Sådan vistaficerer du XP

"Gratis fattigmandsvista" kunne man næsten kalde Windows XP, når pc'en er blevet opgraderet med visuelle Vista-effekter, nye applikationer og masser af lir og lækkerier. For stort set ingen penge kan man nemlig indhente en stor del af distancen mellem XP og Vista. PC World viser her hvordan.

Sådan vistaficerer du XP

Har du ikke råd til den nye, dyre Windows Vista, giver vi dig her tre siders tips til, hvordan du vistaficerer din Windows XP med temaer, applikationer og ekstra lir.

For mange af nyskabelserne i Windows Vista kan også opnås på Windows XP og i de fleste tilfælde helt gratis.

Du får blandt andet gratis dvd-forfatterværktøj, gratis mediecenter og ikke mindst gratis Sidebar med gadgets samt meget mere.

De fleste at udvidelserne og programmerne er gratis, men enkelte må der betales for.

Godt 200 kroner må du slipper for at få alle funktionerne med, men sammenlignet med priserne på Windows Vista, er det jo pebernødder.

Pengene eller livet

Først skridt på vejen mod at få Windows XP til at ligne Windows Vista er at installere et nyt tema, der forandrer menuerne og ikonerne. Der findes mange flotte og gratis Vista-temaer på nettet, men de kan ikke bare sådan lige installeres på XP.

Problemet er, at XP som udgangspunkt kun accepterer signerede temaer fra enten Microsoft eller andre leverandører af temaer. Almindelige mennesker kan godt ændre lidt på farverne i XP og gemme deres opsætning som et tema, men resultatet er stadigvæk bare XP med nye farver.

For at installere de gratis Vista-temaer fra nettet, har man to valgmuligheder: At bruge penge eller leve livet farligt. Sidstnævnte dækker over en metode, hvor man opdaterer udvalgte systemfiler i Windows til at acceptere andre temaer end de kommercielle. Nettet er fyldt med historier om folk, der har gjort dette med stor succes, men også om dem, der har mistet deres Windows-installation og har måttet geninstallere hele operativsystemet.

Vi kan ikke med god samvittighed sende vore læsere ud på den slags eventyr, men vi kan dog henvise til en artikel på tech-recipes, der forklarer, hvordan man patcher sin XP. De tekniske velfunderede ønskes held og lykke, mens vi andre tager den lette vej.

Der findes nemlig programmer, man kan installere, som håndterer installeringen af temaer helt automatisk. To af dem er på StarDock WindowsBlinds og TGTsoft StyleXP . Begge programmer koster 20 dollar, hvilket er knap 120 kroner - altså ikke ligefrem en formue for systemstabilitet og sjælefred. Her vælger vi WindowBlinds, og efter endt installation går turen igen via nettet for at finde det bedste Vista-tema. Og det er ikke let.

Der er frygtelig mange Vista-temaer på nettet, og mange af dem ser ud til at give den perfekte Vista-oplevelse. For at skære lige til benet, så er et af de bedste af slagsen Arrow, som man finder på WinCustomize. Nogle kan sikkert argumentere for, at temaer som eksempelvis VistaPerfection eller Jemaho's Vista 2.3 er bedre, men det er jo den slags, der er med til at give et bredt udvalg.

Det lækre lir og en søgemaskine

Der mangler ligesom noget, ikke? Der mangler wallpaper, musemarkører og lydeffekter i bedste Vista-stil, for at lægge XP's gamle udseende i graven. Og hvad er bedre end den ægte vare? Altså Vistas egne wallpapers, musemarkører og lydeffekter?

Det skal understreges, at Microsoft absolut har copyright på sådanne elementer, og der findes også så mange lækre wallpapers og musemarkører og lydeffekter derude, at man sagtens kan pifte XP op uden at tage fra Vista. Men det skal også sige, at hvis man googler efter "vista wallpapers" eller "vista cursors" eller "vista sounds", vrimler det med links til de officielle Vista-pakker. Så er bolden ligesom givet op.

En anden detalje, som man ikke bare kan snuppe fra Vista, er de gennemsigtige vinduer. Heldigvis findes der adskillige programmer, der kan lave XP's vinduer transparente, og i hvert fald to af dem er gratis. Det er henholdsvis Glass2K og Vitrite . Desværre gælder det for samtlige gratis og kommercielle transparent-værktøjer, at de gør hele vinduet gennemsigtigt og ikke kun ramme. Resultatet er derfor ikke særlig brugbart, så det anbefales at droppe gennemsigtigheden i XP.

Til gengæld er Vistas sidebar noget, man ikke behøver at undvære. Sidebar'en sidder i højre side af Vistas skrivebord, og her kan man placere forskellige gadgets, som er små programmer, der kan vise vejret, indbakken, diverse RSS-kanaler, en medieafspiller og meget mere. Den sidebar, der skal anbefales her, er gratis og hedder Desktop Sidebar. Den downloades fra www.desktopsidebar.com, og det er også fra samme webside, at man kan downloade yderligere gadgets og temaer.
En anden lækker detalje i Vista er den sexede 3D flip, som er noget flottere end den gamle Alt-Tab. Når man bruger 3D Flip (Windows-Tab i Vista) til at skifte mellem programmer, vises programvinduerne som 3D-grafik. Denne funktion kan også opnås i XP med programmer TopDesk fra Otaku Software .

TopDesk er desværre ikke gratis, men prisen er nede på 15 dollar (cirka 85 kroner), så det er da til at betale.
Den sidste detalje, der skal på plads, for at XP ligner Vista så godt som muligt, er en god søgemaskine. Heldigvis har vi lige testet søgemaskiner til desktoppen, så her kan ikke være tvivl om, at det er Copernic Desktop Search, der skal installeres. Denne søgemaskine er både god og gratis, og adressen er www.copernic.com.

Fotostyring og dvd-brænding

Windows Vista handler ikke kun om nyt udseende og nye funktioner på operativsystem-niveau. Man får også en hel række nye applikationer med, og selvfølgelig kan man udstyre XP med tilsvarende software - uden at have tegnebogen fremme.

Vi starter med Vistas fotostyring, som er ganske udmærket, men som alligevel ikke kan hamle op med Googles Picasa. Så der er intet at betænke sig på; peg browseren mod picasa.google.com og hent nettets bedste fotostyring helt gratis.

En anden ny applikation i Vista er DVD Maker, som virkelig har manglet i XP. Man har i årevis kunnet redigere sine hjemmevideoer med Windows Movie Maker, men at brænde dem ud på en dvd har krævet investering i et ekstra program. Vistas DVD Maker er strålende til små, private dvd-projekter, og det ville være nemt at pege på en af de mange kommercielle dvd-programmer som erstatning til XP. For nemt!

Video DVD Maker FREE
kan hente film direkte fra et videokamera eller oprette en dvd fra en AVI-fil. Videofilen transcodes uden yderligere kommentarer, og så er det bare at sætte en blank dvd i dvd-brænderen og vupti: Så har man en dvd med sin film. Video DVD Maker FREE er gratis, og det er godt. Men hvis man vil styre sine dvd-produktion bare en lille smule, bør man investere i et kommercielt produkt. Der findes mange forskellige til 500-1.000 kroner.

Og så lige et mediecenter

Hvad mangler XP ellers? Jo, et mediecenter naturligvis. Media Portal slår alle andre mediecentre i ren funktionalitet.

Her er programmet, der kan det hele og samtidig er så brugervenligt, at alle kan være med. Når netop brugervenligheden fremhæves, skyldes det, at Media Portal er Open Source software, så det er altså fuldstændig frit at downloade, og derfor må man imponeres.

Installeringen af Media Portal foregår ret let, og pc'ens harddisk scannes efter indhold. Den flotte brugergrænseflade minder meget om Windows XP Media Center, men kan udskiftes efter behag, da det er muligt at vælge mellem forskellige skins. Og hele konceptet med at udvide programmet efter behov er en hjørnesten i Media Portal.

Man kan downloade plugins til afspilning af stort set alle medietyper samt programmer til at styre store dele af pc'en. Blandt de mange downloads kan nævnes moduler til at lytte til Shoutcast-radio, diverse spil såsom videopoker og Sudoku, integration af Skypes IP-telefoni samt læsning af nyheder via RSS-feeds og kommunikation via Windows Live Messenger og meget mere.

Indledningsvis behøver man dog slet ikke at udvide Media Portal, for programmet kan alt det nødvendige i sin grundform. Det vil sige afspilning af dvd, video, musik og digitalfotos samt visning og optagelser af tv. Det hele fungerer første gang, man prøver det, og vil man have lidt uplanlagt underholdning, vælger man blot menuen "Mine trailere", hvorefter man straks får adgang til en online database over de nyeste filmtrailere.

Media Portal er gratis, og derfor er der ingen grund til ikke at prøve programmet. Man må rose de frivillige programmører for den indsats, de har lagt for dagen, og man kan få lang tid til at gå med at downloade og afprøve udvidelsesmoduler. Media Portal er absolut det mediecenter, der kan skræddersyes bedst til ens personlige behov, og med Media Portal installeret på Windows XP, kommer man ikke meget tættere på Vista uden at opgradere hele operativsystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere