AMD lancerer Quadfather med fire kerner

Både AMD og Intel er på trapperne med nye processorer, men metoderne adskiller sig væsentligt. Intel leverer quadcore i én processor, mens AMD lancerer en løsning med to processorer med to kerner – kaldet "The Quadfather". PC World har talt med AMD og gennemgår her hovedtrækkerne i den kommende lancering.

Hastig processor-udvikling

Efter nogle kedelige år med små skridt inden for processorteknologien går det pludseligt stærkt. AMD's FX-62 var hurtig, Intels Core Duo var hurtigere, Core 2 Duo endnu hurtigere – og nu tyder alt på, at de kommende quadcore-løsninger bliver rigtig, rigtig meget hurtigere.

Den forbedrede hastighed i de nye systemer med fire kerner kommer dog an på, hvordan du bruger systemet. For de fleste vil to kerner, den såkaldte dualcore, være en fordel bare ved almindeligt brug i Windows XP. Men dobler vi antallet til fire kerner, stilles der større krav til softwarens evne til at fordele belastningen over alle kernerne.

Det er AMD klar over, og derfor fortæller Pat Moorhead, der er vicedirektør for avanceret marketing hos AMD, at quadcore-løsningen er til entusiaster.

- Vi ved, at entusiaster udgør cirka fem procent af markedet, og at de øvrige 95 procent er mainstream-brugere. Men samtidig ved vi også, at vi kan lære noget af entusiasterne, som typisk er 3-4 år foran den almindelige bruger, siger Pat Moorhead til PC World.

Priskrig på fire kerner?

Nu lancerer AMD så snart sin quadcore-processor kaldet 4x4. På trods af at navnet kunne antyde, at der var 16 kerner (4x4) eller 8 (4+4), så er der i første omgang "kun" tale om en quadcore-baseret løsning.

I modsætning til Intel, som forventes snart at lancere quadcore-processor i én chip, så har AMD valgt at lade de fire kerner være fordelt på to sokler med hver en dualcore processor.

Det sker blandt andet, fordi entusiasten i 2007 dermed vil være i stand til at opgradere til i alt otte kerner, fordelt på to sokler med en quadcore processor i hver sokkel. Det skulle kunne ske uden at skifte andet end processorerne.

En af AMD's centrale budskaber til PC World var da også, at quadfather ikke er, hvad AMD kalder "to dualcore processorer der er limet sammen", men det er grundlæggende ny teknologi.

- Problemet er FSB'en (Front Side Bus, red.), som begrænser adgangen til resten af systemet. Hos AMD mener vi at have knækket den nød, fordi vi lige siden AMD Athlon XP har haft otte eller 16 kerner i baghovedet, når vi designede teknikken, siger vicedirektør Pat Moorehead fra AMD.

Om det holder stik må de kommende benchmarks vise. Den maskine PC World så var hurtig, men det betyder ikke, at der ikke findes endnu hurtigere maskiner til samme pris.

Ifølge Mike Field, som er afdelingschef for AMDs Athlon FX and performance platform, så kommer de første 4x4-maskiner i handlen i november. I første omgang er systemet kun tilgængeligt i færdigsamlede systemer, men på sigt vil det være muligt at købe delene til en selvbygger-maskine.

Selvom 4x4 sandsynligvis vil kunne køre med kun én processor monteret, så bliver det i første omgang kun muligt at købe processorerne i en samlet pakke. Prisen for sådan en pakke er endnu ikke officiel, men Mike Field lover, at den sandsynligvis vil ligge på under 1000 dollar for en pakke bestående af to dualcore processorer.

AMD vil megataske

Den version, som PC World har fået lov at se, kørte på et NVIDIA-baseret motherboard med et ret så imponerende chipset, men som endnu ikke er frigivet.

Efter AMD har købt ATI, kan det det virke underligt, at NVIDIA er med til at lancere AMD's prestigeprodukt. AMD lover da også, at firmaet på sigt vil have kraftige ATI-baserede løsninger klar, men tidligst i 2007.

De test med quadfather, som AMD kunne vise PC World under den netop overståede World Cybergames i Monza, Italien, var da heller ikke for svage computere.

AMD kalder selv scenariet for "megatasking" og nævner, at det er næste skridt op af rangstigen fra multitasking. Megatasking sker, når en bruger anvender flere multithreaded programmer på én gang.

AMD viste således en demonstration, hvor der blev encoded en video i HD-kvalitet, spillet to udgaver af spillet City of Heroes samtidig og afspillet to HD-videoklip - på samme tid.

Det fremviste quadcore-system havde en systembelastning på næsten konstant 100 procent, men der var ikke hakken i videoklippene eller andre ubehageligheder.

Er man ikke til det ekstreme scenario, kan man jo forestille sig at tale i Skype med webcam, mens man spiller et ressourcetungt spil som Battlefield 2, samtidig med et program i baggrunden komprimerer en video, og virusscanneren kigger disken nærmere efter. Ikke urealistisk i dag, men samtidig noget, som kan tvinge selv dualcore-processorer i knæ.

Desuden fremhævede AMD, at der alene i 2007 forventes at udkomme mindst 20 spil, der er programmerede til at få fuldt udnytte de mange kerner, såkaldt multithreadede programmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere