Svinedyr kultmaskine fra Alienware

Er du computerspiller og tager genren alvorligt, så har du også hørt om Alienware. Vi har testet en af Alienwares eksklusive, men rent ud sagt svinedyre, spillebærbare kaldet Aurora m9700.

Svinedyr kultmaskine fra Alienware

Siden 1996 har amerikanske Alienware leveret computere, der kan og ser ud af mere, end hvad du finder nede i den lokale Fona.

Deres filosofi har været at finde og bruge den seneste teknologi, uanset prisen, for at kunne levere kompromisløse maskiner.

Det har betydet, at Alienware har været nogle af de første med Dual- og Quadcore maskiner samt pc'ere med de nyeste grafikkort.

I marts 2006 blev Alienware en for stor lækkerbisken for pc-giganten Dell, der endte med at købe firmaet - sikkert i et forsøg på at overføre noget af eksklusiviteten til Dells egen spilleserie, kaldet XPS.

Ikke at Dell nødvendigvis behøver hjælp, for deres Dell XPS 1710 har netop vundet PC Worlds store test af spillebærbare. Men måske handlede det om, at HP lidt efter samtidig købte Alienwarekonkurrenten VoodooPC.

Mens moderfirmaet Dells styrke er prisen, så er det ikke hos Alienware, at du skal gå på tilbudsjagt. Alienwares maskiner er solidt byggede, designede og med det seneste udstyr - men de koster en bondegård.

Vores eksemplar er ingen undtagelse, og maskinen koster ifølge Alienware hele 32.210 danske kroner. Derudover skal du lægge omkring 870 kroner oveni til transporten til Danmark. Det er næsten dobbelt så meget som Dells XPS M1710, som for nyligt vandt vores store test af spillebærbare.

Der er, med andre ord, en hel del som Alienwares maskine skal leve op til, før prisen kan retfærdiggøres.

Sådan ser den ud

Vores testmodel var i farven, som Alienware kalder Saucer silver, hvilket på dansk nok bedst oversættes som "Flyvende tallerken grå".

På låget var der dog ilagt riller af grå gummi samt Alienwares logo, der forestiller et væsen fra det ydre rum. Rillerne har ingen funktion ud over pynt, men sammen med de små lysende dioder i rumvæsenets øjne, skal de nok afføde lidt respekt blandt spillere.

Maskinen er i det hele taget præget af en flot finish. Både på inder- og ydersiden er der kælet for samlingerne. Rent designmæssigt kan Aurora m9700 i åben tilstand minde lidt om Dells XPS 1710, men finishen på Alienwares model er simpelthen bare lidt bedre og mindre plastikagtig.

Skærmen

Skærmen er på 17 tommer af glare-typen, der giver flotte klare farver, men som har det svært med sollys. Opløsningen er på hele 1.920 gange 1.200 pixels og kræver derfor et kraftigt grafikkort til at fylde de mange pixels i en hastighed, som også er spilbar. I toppen af skærmen findes desuden et indbygget webcam.

I selve kroppen på den bærbare er de medfølgende højttalere. Her er lyden i rimelig, men som altid vil to gode bordhøjtalere udkonkurrere enhver indbygget løsning. Skal det være en bærbar løsning, kan et USB-baseret headset anbefales.

Grafikken varetages af to Nvidia GeForce 7900GS grafikkort i en SLI-konfiguration. Det kan virke som et et lidt underligt valg, prisen taget i betragtning, for topmodellen hedder i øjeblikket 7900GTX og er monteret i den væsentligt billigere Dell XPS M1710.

Svag processor

Men Alienware har i stedet valgt at montere to 7900GS, der så samarbejder om at levere en grafikydelse. Om det er en god idé, vil vores test afsløre på den følgende side.

Selv om Nvidias SLI-teknologi har et par år på bagen, skal man stadig huske, at ikke alle spil får det bedste udbytte ud af den. Vil du vide mere om SLI-teknologien, kan du læse her hos Nvidias særlige SLI-hjemmeside.

Harddisken er en udmærket 7.200 rpm model fra Hitachi med en kapacitet på 100 GB. Alienware har desuden lagt 2 GB RAM i maskinen, hvilket er en must til spil.

Aurora m9700s største svaghed er imidlertid processoren, som totalt uforståeligt er en AMD Turion64, model ML-44 på 2413 MHz. Det betyder, at mens resten af alverdens pc-byggere går efter dobbeltkerne-processorer i selv budgetklassen, har Alienware lagt en ældre enkeltkerneprocessor i deres hundedyre model.

Måske er argumentet, at de færreste spil endnu understøtter flere kerner i processoren. Den påstand kan imidlertid hurtigt skydes ned.

For selv de mest hardcore spillere af World of Warcraft tilbringer - som regel - de fleste timer med lidt andre sysler end at raide Molten Core eller andre virtuelle slagmarker. Under alle omstændigheder virker en computer bare bedre med flere kerner, uanset hvad du bruger den til.

Tastaturet skal roses for at være behageligt og ikke larme mere, end det skal. Størrelsen er næsten fuld, hvilket betyder, at der er et numerisk tastatur monteret. Det er en klar fordel i forhold til, hvis du regner med at gøre m9700 til din primære maskine.

Programmet AlienGUIset følger med og tillader dig at lade det særlige Alienware udtryk komme frem på skrivebordet. En meget sjov feature, men vi foretrækker nu det velkendte og trygge Windows XP interface.

Test-resultater og konklusion

Da vi netop har gennemført en større test af spillebærbare, en test som du kan læse her, har vi et grundigt datagrundlag at sammenligne Alienware-maskinen med. Faktisk skulle m9700 have indgået i vores oprindelige test, men på grund af leveranceproblemer får den nu sin egen anmeldelse.

Som det fremgår af graferne, så leverer m9700 en pæn ydelse i grafiktesten. Men selvom 5095 point i 3DMark06 er en flot rigtig score for en bærbar, så er det ikke nok til at matche topscorerne i vores nylige stortest.

I PCMark05, som tester maskinens generelle ydelse, ligger Alienware i bunden med 3898 point. Med en kraftigere processor havde m9700 måske haft en chance for en bedre placering.

Ud over de to ovennævnte programmer testede vi også harddisken i maskinen. Netop harddisken i en bærbar kan være et smertensbarn, fordi diskene er noget langsommere end deres storebrødre i desktop-maskinerne. Men her klarer Hitachi-disken sig flot med en 17 ms accesstid og 49 mb/s overførselshastighed.

Derudover testede vi med CineBench 9.5, hvor resultatet blev på 64 sekunder for AMD processoren på 2,5 GHz. Til sammenligning klarer en Intel Core 2 Duo T7200 på 2 GHz opgaven på 41 sekunder.

Konklusion

At have en Alienware er noget særligt. Normalt fordi ydelsen ligger i den absolutte topklasse. Det kan m9700 ikke blære sig med, og slet ikke hvis vi skeler til prisen og ydelsen samtidig. Der er som sådan ikke noget katastrofalt over ydelsen, den er bare - i vores testprogrammer - ikke helt i nærheden af et enkelt GeForce 7900GTX. De fleste spil vil dog nok være absolut spilbare, og vi fik da også 47 fps i gennemsnit i F.E.A.R. med en opløsning på 1.600 gange 1.200 pixels.

Men selv et pænt, slidstærkt design og en god grafikscore samt PCMark05 ydelse kan ikke dække over den horrible pris på mere end 32.000 kroner. For den pris kunne du næsten købe to Dell XPS M1710 maskiner, der samtidig har en bedre ydelse.

Alienware m9700 er derfor maskinen til folk, der VIL skille sig ud, men som samtidig ikke har noget imod, at deres mere omkostningsbevidste venner ryster på hovedet af dem. Vi ville vælge Dell'en.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere