - siger Intel.

Der er ingen tvivl om, at Intel ser markedet for løsninger for bærbare pc’ere som et af de helt store. Selv regner Intel med, at deres andel af mobile vs. stationære processorer vil nå 50/50 i 2010. Det punkt har vi nået i Danmark, men resten af verden er hastigt på vej til at indhente os.

Test hurtigt klar

Intels prioritering af bærbar-markedet betyder også, at vi allerede nu kan præsentere en test af en Centrino Pro-maskine.

Den kommer fra danske Zepto Computers og er en såkaldt pre-produktion model, som på sigt vil få modelnummeret Znote 6025WD. Også Zitech og mange andre lokale forhandlere vil sandsynligvis være klar til lanceringen. Kort efter vil de store spillere som Dell, HP og lignende komme på banen med modeller. Intel venter en hel del modeller i butikkerne allerede i løbet af maj, og at skiftet til Centrino Pro vil ske på få måneder.

Derudover skal man huske, at de mobile processorer ikke kun er til bærbare pc’ere, men også bruges til mediecentre, små pc’ere og lignende.

Så hurtig er den – første benchmarks

Den Centrino Pro Zepto 6025WD maskine vi har fået lov at låne til test var udstyret med en 2,2 ghz Intel Core 2 Duo processor, modelnummer T7500. Som det kan ses på screenshottet fra programmet CPU-Z er cachen nu oppe på 4 Mb. Samtidig fremgår det i nederste venstre hjørne, at FSB’en er steget til 800 mhz, mod før 667 mhz.

Processoren skuffer ikke

Vi startede med at teste processoren med programmet CineBench 9.5. Programmet skaber et 3D billede og giver et fornuftigt indtryk af processorens ydeevne opgivet i, hvor mange sekunder den er om at udføre beregningen. Nedenstående resultater viser scoren for de sidste tre generationer af mobile bærbare processorer.

Core Duo 2 ghz (T2500) 44 sekunder
Core 2 Duo 2 ghz m. 667 mhz. (T7200) 41 sekunder
Core 2 Duo 2,2 ghz m. 800 mhz FSB (T7500) 33 sekunder

Selv hvis man tager højde for at T7500 processoren, opgjort i megahertz, med 2,2 Ghz kører 10 procent hurtigere end de øvrige modeller, så er der stadig sket en vis forbedring.

Chipset og integreret grafik

Som det fremgår af screenshottet fra CPU-Z, er motherboardet udstyret med det nye mobile i965 chipset. Den testmaskine fra Zepto vi har set på var udstyret med det indbygget grafikkort i 965 chipsettet, nu kaldet 960, som er en opgradering fra 950, der fulgte med 945 chipsettet før i tiden. Vores test viste, at den nye udgave snildt klarer Vistas Aero, med en rimelig score på 3.0 i Vistas interne benchmark.

Du skal dog ikke regne med at spille de store nye skydespil på det integrerede grafikkort. En test-kørsel med det anerkendte og krævende benchmark-program 3Dmark06 viste, at store dele af benchmarken blev gennemført med en til to billeder i sekundet, hvilket er helt uspilleligt.

Mange gode spil som Sid Meiers Railroads, Civilization IV og World of Warcraft kan dog sagtens trille af sted på Intels 960 grafikchip, bare du ikke er alt for ambitiøs med indstillingerne.

Den dom understøttes desuden af vores test i grafikbenchmarken 3DMark06, hvor scoren er på sølle 415 point. Til sammenligning havde maskinerne i vores store test af spillebærbare en score på mellem 2.400 og 5.600 point.

Der er derfor, som ventet, fortsat ingen vej udenom et dedikeret grafikkort fra Nvidia eller ATI, hvis der skal spilles. Integreret grafik har dog én stor fordel, og det er det lave strømforbrug, som allerede i dag gør mindre bærbare som Lenovos X60s i stand til at køre 6 til 8 timer på et godt batteri. At de integrerede grafikkort fra Intel derfor nu blot kan lidt ekstra 3D er derfor blot en bonus..

Den testede Zepto-maskine opnåede dog en score på 4.055 point i PCMark05, hvor hele maskinens ydeevne bliver målt. Det er ganske pænt og ikke langt fra den nedre del af de kraftige bærbare maskiner i vores store spille-bærbar test.

Alt i alt er vi derfor positive over for de kommende Centrino Pro-maskiner, selvom det meste af teknologien er gemt under tastaturet, og der er dømt mere evolution end revolution.

Vi vender selvfølgelig tilbage med en større test af de nye maskiner efterhånden, som der kommer nok på markedet til en ordentlig sammenligning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere